Sari direct la conținut

Romania Libera: Castigurile din investitii imobiliare pot creste cu 9%

Romania Libera

In acest an, randamentele investitiilor imobiliare din Romania vor creste cu 1-2 puncte procentuale, recuperand astfel scaderea inregistrata in 2007. Nivelul cresterii va fi cuprins intre 7,5% si 9%, pe fondul crizei financiare de pe pietele externe, apreciaza consultantii imobiliari.

„Randamentele vor creste semnificativ in acest an, cu unu pana la doua puncte procentuale. Motivul principal este criza financiara de pe segmentul imobiliar din Statele Unite ale Americii, care a facut ca si Europa financiara sa se replieze si sa

fie mult mai precauta in finantarea achizitiilor imobiliare in scop de investitie”, a declarat intr-un comunicat Alexandra Dimofte, partener in cadrul Eurisko.

Estimarile pentru anul trecut au relevat ca s-a inregistrat o scadere a randamentelor cu aproape doua puncte procentuale fata de 2006.

Competitie acerba

„Datorita atat unei politici extrem de relaxate a institutiilor finantatoare, cat si a competitiei acerbe intre dezvoltatori pe de o parte si fonduri de investitii pe de alta parte, randamentele s-au redus cu aproape doua puncte. Astfel, randamentele la cladirile inchiriate se situau in 2006 in jurul a 7,5%-9%, iar in 2007 s-au incheiat tranzactii la randamente intre 5,9% si 7%”, a precizat Dimofte.

Anul 2007 a cunoscut o adevarata explozie din punct de vedere al tranzactiilor imobiliare, atat in ceea ce priveste achizitia de terenuri pentru viitoare dezvoltari, cat si pentru preluarea de produse imobiliare functionabile, ocupate sau in curs de ocupare, precum cladiri de birouri, shopping centers, mall-uri, parcuri logistice.

Anul trecut au avut loc insa si tranzactii cu randamente sub 5,9%, cum a fost cazul achizitiei America House din Bucuresti de catre grupul francez Natixis. In aceasta achizitie randamentul a fost de 5,6%.

Radu Zilisteanu, de la Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare, considera ca „este dificil de facut o estimare a randamentelor investitiilor imobiliare in acest an. Daca vorbim de piata spatiilor de birouri, este posibil sa avem o crestere previzibila, insa pe piata globala imobiliara e dificil de facut o prognoza”.

Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro