Reporteri Fara Frontiere: Noile coduri penal si civil sunt incompatibile cu dreptul la informare
Organizatia Reporteri Fara Frontiere si partenerul sau local, Agentia de Monitorizare a Presei, condamna, intr-un comunicat difuzat marti, restrictiile asupra dreptului la informare impuse prin masurile de reforma a codurilor civil si penal, pe care guvernul roman a decis sa le inainteze in Parlament.
Potrivit celor doua organizatii, articolele din titlul II, sectiunea 3 din proiectul de cod civil si articolul 225 din proiectul de cod penal, referitoare la dreptul la viata privata, ar restrictiona in mod semnificativ demersurile de cercetare si investigare si dreptul legitim la informatie. „Toata lumea este de acord cu nevoia de a proteja viata privata, dar temenii si limitele impuse de aceasta reforma propusa ar da mana libera celor mai restrictive interpretari”.
Potrivit Reporteri Fara Frontiere:
- In versiunea sa actuala, proiectul de cod civil va reduce munca de presa la difuzarea de informatii si declaratii care au fost aprobate in mod explicit de cei care le furnizeaza.
- Reglementarile propuse in articolele ce se refera la protectia datelor ar determina, de asemenea, in mod grav dreptul la protejarea surselor, care reprezinta fundamentul jurnalismului de investigatie
- Asemenea tuturor membrilor UE, Romania are datoria sa ofere un exemplu atunci cand elaboreaza legi referitoare la informatie, atat in ceea ce priveste substanta acestor legi, cat si in privinta felului cum sunt elaborate. Natura interventionista a acestei reforme aminteste, intr-un fel, de proiectul din iunie 2008, ce ar fi fortat posturile de radio si TV sa difuzeze in egala masura stiri pozitive si negative.
- Sunt necesare amendamente la codurile civil si penal pentru ca Romania sa se conformeze standardelor media europene, dar aceste amendamente nu pot fi adoptate fara consultarea tuturor partilor implicate.
- Guvernul prefera sa actioneze in graba si fara niciun fel de proces consultativ, desi miza o constituie principiile fundamentale ale unei democratii moderne
- Secretarul general al Reporteri Fara Frontiere, Jean-Francois Julliard: „Incurajam toate masurile posibile ce ar putea contribui la lupta impotriva coruptiei ce submineaza capacitatea statului de a functiona adecvat, insa este absurd sa incercam sa atacam fenomenul coruptiei restrictionand libertatea jurnalistilor de investigatie de a actiona”
- „Este inacceptabila invocarea cererilor Comisiei Europene drept argument pentru graba si metodele procedurale folosite. Indemnam Parlamentul sa respinga aceste proiecte si sa solicite o dezbatere cu toate partile implicate. Subiectele in cauza sunt prea importante pentru a lua o decizie cu atata graba”.