Sari direct la conținut

Romanii cu credite in franci elvetieni, din nou cu sufletul la gura. De ce a crescut iarasi francul dupa ce se devalorizase semnificativ

HotNews.ro

Francul elvetian da din nou dureri de cap romanilor care au credite in aceasta moneda. Francul s-a apreciat semnificativ miercuri pe pietele internationale dupa ce in ultimele zile scazuse de la o valoare aproape egala cu cea a monedei unice europene. Piata a fost influentata de declaratia unui oficial al guvernului elvetian si de Banca Centrala a tarii.

Francul elvetian a urcat in raport cu euro si dolarul, miercuri, dupa ce un oficial de top din Guvernul elvetian a declarat ca natiunea va trebui sa traiasca cu o moneda puternica.

In acelasi timp, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a stat deoparte si nu a intervenit pe piata valutara, scrie Reuters. SNB a fost absenta de pe piata valutara de saptamana trecuta. Banca Centrala nu a luat nicio masura noua dupa ce intervenise pe piata de cateva ori in incercarea de a opri aprecierea francului, moneda supra-evaluata, scrie sursa citata.

Ministrul economiei din Elvetia a prezentat miercuri planuri detaliate pentru a compensa impactul aprecierii monedei asupra economiei, dar nu si pentru a contracara in mod direct aprecierea francului,

„Va trebui sa traim in cotinuare cu un franc puternic pentru ceva timp”, a declarat Ministrul Economiei, Johann Schneider-Ammann. Oficialul a reiterat insa ca moneda Tarii Cantoanelor este „masiv supraevaluata”.

Piata a reactionat imediat. Speculatiile au dus la deprecierea puternica a monedei euro cu 2,6% pana la 1,15341 franci pe platforma electronica de tranzactionare EBS, in timp ce dolarul s-a devalorizat cu 2,2% la 0,8026 franci.

Euro si dolarul au avut miercuri cea mai mare depreciere fata de franc de la inceputul lunii august, cand dolarul a fost la un minim record de 0,70676 franci, iar euro a coborat la recordul de 1,0075 franci.

Ce spun analistii

Cresterea continua a ingrijorarilor privind criza datoriilor in Europa si asteptarea unor noi masuri de stimulare a economiei de la Fed au determinat investitorii sa se aleaga din nou un refugiu sigur, francul elvetian, spun analistii citati de Reuters.

„In timp ce SNB doar ameninta ca va opri deprecierea francului este putin probabil ca investitorii sa fie descurajati semnificativ sa renunte la siguranta oferita de aceasta moneda”, spune Omer Esiner, analist de piata la Commonwealth Foreign Exchange din Washington.

La jumatatea lunii august, SNB anuntase noi masuri pentru a opri aprecierea masiva a francului.

Aproximativ 50.000 de romani au credite in franci elvetieni insumand circa 3,2 miliarde de euro. Rata lor lunara la banca s-a dublat fata de 2007.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro