Sari direct la conținut

Revolte in Libia. Robinetul cu gaze naturale spre Europa a fost inchis

HotNews.ro

Singurul gazoduct care leaga Libia de Italia si de Europa nu mai functioneaza din cauza violentelor din Libia, a anuntat marti compania ENI, dar gigantul petrolier si de gaz italian si guvernul dau asigurari ca aceasta intrerupere nu pune in pericol aprovizionarea tarii.

„Dupa suspendarea temporara a anumitor activitati de productie de gaze naturale din Libia, furnizarea de gaze prin conducta Greenstream este suspendata”, a anuntat ENI, precizand ca gazul libian reprezinta aproximativ 10% din nevoile de gaz ale Italiei.

Cu o lungime de 520 km si o capacitate de opt miliarde de metri cubi pe an, Greenstream este singura conducta care leaga Libia de Italia si de Europa.

Avand in vedere violentele, ENI a suspendat unele operatiuni in Libia, printre care si Greenstream, dar grupul nu a precizat ce proportie din productia totala este afectata, scrie AFP. Libia mai exporta gaze naturale lichefiate pe cale maritima in Spania, dar in cantitati infime (1,5 milioane de metri cubi/zi in raport cu cantitatea care trece prin Greenstream, potrivit Agentiei Internationale a Energiei.

Guvernul lui Silvio Berlusconi, intrunit, marti seara pentru a discuta aspectele legate de criza gazului din Libia a asigurat ca situatia este sub control. Intreruperea functionarii conductei nu produce „nicio problema privind securitatea aprovizionarii (…) in tara noastra”, a declarat Ministerul Dezvoltarii Economice. Libia este treilea cel mai mare furnizor de gaze pentru Italia, dupa Algeria si Rusia.

Evenimentele din Libia, un producator important de „aur negru” in Africa, reprezinta o amenintare directa la furnizarea de petrol si gaze, facand ca pretul titeiului sa creasca tot mai mult.

Pe langa ENI, compania spaniola Repsol a anuntat ca a suspendat activitatile sale in Libia, care ar putea insemna, potrivit unei surse din industrie, blocarea producerii a aproximativ 300.000 de barili pe zi. Adica aproape 20% din productia Libiei, estimata intre 1,5 si 1,8 milioane de barili pe zi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro