Restructurari in Comunicatii: 450 de locuri de munca in SNR si comasarea centrelor nationale din minister intr-unul singur, fara alte concedieri
SNR (Radiocom), companie de stat care asigura transmisiile TV si radio pentru Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune, este in plin proces de restructurare, inclusiv de personal, si 450 de locuri de munca vor disparea pana la sfarsitul anului, a declarat marti Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor. Cele trei centre nationale aflate acum in subordinea ministerului Comunicatiilor si care opereaza sisteme informatice de importanta nationala precum sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) vor fi comasate intr-unul singur, fara a se face concedieri, a mai spus ministrul.
- „SNR este in plin proces de restructurare inclusiv de personal. 450 de posturi vor fi restructurate pana la sfarsuitul acestui an. Se fac deja disponibilizari in SNR”, a spus ministrul Vreme, care a prezentat marti un plan de reorganizare a companiilor la care statul este actionar si a institutiilor din subordine.
Anuntul vine dupa ce tot in aceasta luna, ministerul a anuntat un plan de restructurare al Postei Romane, o alta companie a statului, proces prin care, intr-o prima etapa, sapte sucursale din vor fi desfiintate in perioada urmatoare, fapt care va duce la eliminarea a 146 de posturi de conducere si economii de peste 110.000 lei pe luna. intreg procesul de restructurare din posta va duce la la disponibilizarea a circa 2000 de salariati in acest an.
Sindicatele din SNR nu accepta disponibilizarea a 450 de angajati
Despre posibila disponibilizare a peste 400 de angajati in SNR, HotNews.ro a scris inca din luna aprilie 2011, pe baza unei Hotarari de Guvern adoptata la data de 16 martie anul acesta privind bugetul de venituri si cheltuieli al SNR pe 2011 si publicata in Monitorul Oficial.
Conform documentului, numarul prognozat de personal SNR la sfarsitul lui 2011 va fi de 1460 de angajati. De asemenea, castigul mediu lunar pe salariat ar urma sa fie de 4068 de lei.
Contactat de HotNews.ro, Constantin Campeanu presedintele Federatiei Sindicatelor din Radiocomunicatii, care reprezinta interesele a circa 85% din salariatii SNR, a precizat ca pentru o buna functionare, numarul disponibilizarilor din SNR nu poate depasi 290 de salariati in acest an.
„Dupa parerea noastra numarul disponibilizarilor in SNR nu poate depasi in nici un caz 280-290 de salariati anul acesta raportat la cei circa 1900 de salariati”, a declarat la acea vreme pentru HotNews.ro Cosntantin Campeanu.
Acesta a mai avertizat la acel moment ca „in conditiile in care nu vom ajunge la o intelegere care sa permita functionarea SNR (…) vom merge pana la conflictul de munca”.
Contactat din nou, marti, de catre HotNews.ro acesta a reiterat acest punct de vedere, mentionand ca „in nici un caz nu se poate vorbi de disponibilizarea a 450 de angajati”.
Hotararea de Guvern privind bugetul de venituri si cheltuieli al SNR prevede realizarea unui profit net de circa 250.000 lei in 2011. Datele oficialilor companiei arata ca in prezent SNR are un numar de 1.892 angajati. In 2009, SNR a avut o cifra de afaceri de peste 336 milioane lei si o pierdere neta de peste 14,4 milioane lei.
Proiectul de comasare a celor trei centre nationale din subordinea MCSI, anuntat inca din octombrie 2010
Ministrul Comunicatiilor a mai anuntat marti si masuri de restructurare la nivelul centrelor nationale aflate in subordinea ministerului.
- „Am dat drumul unui audit si a unui proces de restructurare in urma caruia cele trei centre nationale vor fi comasate intr-unul singur – un centru de excelenta IT, care sa opereze toate platformele statului (SEAP, Ghiseul.ro, SAET etc) si care sa se transforme inclusiv intr-un centru de consultanta si pentru celelalte institutii. Centrul va avea un director si un director adjunct”, a spus ministrul Valerian Vreme.
Acesta a mai spus ca „nu exista decat o reorganizare functionala la nivelor acestor trei centre si prin comasare nu se va pierde nici un loc de munca, unde nu sunt in prezent decat circa 60 de posturi”.
Masura nu este insa noua. Comasarea celor trei centre intr-unul singur numit centrul „Romania Digitala” era prevazuta intr-un proiect de Hotarare de Guvern inca din luna octombrie 2010.
In subordinea MCSI se afla in prezent trei centre nationale: Centrul National de Management al Societatii Informationale (CNMSI), Centrul National ‘Romania Digitala’ (CNDR) si Centrul National de Supercomputing.
Primele doua au fost infiintate in 2009 prin restructurarea Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI) si au preluat toate atributiile si sistemele operate de aceasta institutie precum: sistemul e-guvernare (www.e-guvernare.ro), sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) sau sistemul de plati online a taxelor (www.ghiseul.ro). In HG-urile de infiintare ale acestor centre se mentiona ca vor functiona cu cate 40 de posturi fiecare.
Cea de-a treia institutie, Centrul National de Supercomputing, a carui infiintare a fost decisa prin Hotarare de Guvern in noiembrie 2009, ar fi avut in atributii combaterea terorismului electronic si simularea proceselor complexe nucleare. Prin Hotararea Guvernului nr.139/2010 pentru acest centru erau prevazut un numar de 8 posturi insa aceasta institutie nu functioneaza.