Sari direct la conținut

Rectificarea bugetară, întârziată de neînțelegerile din Coaliție. Mărul discordiei: cele 10 miliarde de euro pentru programul Anghel Saligny. Tanczos Barna: Există discuții constructive

HotNews.ro
Rectificarea bugetară, întârziată de neînțelegerile din Coaliție. Mărul discordiei: cele 10 miliarde de euro pentru programul Anghel Saligny. Tanczos Barna: Există discuții constructive

​Sunt șanse minime ca rectificarea bugetară să mai fie adoptată în această săptămână, cum anunțase anterior premierul Cîțu, din cauza lipsei de acord în Coaliție privind programul de 10 miliarde de euro Anghel Saligny, despre care USR-PLUS acuză că ar fi o continuare a controversatului PNDL lansat de PSD în epoca Dragnea. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că nu se știe încă dacă va mai fi o ședință de Guvern săptămâna asta, dar că este o chestiune de zile până când se vor adopta atât programul Anghel Saligny cât și rectificarea bugetară.

Premierul Florin Cîțu nu a ieșit pentru a lua întrebări de la jurnaliști la finalul ședinței de Guvern de miercuri, singurul ministru care a ieșit la briefing fiind Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Întrebat de HotNews.ro dacă mai este vreo șansă pentru ca programul Anghel Saligny și rectificarea bugetară să mai fie adoptate în această săptămână, așa cum anunțase anterior premierul Cîțu, ministrul Mediului a spus că nu s-a stabilit când va fi următoarea ședință de Guvern.

  • „Rectificarea..nu știu dacă mai este o ședință săptămâna aceasta, încă nu am fost anunțați. S-ar putea să fie vineri, s-ar putea să fie luni. Anghel Saligny s-a discutat în Coaliție ieri. Nu am participat, am avut întâlniri la Minister, dar domnul ministru, colegul și prietenul meu, domnul Cseke știe toate detaliile referitoare la discuțiile de ieri din Coaliție.
  • E o chestiune de zile. Nu știu dacă o să fie săptămâna asta sau luni-marți, dar o să fie probabil zilele acestea și Anghel Saligny și rectificarea bugetară.”, a declarat Tanczos Barna.

Întrebat dacă există consens în Coaliție pe marginea programului Anghel Saligny, ministrul Mediului a răspuns „există discuții constructive”.

Tanczos Barna, despre programul Anghel Saligny: Este absolut necesar. Avem nevoie de investiții masive în rețele de canalizare pentru a scăpa România de infringement

Care este părerea ministrului Mediului despre programul Anghel Saligny?

  • „Este un program absolut necesar. Eu privesc Anghel Saligny ca pe un program care vine în sprijinul Ministerului Mediului. Banca Mondială a făcut o analiză, și am prezentat aceste cifre și în Coaliție, pe tot ce înseamnă dezvoltare pe rețele cu apă și canalizare. România are nevoie în continuare de peste 20 miliarde de euro fonduri pentru a realiza aceste rețele la nivelul fiecărei comune, fiecărei UAT. Din această sumă, 1 miliard de euro este asigurată de Ministerul Mediului prin PNRR. O parte vine din POIM și din Programul Operațional 2021-2027 și o parte o să veni din programul Anghel Saligny.
  • Avem infringement pe tot ce înseamnă canalizare în localitățile de peste 10.000 de locuitori, un infringement de care scapă România doar daca investește masiv în aceste rețele de canalizare si impiedică deversarea acestor ape uzate în râuri, în lacuri și în apa potabilă.
  • Deci este nevoie și de programe naționale, și de fonduri europene și de PNRR pentru că altfel nu vom reuși să închidem acest infringement.”, a mai precizat miercuri ministrul Tanczos Barna.

