Sari direct la conținut

Romanii, corupti de mici (de Ioana Lupea)

Romania Libera

A-i pune lui Cristian Adomnitei in spinare falimentul scolii romanesti e prea mult. Nu poate fi responsabil pentru catastrofa de la Bac, rezultatul unei antireforme de durata in domeniu. N-a avut timp. Dar se va face vinovat de crima impotriva invatamantului daca nu-i da pe mana justitiei pe profesorii, directorii si inspectorii scolari corupti. Asa cum ii solicita si profesorul Gheorghe Radulescu, de ieri ex-liberal, care a sesizat neregulile de la Bacalaureatul din Hunedoara.

Un produs-standard al superficialitatii educatiei bastinase si un model prost pentru copiii care vad ca poti ajunge ministru fara sa te exprimi corect in limba materna, Adomnitei are in fata o oferta de destin, cum ar spune Andrei Plesu. Poate sa ajunga important asumandu-si lupta anticoruptie in scoala, asa cum a luat asupra sa, cu un curaj nebanuit si impotriva retrogradei Academii Romane, lista de subiecte pentru examenul oral de limba si literatura romana. Rezervele de curaj trebuie sa i se fi epuizat atunci. De data aceasta, a preferat, asemenea tuturor celorlalti responsabili, sa ascunda mizeria sub pres si sa acuze, pravalindu-se in derizoriu, sabotarea politica a Bacului.

Coruptia, despre care Cristian Adomnitei pretinde ca nu exista, se afla in diferenta dintre procentul de promovabilitate la Bac (80%) si cel al adolescentlor care nu pot sa citeasca si sa inteleaga un text la prima vedere (53%). Iar scandalul de la Sighet, in care un director de scoala si un elev sunt cercetati in stare de arest pentru dare si luare de mita, este simptomatic. Intre profesori, elevi si parintii acestora s-a format o alianta corupta al carei rol este sa promoveze analfabetii, salvand in acelasi timp reputatia scolii romanesti.

Parintelui de copil analfabet ii este mult mai usor sa dea mita, avand constiinta impacata ca a facut tot ce s-a putut, decat sa-l ajute sau sa-i urmareasca activitatea scolara. Profesorul prost platit isi completeaza veniturile minuscule cu spaga, asigurandu-si, datorita promovabilitatii, si prestigiul competentei. Copilul incapabil sa citeasca si sa inteleaga un text va intra la liceu si la facultate, progresand de la simplu analfabet la analfabet cu diploma universitara, viitor smecher sau ministru. La ce bun efortul sa predai sau sa inveti cand totul se rezolva cu o „spaguta“ sub forma de bani, bunuri, „fonduri de protocol“ sau meditatii. Atata timp cat alianta corupta intre profesori, elevi si parinti este multumita, scoala devine facultativa, iar modernizarea ei imposibila.

Ne inchipuim ca la procentul de 53% analfabetism functional bancile scolilor sunt pline de elevi-spagari. Mii? Zeci de mii? Pentru copiii nostri, coruptia este un fapt banal de viata, spaga – un mijloc facil sa-si atinga scopurile. Peste 20 de ani, multi dintre ei vor reprezenta in statisticile UE forta de munca slab pregatita a Romaniei necompetitive. Altii vor rotunji populatia penitenciara. Iar unii dintre ei vor fi functionarii corupti, parlamentarii corupti, ministrii corupti. Mai tarziu, lor le vom da mita.

Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro