Reduceti stresul cu numai cateva exercitii Qigong
La sfarsitul unei zile haotice mai aveti timp ca sa va intindeti spatele confortabil, sa va linistiti foamea sau sa va relaxati pentu a scapa de durerea de cap? Va prezentam in continuare cateva sfaturi si exercitii pentru a ramane flexibili si calmi intreaga zi, cu ajutorul unei practici vechi chinezesti – Qigong.
Chinezii credeau ca durerile sunt rezultatul blocarii energiei vitale, numita de ei ”qi” (pronuntat ”ci”), astfel ca au dezvoltat in timp o practica numita qigong.
Tehnica consta intr-o serie de posturi simple care trebuie adoptate si exercitii ce implica miscari fluide pentru sanatatea muschilor, tendoanelor si incheieturilor, astfel ca energia vitala sa poata curge fara piedici prin intreg corpul.
Qigong a fost creata in urma cu cateva sute de ani – unii istorici spun ca tehnica exista inca din secolul al XVII-lea i.Ch -, de catre taranii care imitau miscarile animalelor salbatice pentru a contracara efectele pe care le avea asupra corpului uman clima uscata din munti.
Desi practica are radacini departe in timp, miscarile lente, meditative pe care le presupune se potrivesc din ce in ce mai mult si cu stilul nostru modern de viata, pentru ca ajuta la inlaturarea stresului.
Qigong poate fi o metoda extraordinara de a reduce efectele stresului. Practica se concentreaza pe trei axe: corpul, respiratia si mintea. Cand corpul este relaxat, atunci respiratia va avea un ritm mai lent si ne simtim mai calmi decant de obicei si mai capabili sa ne concentram mai usor. Atunci cand suntem stresati, qi – energia vitala – este blocata.
Pentru a simti pe pielea dvs. efectele benefice ale practicii Qigong, va propunem cateva exercitii usoare care se pot executa in numai 10 minute. Nu aveti nevoie de echipament special, eventual de niste haine lejere.
Toate exercitiile se fac stand in picioare, cu genunchii relaxati si talpile usor departate, la nivelul umerilor.
Pentru g
Lipiti palmele una de alta, la spate, cu degetele indreptate inspre podea.
Incepeti usor sa rotiti capul, in cercuri, inspre dreapta: lasati urechea dreapta inspre umarul drept, aduceti barbia spre piept, apoi duceti urechea stanga spre umarul stang pentru ca in final sa lasati capul usor pe spate (nu exagerati cu aceasta miscare, pentru ca puteti avea dureri de spate), inainte de a reveni la pozitia initiala. Repetati miscarea de 5-10 ori, pentru fiecare directie.
Pentru spate
Asezati palmele in asa fel incat degetele mari sa fie de o parte si cealalta a coloanei, la mijloc. Pe masura ce inspirati, apasati cu degetele si aduceti coapsele in fata. Cand respirati, duceti coapsele in pozitia initiala. Miscati degetele mari inca 2-3 centimetri mai in jos fata de mijloc, pana unde se termina coloana. Repetati exercitiul de 5-10 ori.
Pentru intreg corpul
Scuturati mai intai mainile si incheieturile mainilor; continuati cu umerii si coatele pentru ca in sfarsit sa ajungeti sa scuturati intreg corpul, ridicandu-va pe varfurile picioarelor. Capul, gatul si umeri trebuie sa ramana relaxati. In timp ce faceti acest exercitiu, inspirati pe nas si expirati pe gura, incercand sa vizualizati cum tensiunea paraseste corpul dumneavoastra.
Dupa 1-2 minute, stati pe loc, fara sa va miscati si veti observa ca intreg corpul pare ca vibreaza si va veti simti mult mai usori. Acest exercitiu ajuta la circulatia sangelui, indeparteaza stresul si este foarte bun pentru incheieturi.
Pentru respiratie
Asezati o mana pe partea de jos a abdomenului si una pe piept. Cu fiecare inspiratie, trageti aer adanc mai intai in abdomen, apoi in zona coastelor si apoi sus, in piept. Expirati in sens inviers, adica dati afara aerul mai intai din piept, apoi din zona coastelor si in cele din urma din partea de jos a abdomenului; cand expirati, dati tot aerul afara. Continuati apoi sa respirati astfel timp de 1-2 minute.
Pentru plamani
Aduceti mainile in fata abdomenului, cu palmele in sus. In timp ce inspirati profund, mutati mainile pana in spatele capului, tinand coatele lejer si palmele indreptate inspre tavan. Cand respirati, aduceti mainile in pozitia initiala. Continuati exercitiul timp de 1-2 minute.