Reducerea fiscalitatii anuntata de Finante va face Romania mai competitiva
Reprezentantii oamenilor de afaceri romani si straini sunt de parere ca propunerile privind modificarea regimului fiscal din 2005, pe care ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, le-a anuntat cu cateva zile in urma, vor creste competitivitatea Romaniei.
„Partea pozitiva este ca in sfarsit ne-am aliniat la regimul de impozitare practicat in celelalte tari din Europa Centrala si de Est”, ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
El mai spune ca masurile anuntate – reducerea impozitului pe profit de la 23 la 19 la suta, impozitarea veniturilor in trei transe, 19%, 26% si 38% si reducerea CAS-ului cu doua procente procentuale – vor duce, dupa calculele AOAR, la cresterea PIB-ului cu 0,9 la suta si reducerea somajului cu 0,7 la suta.
Cu toate ca nivelurile anuntate sunt, in opinia lui Pogonaru, accceptabile, AOAR va solicita in continuare introducerea cotei unice de impozitare si o reducere mai accentuata a CAS-ului. „Cota unica de impozitare este o solutie foarte buna pentru toate partile, si pentru investitori, si pentru angajati, si pentru buget.
In ce priveste nivelul CAS-ului, consideram ca reducerea de la 49,5 la 47,5 la suta nu este suficienta”, apreciaza presedintele AOAR. Pogonaru considera ca prin mentinerea unui nivel inca ridicat al impozitarii fortei de munca se incurajeaza in continuare munca la negru.
Si presedintele Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor (ANEIR), si copresedintele Consiliului pentru Export, Mihai Ionescu, cred ca nivelul CAS-ului ar trebui redus mai mult. „Impozitul pe forta de munca este impovarator si aceasta reducere nu va reusi sa scoata la suprafata economia gri si neagra”, ne-a declarat Ionescu.
In ce priveste celelalte masuri – reducerea impozitului pe profit si pe venituri, presedintele ANEIR este de parere ca acestea vor duce la scaderea costurilor de productie, ceea ce va determina cresterea competitivitatii produselor romanesti fata de produsele din import.
„Efectele sunt, din punctul nostru de vedere, cresterea exporturilor, prin cresterea competitivitatii produselor romanesti si implicit scaderea importurilor, pentru ca romanii vor prefera produsele autohtone, deci se poate previziona o reducere a deficitului balantei comerciale in 2005”, spune Mihai Ionescu.
Si pentru reprezentantii IMM-urilor din Romania, pasul facut de Finante este unul spre normalitate. „Masurile vor contribui la capitalizarea firmelor si va creste capacitatea acestora de a se dezvolta.
De asemenea, reducerea fiscalitatii va fi un stimulent pentru dezvoltarea pietei interne si pentru firmele straine sa investeasca in Romania”, este de parere Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM-uri private.
Ruxandra Stan, directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), este de parere ca reducerea fiscalitatii este un semnal clar ca Romania este un loc unde investitorii straini pot veni si pot beneficia de aceleasi conditii fiscale de care pot beneficia in orice alta tara din zona.
„Prin aceste masuri de reducere a fiscalitatii, Romania isi va restabili competitivitatea in regiune si va deveni o zona de atractie pentru investitiile directe.
Imbunatatirea mediului de afaceri prin crearea unui regim fiscal modern si prietenos va fi un mesaj puternic transmis comunitatii de afaceri internationale, ca Romania este pregatita sa intre in competitie cu celelalte tari recent incluse in UE”, considera Ruxandra Stan.