Sari direct la conținut

Romania a urcat trei locuri in clasamentul libertatii economice

HotNews.ro

Romania inregistreaza un scor al libertatii economiei de 65,1 puncte, cu 0,7 puncte mai bine decat anul trecut, ducand economia noastre pe pozitia a 59-a in clasamentul celor mai libere economii din lume, conform concluziilor unui raport dat publicitatii de Heritage Foundation, o reputata organizatie de analiza economica din Washington. Raportul noteaza imbunatatiri in domeniul gestionarii cheltuielilor guvernamentale si in privinta libertatii muncii, dar si o usoara degradare in materie de control a coruptiei. Datele din raport se refera la anul 2011 (vezi atasament).

„In pofida mediului politic dificil, Romania a adoptat masurile de reforma necesare care includ restrangerea cheltuielilor si reforma pietei muncii. Cu toate acestea, coruptia, exacerbata de un sistem juridic ineficient, submineaza fundamentele libertatii economice si perspectivele pentru o expansiune economica dinamica pe termen lung”, scrie in raportul Heritage Foundation.

Cu toate acestea coruptia, perceputa, exacerbata de un sistem judiciar relativ ineficient relativ, submineaza bazele libertatii economice si pe cele ale dinamicii economice pe termen lung, mai noteaza autorii raprotului.

Romania se situeaza in fata unor state precum Bulgaria, locul 60, Franta, locul 62, Portugalia, locul 67, Turcia, locul 69, si Serbia, locul 94; dar este depasita de tari ca Polonia, locul 57, si Albania, locul 58.

Si in acest an, pentru al 19-lea an consecutiv, Hong Kong se situeaza pe prima pozitie, cu un scor de 89,3 puncte, in scadere cu 0,6 puncte fata de anul trecut. Urmeaza in ordine, Singapore, Australia, Noua Zeelanda, Elvetia, Canada, Chile, Mauritius, Danemarca si SUA.

Libertatea economica este evaluata in 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comertului, libertatea fiscala, libertatea fata de interventia guvernului, libertatea monetara, a investitiilor, financiara, a pietei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenta coruptiei.

La coada clasamentului se situeaza Cuba, locul 176, si Coreea de Nord, locul 177, cu un scor de 1,5 puncte.

In anul 1985 Romania era plasata pe pozitia 79, in anul 1990 pe locul 84, iar in 2003 pe locul 96. Pe primele doua pozitii se afla, in continuare, Hong Kong si Singapore, cu 8,9 si respectiv 8,8puncte din zece posibile.

Printre primele zece state se mai afla, ca si in 2004, Noua Zeelanda, Elvetia,Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Irlanda. O noutate o constituie prezenta in top 10 a Estoniei.

Ultimele pozitii sunt ocupate, ca si anul trecut, de Congo, Myanmar si Zimbabwe, cu 2,9puncte.

La realizarea topului au fost luati in calcul o serie de factori precum marimea Guvernului, consumul guvernamental, transferuri si subventii, intreprinderi de stat si subventii, impozitele, structura legala si asigurarea drepturilor de proprietate, accesul la capital stabil, libertatea schimburilorcu strainii, barierele comerciale, reglementarea creditelor, piata muncii si mediul de afaceri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro