Sari direct la conținut

Cea mai mare remaniere guvernamentală a Ucrainei de la începutul războiului. Patru demisii din șase au fost acceptate în Parlament / Când urmează să fie discutată situația lui Dmitro Kuleba

HotNews.ro
Volodimir Zelenski si Dmitro Kuleba la o sedinta a guvernului, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski si Dmitro Kuleba la o sedinta a guvernului, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Ucraina are „nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce motiva cea mai mare remaniere guvernamentală de la începutul conflictului. Din cele șase dimisii prezentate, Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a aprobat miercuri demisiile a patru miniștri, în timp ce situația șefului diplomației, Dmitro Kuleba, urmează încă să fie discutată.

Parlamentul a aprobat patru demisii din șase propuneri

Un total de șase miniștri, inclusiv ministrul de externe Dmitro Kuleba, și-au prezentat demisia, iar parlamentul a acceptat demisiile a patru.

Acestea au inclus demisiile unui viceprim-ministru responsabil cu integrarea europeană, Olga Stefanișâna, ministrul industriilor strategice care supraveghează producția de arme din Ucraina, Oleksandr Kamişin, și alți doi miniștri, ministrului Justiției Denîs Maliuska și ministrului Ecologiei, Ruslan Strileț, au spus parlamentarii, relatează Reuters și Kyiv Independent.

Preşedintele parlamentului de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, a anunţat marţi că trei miniştri au demisionat din guvernul Ucrainei, condus de Denis Şmihal. Ulterior, presa ucraineană a scris că ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, urmează să fie demis.

Miercuri, Rada Supremă a Ucrainei a primit scrisoarea de demisie din partea ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a anunțat instituția într-un mesaj pe Telegram.

Aproximativ 243 de parlamentari au susținut demisia lui Kamișin, în timp ce 241 au votat pentru demisia lui Stefanișîna, 249 au votat pentru cazul lui Maliuska și 244 în cazul lui Strileț.

„Acum 534 de zile, am fost numit ministru. Sarcina mea era clară: să repornesc operațiunile ministerului în funcție de realitățile din timpul războiului”, a spus Kamîșin, care a condus Căile Ferate Ucrainene înainte de a prelua funcția ministerială în martie 2023.

„Astăzi, renunț. În 2023, producția s-a triplat, iar până în septembrie 2024, s-a dublat din nou”.

Parlamentul nu a reușit să adune suficiente voturi pentru a aproba demisiile șefului Fondului Proprietății de Stat, Vitalii Koval, și a viceprim-ministrului și ministrului Reintegrării, Irina Vereșciuk.

Potrivit parlamentarului Iaroslav Jelezniak, 225 de parlamentari au votat pentru demisia lui Koval și 214 pentru demisia lui Vereșciuk, care a reprezentat majoritatea deputaților prezenți, dar nu a fost suficient pentru a trece votul. Este necesară majoritatea absolută – 226 de voturi.

Sesiunea s-a încheiat înainte de a fi discutată demisia ministrului de externe Dmitro Kuleba, până acum cel mai important nume vizat de remanierea guvernamentală, informează membrii parlamentului pe platforma Telegram.

Când ar urma să fie discutată demisia lui Kuleba, al doilea cel mai cunoscut lider ucrainean după Zelenski

Parlamentarii au spus că este de așteptat ca parlamentul să ia în considerare demisia lui Kuleba joi.

După Zelenski, Kuleba, în vârstă de 43 de ani, a fost cel mai cunoscut oficial ucrainean în străinătate, întâlnindu-se cu lideri întreaga lume și făcând lobby pentru sprijin militar și politic într-o engleză fluentă.

Deputatul Iaroslav Jelezniak a declarat că parlamentul va continua să analizeze demisiile și numirile joi. Deocamdată, 10 din 21 de portofolii ministeriale erau vacante.

„Mâine cabinetul de miniștri va fi resetat, așa cum era planificat”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ce se așteaptă de la cea mai mare remaniere guvernamentală de la începutul războiului

Analiştii au spus că resetarea guvernamentală a fost planificată de ceva timp, dar a fost amânată deoarece Zelenski s-a concentrat pe discuţii cu partenerii occidentali ai Kievului până în vară pentru a obţine ajutor militar şi financiar.

„Aceasta este o remaniere planificată a personalului guvernului”, a spus Volodimir Fesenko, un analist politic din Kiev, potrivit Reuters.

„Acum jumătate din guvern va fi reînnoit. Acesta este stilul lui Zelenski. El crede că noul ministru aduce energie nouă, abordări noi, lucrează mai activ. Se așteaptă exact la acest efect”.

De altfel, însuși Zelenski a spus că Ucraina are „nevoie de o nouă energie”, explicând decizia de a modifica guvernul.

„Astăzi avem nevoie de energie nouă, iar acești pași sunt legați doar de consolidarea statului nostru în direcții diferite”, a declarat Zelenski presei în timpul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul irlandez Simon Harris, aflat în vizită.

„Unii dintre ei sunt miniştri de cinci ani şi avem nevoie de o nouă energie”, a declarat Zelenski, care le-a mulţumit miniştrilor la final de mandat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu prim-ministrul irlandez Simon Harris de la Kiev.

Fesenko nu se aștepta la o schimbare majoră de politică externă după ce demisia lui Kuleba va fi acceptată. 

Zelenski este de așteptat să-și nominalizeze candidatul pentru funcția ministru de externe miercuri, iar prim-adjunctul ministrului de externe Andri Sibiga este printre primii pe listă. 

Publicația Ukrainska Pravda scria de marți seară că încă nu s-a decis cine va fi numit în locul său, dar cel mai probabil înlocuitor este prim-adjunctul ministrului de externe, Andrii Sîbiga.

Kremlinul a spus că schimbările guvernamentale din Ucraina nu vor afecta în niciun fel un proces de negocieri de pace, deși astfel de discuții par o perspectivă îndepărtată, cu cele două părți aflate în conflict, aflate departe de obiectivele lor.

Următoarele luni sunt cheie pentru Zelenskii, deoarece încearcă să câștige mai mult sprijin din partea Occidentului și să reia inițiativa în războiul cu Rusia, după invazia din februarie 2022.

La sfârșitul acestei luni, Zelenski va călători în Statele Unite, unde speră să prezinte un „plan al victoriei” președintelui american Joe Biden, un aliat cheie.

Forțele ruse avansează în estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene au făcut o incursiune îndrăzneață în regiunea Kursk a Rusiei.

Moscova a intensificat atacurile cu drone și rachete în ultimele săptămâni, în timp ce Kievul a lansat un atac în masă cu drone asupra infrastructurii energetice a Rusiei în weekend.

Marți, cel puțin 50 de persoane, inclusiv soldați, au fost ucise de două rachete în orașul central ucrainean Poltava, în cel mai mortal singur atac al războiului din acest an.

Analiştii au spus că lista din care Zelenski poate alege oameni pentru funcții cheie este limitată şi se aşteaptă ca unii miniştri care sunt demiși să fie renumiţi în noi roluri.

Ministrul Industriilor Strategice, Oleksandr Kamișin, care a supravegheat o creștere a producției interne de arme a Ucrainei, a declarat marți că va rămâne în sectorul apărării într-un alt rol.

INTERVIURILE HotNews.ro