Sari direct la conținut

Romania Libera: Experientele de cosmar ale unor proprietari de apartamente noi

Romania Libera

Blocurile vechi, „Ceausiste”, sunt criticate de multi pentru spatiul ingust al apartamentelor, igrasie, conductele infundate, terasele subrede prin care patrunde ploaia si subsolurile inundate. Romanii au visat, dupa 1990, la o locuinta moderna, civilizata, asa ca fac eforturi uriase, din punct de vedere financiar, pentru a se muta intr-un bloc nou. O garsoniera costa 82.000 de euro intr-un asemenea bloc cu pretentii occidentale.

Dar sunt cazuri in care locatarii noilor apartamente constata ca ansamblurile de locuinte abia date in folosinta au aceleasi defecte ca si cele ridicate pana in 1989, iar calitatea indoielnica a acestor constructii este revoltatoare daca tinem cont de sumele uriase platite de noii lor proprietari. Am descoperit doua exemple in acest sens, ambele din Bucuresti: un bloc de pe Aleea Mostistea si altul de pe soseaua Vitan-Barzesti.

Blocurile au fost realizate de firme private care au promis viitorilor locatari, in pliantele prezentate la incheierea contractului, raiul pe Pamant. Dar cand s-au mutat acolo oamenii au constatat ca raiul s-a transformat in iad: caloriferele curg, celor de la ultimul etaj le „ploua” in casa, atunci cand ploua si afara, apa rece nu ajunge pana la etajele superioare ale blocului, din cauza unor instalatii nefinalizate, asa ca locatarii se spala doar noaptea, cand presiunea din conducte e mai mare, lifturile se strica des.

La randul lor, proprietarii din Vitan-Barzesti s-au mutat in blocul care e inca in santier, inconjurat de noroi si mormane de gunoi. In replica, dezvoltatorii imobiliari dau vina pe locatari, pentru defectiunile aparute in apartamentele lor sau promit ca vor remedia toate problemele. Unii locatari au ajuns pana acolo incat vor sa renunte la noile case si sa le vanda, iar altii vor sa dea constructorul in judecata.

Cand s-a topit zapada in februarie, burlanele pline cu gheata s-au prabusit pentru ca nu au fost bine prinse. Dupa cinci luni, sunt reparate doar o parte, restul atarna schioape si acum pe cladire. Cand ploua afara, celor de la ultimul etaj le picura in casa. Unii s-au trezit noaptea stropiti. La robinete insa nu au avut apa rece cateva luni bune din cauza unui racord subdimensionat, asa ca cei de la etajele superioare faceau baie la miezul noptii.

Datele de mai sus nu se refera la un bloc construit in urma cu 30-40 de ani, ci la unul care a fost dat in folosinta abia anul trecut. Se afla pe Aleea Mostistea, in sectorul 3 al Capitalei, si a devenit un cosmar pentru locatarii care au platit doar pe o garsoniera 82.000 de euro. „Nu observasem cand am cumparat, dupa aia am vazut: caloriferul a fost pus aiurea si din cauza asta nu se mai deschidea usa de la balcon.

Asa ca muncitorii au indoit teava, ca sa intre. Mi-au zis niste mesteri ca se poate remedia”, ne-a prezentat P.N. o defectiune din casa sa, care, pe langa celelalte, pare minora. „Prima oara cand am facut dus, curgea apa pe langa cabina de dus si pe dedesubt. Nu era izolata cu silicon. Am facut singur asta. Apoi, chiuveta curgea, caloriferul curgea – caloriferul din baie curge si acum”, se destainuie locatarul. De altfel, chiar in timp ce ne aflam noi acolo, pe P.N. il vizita o echipa de instalatori: aveau de reparat o teava in bucatarie.

Romania Libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro