Sari direct la conținut

Remanierea guvernamentală din Ucraina, doar un motiv pentru ca Zelenski să își aducă oamenii și mai aproape ? Câtă „energie nouă” vor aduce schimbările cerute de șeful Kievului

HotNews.ro
Remanierea guvernamentală din Ucraina, doar un motiv pentru ca Zelenski să își aducă oamenii și mai aproape ? Câtă „energie nouă” vor aduce schimbările cerute de șeful Kievului
Volodimir Zelenski. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demarat săptămâna aceasta ceea ce s-a dorit a fi cea mai mare remaniere guvernamentală de la începutul războiului, în timp ce probabil cea mai notabilă schimbare a avut loc la Ministerul de Externe, acolo unde în locul emblematicului Dmitro Kuleba a fost avansat Andrii Sîbiga. Cu toate acestea cât de multă „energie nouă” va aduce această remaniere și câte schimbări va produce războiului în curs, la doi ani și jumătate de la invazia totală, ramâne de văzut, deși unele voci spun că de fapt nu va schimba nimic.

Mai puțin mediatizat și mai puțin cunoscut decât Dmitro Kuleba, Sîbiga, în vârstă de 49 de ani, care a fost în special ambasador în Turcia între 2016 și 2021, este văzut ca un om cu greutate în diplomația ucraineană, relatează AFP.

El este considerat loial șefului cabinetului prezidențial Andrii Iermak.

Președintele Volodimir Zelenski l-a descris drept un om „foarte competent și serios”, un „specialist în relații internaționale”, care i-a fost alături „în buncăr” la începutul invaziei ruse și „apoi îi gestionase comunicarea internațională”.

Kuleba, criticat că s-a ocupat de autopromovarea sa

Potrivit unor surse intervievate de AFP în cercurile politice, plecarea lui Kuleba, al doilea cel mai cunoscut oficial ucrainean în străinătate după Zelenski, nu a fost voluntară și a fost dictată de președinție, care urmărește să-și consolideze controlul asupra acestui minister cheie.

Schimbarea, motivată de Zelenski prin faptul că Ucraina „are nevoie de energie nouă”, a avut loc de fapt pentru că, potrivit unei surse din cadrul partidului prezidențial Dmitro Kuleba își pierduse eficiența. „Au fost plângeri despre el de un an”, a explicat această sursă pentru AFP.

„A dat interviuri, a vorbit elocvent, a făcut numeroase vizite (…). A fost ocupat cu autopromovarea sa, în loc să îmbunătăţească activitatea ambasadelor, să lucreze sistematic cu ţările şi să obţină sprijinul acestora”, a adăugat ea.

„Și în ultimele șase luni, nu s-a mai ocupat deloc de sarcinile care i-au fost date, ci pur și simplu a scris tweet-uri și a comentat”, a afirmat în continuare această sursă.

Mai mult, declarațiile lui Dmitro Kuleba despre disputele istorice dintre Kiev și Varșovia au provocat un val de comentarii negative în toată Polonia în august, un nou episod de tensiuni cu acest aliat cheie al Ucrainei împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, lui Kouleba i s-ar putea oferi un post important în care ar fi responsabil de integrarea Ucrainei în NATO, un obiectiv major al Kievului, în timp ce Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și șefa diplomației germane Annalena Baerbock au lăudat activitatea fostului ministru de externe.

Câți noi miniștri au fost numiți?

Olga Stefanișîna a fost redenumită în funcția de vicepremier responsabil cu integrarea europeană și ministru al justiției. Rada Supremă a votat anterior în favoarea demiterii ei din funcția de viceprim-ministru, relatează Kyiv Independent.

Svitlana Hrînciuk a fost aprobată ca ministru al ecologiei, în locul lui Ruslan Strileț.

Matviî Bidnîi, care a fost ministru interimar al sportului și tineretului, a fost numit oficial în această funcție.

Mîkola Tochîtskîi, un diplomat care este șef adjunct al Biroului Prezidențial, a fost numit ministru al culturii și politicii informaționale.

Ministrul adjunct al Apărării Natalia Kalmîkova a devenit ministru al veteranilor, iar Herman Smetanin, șeful companiei de stat Ukroboronprom, l-a înlocuit pe Alexander Kamîșin ca ministru al industriilor strategice.

Vitali Koval, care petrecuse un an în funcția de șef al Fondului Proprietății de Stat, a fost aprobat pentru funcția de ministru al agriculturii.

Oleksii Kuleba, fost șef al Administrației de Stat din regiunea Kiev și fost șef adjunct al Biroului Președintelui, în calitate de viceprim-ministru pentru reconstrucție și ministru al dezvoltării comunităților și teritoriilor Ucrainei.

Va schimba rotația de cadre politica Kievului?

Reuters notează că Ucraina nu se așteaptă ca noua conducere a ministerului de externe să afecteze politica în mod semnificativ, în timp ce Zelenski și biroul său au preluat rolul principal în afacerile externe în timpul războiului cu Rusia.

Dmitro Razumkov, un parlamentar de opoziție, a prezis că noile numiri vor schimba prea puțin politica, spunând că majoritatea deciziilor au fost luate în biroul lui Zelenski, căruia i-au fost conferite noi puteri considerabile de urgență în temeiul legii marțiale din timpul războiului.

Parlamentul a redenumit-o pe Olga Stefanîșîna, în vârstă de 38 de ani, ca vicepremier responsabil cu integrarea europeană, oferindu-i totodată un portofoliu mai mare, care include supravegherea ministerului justiției.

Stefanyșîna a spus în discursul său adresat parlamentarilor înainte de numirea ei că „sute și mii” de modificări legislative sunt necesare, în timp ce Ucraina încearcă să devină membră a Uniunii Europene.

Volodimir Fesenko, un analist politic din Kiev, citat de Reuters spune că deși jumătate din guvern va fi reînnoit nu se aștepta la o schimbare majoră de politică externă după ce demisia lui Kuleba va fi acceptată. 

De altfel, analiştii spuneau de dinainte de acceptarea demisiei lui Kuleba că „fondul de talente” al lui Zelenski este limitat și se așteptau ca unii miniştri care ieşesc să fie renumiţi în noi roluri.

Consolidarea puterii de către loialiștii lui Zelenski

The Guardian  notează că unii critici ai remanierii guvernamentale au spus că remanierea reprezintă o consolidare a puterii de către un mic grup de loialiști Zelenskii aliați cu Andrii Iermak, șeful biroului președintelui.

Fost ambasador în Turcia, Sîbiga a servit și ca adjunct al lui Iermak.

Alexander Kamîșin este, de asemenea, mutat de la ministerul industriei strategice în biroul președintelui.


Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro
INTERVIURILE HotNews.ro