Liderul PNL Ludovic Orban, despre planul „Anghel Saligny”: Colegii de la USR PLUS au formulat propuneri legate de introducerea de standarde de cost

Marți seara, la finalul ședinței Coaliției, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că reprezentanţii USR PLUS au adus propuneri legate de programul „Anghel Saligny”, între care introducerea standardelor de cost şi neacceptarea proiectelor care au fost în PNDL 1 şi PNDL 2 şi au stadiul de realizare zero. Întrebat dacă USR PLUS a condiţionat sprijinirea acestui program de trecerea proiectului privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, Orban declară: „N-aş vrea să înţeleg aşa discuţiile”.

  • „Colegii de la USR PLUS au formulat propuneri legate de introducerea de standarde de cost. Ştim că se finanţează investiţii în infrastructura de apă-canal, gaz şi infrastructura rutieră. Deci solicitarea de introducere de standarde de cost, de asemenea, procedură transparentă cu înfiinţarea… practic, toate cererile să se poată depune online, să se înfiinţeze o platformă digitală în care să se poată urmări evoluţia fiecărui proiect, de la faza de derulare a… de semnare a contractelor de finanţare, până la faza de execuţie a proiectelor, inclusiv situaţia decontărilor”, a afirmat Ludovic Orban, citat de News.ro.

Orban a adăugat că a fost acceptată o propunere a USR PLUS vizând neincluderea în PNDL 3 a proiectelor care au fost pe PNDL 1 şi PNDL 2 şi care au stadiul zero de realizare.

  • „De asemenea, chiar dacă se semnează contractul de finanţare, dacă nu se depun documentaţiile solicitate în termen de maxim doi ani, cel care a semnat contractul de finanţare îşi pierde dreptul de a fi finanţat proiectul respectiv”, a arătat el.

Orban a menţionat că au fost discutate şi alte aspecte, de natură tehnică, iar discuţiile vor continua.

  • „Discuţiile vor continua (…) sigur, există deschidere pentru a îmbunătăţi acest proiect, pentru a-l face transparent, pentru a exista un control al costurilor prin intermediul standardelor de cost, existenţa unor criterii de selectare şi a unor proceduri foarte clare”, a susţinut el.

Întrebat dacă cei de la USR PLUS au condiţionat sprijinul pentru proiectul „Anghel Saligny” de trecerea în coaliţie a proiectului de desfiinţare a SIIJ în forma venită de la Guvern, Orban a răspuns: „N-aş vrea să înţeleg aşa discuţiile pe care le-am purtat”.

  • „Obiectivul de desfiinţare a Secţiei speciale este un obiectiv care a fost inclus în programul de guvernare, asumat de toate formaţiunile politice din cadrul coaliţiei. Pentru noi, cei din PNL, este un obiectiv pe care îl vom atinge şi care nu este un obiectiv numai al unei formaţiuni din coaliţie. De altfel, şi UDMR susţiune că este partizanul desfiinţării SIIJ-ului. Sigur că mai rămâne să cădem de comun acord asupra formulei pe care să o susţinem împreună la dezbaterea din Senat”, a completat Orban.

Orban a afirmat că programul „Anghel Saligny” trebuie aprobat înainte de rectificarea bugetară pentru a putea fi prevăzute creditele de angajament necesare.

El a menţionat că USR PLUS trebuie să îşi definitiveze toate propunerile.

„Avem răbdare să vină cu toate observaţiile pentru că obiectivul pe care îl avem este ca acest program de investiţii să fie benefic. El nu se adresează primarilor(…) cei care vor beneficia sunt cetăţenii din localităţile care vor depune proiecte”, a arătat Ludovic Orban.

Întrebat dacă premierul foloseşte acest program pentru a avea susţinere în contextul Congresului PNL, el a replicat: „Şi dacă ar încerca nu văd ce ar avea de câştigat. Totă lumea ştie că noi, PNL, am susţinut necesitatea acestui PNDL 3 încă din ianuarie, iar eu personal, ca preşedinte al partidului, le-am zis, am fost precum Cato în Senatul Romei antice, care îşi încheia fiecare discurs cu «Cartagina trebuie distrusă», eu am susţinut categoric necesitatea acestui plan de investiţii şi am şi dat explicaţii de atunci ca să fiu bine înţeles”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro