Sari direct la conținut

Republica Moldova isi schimba legislatia audiovizualului pentru implementarea televiziunii digitale terestre

HotNews.ro

Autoritatile din Republica Moldova au initiat elaborarea unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Codului audiovizualului pentru a asigura cadrul legal necesar implementarii televiziunii digitale terestre, a anuntat marti Ministerul Comunicatiilor din aceasta tara. Masura este necesara si pentru respectarea angajamentelor internationale asumate de Republica Moldova, termenul limita de tranzitie la televiziunea digitala terestra fiind 17 iunie 2015.

  • „In format digital in banda unui canal de televiziune pot fi difuzate mai multe programe audiovizuale (ale difuzorilor diferiti), in timp ce in cazul televiziunii analogice – doar unul singur. Respectiv, Codul audiovizualului al Republicii Moldova in vigoare (nr. 260-XVI din 27 iulie 2006) prevede eliberarea licentei de emisie doar pentru cazul televiziunii analogice (un canal TV – un difuzor). Adoptarea cadrului legal (…) va permite eliberarea licentelor si autorizatiilor pentru utilizarea capacitatii multiplexelor. Constructia acestor retele depinde, inclusiv, de existenta cadrului legal corespunzator si urmeza sa fie inceputa cit mai curind posibil, tinind cont de termenul-limita de tranzitie la televiziunea digitala (17 iunie 2015)”, se arata in comunicatul ministerului.

Tranzitia la televiziunea digitala terestra este un proces demarat la nivelul UE in urma caruia receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV va inceta. In Romania acest proces a fost blocat anul trecut, intr-un moment in care procesul de licitare pentru atribuirea primelor doua multiplexuri digitale era in plina derulare.

Tranzitia la televiziunea digitala terestra va duce la aparitia unei noi platforme majore de transmisie a programelor TV in format digital, in afara de platformele de cablu si satelit, dar si la eliberarea unei portiuni de spectru (asa numitul „dividend digital”) care ar urma sa fie folosita pentru servicii de internet in banda larga si pentru noi tehnologii (4G), conform recomandarii Comisiei Europene.

Prin aceasta noua platforma, utilizatorii ar putea receptiona gratuit prin antena terestra, in baza unui echipament de receptie, mai multe programe TV in format digital.

La inceputul acestei luni, autoritatile din Romania au facut primii pasi legislativi in deblocarea acestui proces. Sase licente de televiziune digitala terestra ar urma sa se acorde in acest an, iar Societatea Romana de Televiziune (SRTv) va primi prin incredintare directa una din aceste licente.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro