Sari direct la conținut

Războiul ruso-ucrainean, faza AI. Kremlinul folosește inteligența artificială generativă pentru dezinformare / Kievul spune că o folosește pentru a o depista

HotNews.ro
ChatGPT si OpenAI, Foto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
ChatGPT si OpenAI, Foto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusia folosește inteligența artificială generativă (AI) pentru intensificarea campaniilor de dezinformare împotriva Ucrainei, a declarat miercuri un înalt oficial ucrainean pentru Reuters, în marja unei conferințe cibernetice, relatează Reuters.

„Anul acesta, vedem că densitatea atacurilor cibernetice (din Rusia) continuă, dar se pune mai mult accent pe dezinformare”, a declarat pentru Reuters adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Anton Demohin.

„Acum că a apărut IA generativă, permite multiplicarea și distribuirea narațiunilor de dezinformare la un nivel mult mai complex.”

Aceste noi campanii de dezinformare sunt greu de detectat, a spus el, cu o activitate falsă extinsă pe platformele de socializare pentru a le spori credibilitatea.

Oficiali ucraineni au declarat pentru Reuters în august că mulți ucraineni sunt vizați de dezinformarea online din partea serviciului de securitate FSB al Rusiei și a agenției de informații militare.

Ca răspuns, Moscova a acuzat Ucraina și Occidentul că au declanșat un război informațional sofisticat împotriva Rusiei.

Luni, oficialii americani de informații au spus că Rusia se numără printre țările care folosesc instrumente AI pentru a încerca să influențeze alegătorii americani înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Ucraina folosește I pentru a depista campaniile de dezinormare ale Rusiei

Demohin, vorbind în marja Săptămânii Internaționale Cibernetice din Singapore, a spus că Ucraina a urmărit campaniile rusești de dezinformare în țări din întreaga lume și a spus că statele trebuie să colaboreze pentru a gestiona dezinformarea.

El a declarat pentru Reuters că Ucraina însăși folosește inteligența artificială generativă pentru a depista campaniile de dezinformare, dar a refuzat să comenteze dacă își desfășoară propriile atacuri ofensive cibernetice.

Instrumentele OpenAI, folosite de Moscova pentru operațiuni de dezinformare

OpenAI, compania americană care a creat popularul „chatbot” ChatGPT, a declarat în luna mai că a identificat două operațiuni de influență sub acoperire din Rusia care îi foloseau instrumentele pentru a apăra invazia Rusiei asupra Ucrainei pe platformele de socializare, inclusiv pe Telegram și X, dar a declarat că reach-ul a fost limitat.

Peste trei sferturi dintre ucraineni își iau informațiile de pe rețelele de socializare, potrivit unui studiu comandat de USAid în 2023.

Alte atacuri cibernetice rusești, a spus Demohin, vizează din ce în ce mai mult lanțurile de aprovizionare și infrastructura critică ale Ucrainei, prin vizarea companiilor care furnizează componente cheie, cum ar fi senzori sau contoare de electricitate.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut de anul trecut guvernului său să accelereze dezvoltarea inteligenței artificiale în Rusia, în special pentru a face față țărilor occidentale în cursa globală pentru AI.

Președintele rus a cerut „să se asigure, până în 2030, implementarea măsurilor care vizează sprijinirea activităților centrelor de cercetare în domeniul inteligenței artificiale”.

În aprilie 2023, Sber, unul dintre liderii ruși în noile tehnologii, și-a lansat propriul robot conversațional, GigaChat – care să rivalizeze cu chatbot-ul ChatGPT dezvoltat de compania americană OpenAI.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro