Sari direct la conținut

Razvan Nicolescu: In jurul datei de 25 august vor fi posibile din punct de vedere tehnic primele schimburi de gaz intre Romania si Moldova

HotNews.ro

Transgaz si o companie nou-infiintata din Moldova, Vest Moldo Gaz, trebuie sa incheie un acord de operare a interconectorului de gaze Iasi-Ungheni, a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie. „Proiectul pe partea romaneasca a fost finalizat, inclusiv subtraversarea Prutului. Pana la 15 august va fi finalizat si pe partea moldoveneasca. Apoi, vor fi cateva zile de proba. In jurul datei de 25 august vor fi posibile din punct de vedere tehnic primele schimburi de gaz intre cele doua tari. Pentru ca acest lucru sa se intample trebuie ca Transgaz si nou infiintata companie din Moldova, Vest Moldo Transgaz, sa incheie un acord de operare pentru interconectorul de gaz”, a spus Nicolescu.

Acesta a precizat ca „entitati comerciale din cele doua tari vor trebui sa incheie contracte comerciale”. Razvan Nicolescu a mai afirmat ca s-au repectat si bugetul proiectului si termenele agreate.

Prima etapa a proiectului presupune constructia conductei Iasi-Ungheni si va fi finalizata pana la 15 august 2014. A doua etapa reprezinta realizarea unei conducte intre Iasi si Ungheni intr-o perioada de doi-trei ani, dupa finalizarea studiilor de fezabilitate si obtinerea finantarilor.

Pentru Iasi-Ungheni, lucrarile au fost derulate in mai putin un an de zile, lungimea conductei este de 43 km, iar costurile bugetate au fost cu aproximativ 10%, potrivit datelor ANRM. Circa o treime din costurile conductei, mai exact 7 milioane de euro au fost suportate din fonduri europene.

Lucrarile din Romania la gazoductul Iasi-Ungheni au fost finalizate, inclusiv subtraversarea raului Prut, urmand ca sistemul de operare sa fie preluat rapid de catre Transgaz, a anuntat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, in sedinta de sambata a Guvernului, informeaza Mediafax.

Cadrul legal care permite Transgaz sa opereze aceasta conducta a fost reglementat, sambata, de Guvern prin ordonanta de urgenta care completeaza Legea petrolului si gazelor.

„Aceasta este informatia pe care am primit-o in aceasta dimineata, ca lucrarile sunt finalizate. O sa mergem, luni, acolo sa vedem cu ochii nostri ca lucrurile stau asa si vom discuta si cu cei din Republica Moldova de aspecte legate de proiectul de interconectare, insa lucrurile pe partea romaneasca si subtraversarea sunt finalizate”, a spus ministrul Energiei.

Referitor la ordonanta de urgenta, Nicolescu a inceput sa explice ca aceasta va crea baza legala prin care Transgaz sa preia rapid sistemul de operare, fiind insa intrerupt de premier.

„Avem gazoductul, dar nu avem societatea de operare si, pana explicam toate lucrurile astea, trece timpul. Da, aprobat!”, a intervenit premierul.

La finalul sedintei, Guvernul a transmis un comunicat in care arata ca, prin ordonanta aprobata, este creat cadrul legal prin care conductele de interconectare intre sistemul de transport al gazelor naturale din Romania si sistemele de transport din tarile vecine devin parte integranta a sistemului national de transport al petrolului si gazelor naturale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro