Sari direct la conținut

Romanii, victimele unui linsaj mediatic regizat in Italia? Interventie in direct la Rai Tre a corespondentei HotNews.ro in Italia VIDEO

HotNews.ro

Miruna Cajvaneanu, corespondenta HotNews.ro in Italia,a participat miercuri, 28 ianuarie, in direct pe Rai Tre, la o dezbatere televizata pe tema recentelor evenimente legate de violul de la Guidonia, pentru care au fost arestati 6 cetateni romani. Emisiunea „Cominciamo Bene- Attualità” a fost centrata pe o dezbatere „face-to-face” de circa 25 de minute intre corespondenta Hotnews.ro si Massimo Martinelli, jurnalist de cronica judiciara la cotidianul Il Messaggero. Dezbaterea a avut cateva momente cu caracter polemic, luand in considerare si gradul de ostilitate mediatica la care a fost si este supusa comunitatea de romani din Italia.

„Romanii din Italia sunt primii care cer pedepse severe pentru cei care comit acte bestiale precum violenta de la Guidonia. Dar, in acelasi timp, nu trebuie sa fie culpabilizat un popor intreg pentru delictele comise de cativa din reprezentantii sai. Violenta si criminalitatea trebuie judecate ca atare, sever, fara a considera etnia sau cetatenia celui care comite infractiunea”, a declarat Miruna Cajvaneanu.

In cursul emisiunii, corespondenta HotNews.ro a prezentat pentru prima data publicului o serie de date inedite si surprinzatoare legate de gradul de infractionalitate a romanilor in Peninsula. Datele au fost elaborate pornind de la statisticile furnizate de Istat- Institutul italian de Statistica, Caritas- Idos si de catre Ministerul de Justitie italian. Din analiza comparata a gradului de infractionalitate pe 5 categorii etnice de imigranti in Italia, rezulta ca romanii sunt pe ultimul loc ca procentaj de detinuti raportat la numarul total de rezidenti – 2.828 de detinuti romani la o populatie imigrata de peste 1.016.000 de rezidenti, adica 0, 27%.

Astfel, desi romanii sunt prezentati de catre o parte din mass media italiana drept un factor determinant al cresterii criminalitatii in Italia, datele releva faptul ca alte patru comunitati de straini imigrate in Italia prezinta un grad major de infractionalitate. Printre ei, pe primele locuri, se situeaza comunitatile de algerieni, tunisieni si marocani.

„Asistam, in Italia, la o campanie mediatica impotriva romanilor, noi ziaristii, fiind primii care ar trebui sa respectam principii deontologice de baza ale profesiei noastre, cum ar fi principiul de prezumtie a nevinovatiei sau separarea faptelor de opinii”, a precizat in cursul emisiunii Miruna Cajvaneanu, cu referire directa chiar la prima pagina a editiei de azi a cotidianului Il Messaggero, care vorbeste cu titlu de o schioapa despre „turma de romani care a violat-o pe tanara de la Guidonia”.

Massimo Martinelli a replicat, aparand dreptul de cronica al ziarului: „O crima de asemenea dimensiuni este de prima pagina, mai ales pentru noi, un cotidian centrat pe problemele capitalei. Cat despre prezumtia de nevinovatie, de ce sa nu zicem ca sunt vinovati, daca unul dintre ei a marturisit deja politiei?”

„Si totusi, nu ne putem pronunta pana cand justitia nu pronunta o sentinta definitiva si irevocabila. Presa din Italia nu a prezentat nici pe departe cu aceeasi amploare cazul unui alt conational de-al nostru, Mihai Ceghe, care a salvat, in mod eroic, un pensionar italian, in timpul inundatiilor de acum o luna”, a precizat Miruna Cajvaneanu.

Corespondenta Hotnews.ro a facut un apel catre ziaristii din Peninsula sa devina mai responsabili atunci cand trateaza chestiuni sensibile care pot da nastere la sentimente de ura rasiala si instigare, cum de altfel s-au si inregistrat la Guidonia imediat dupa arestarea romanilor, „un eveniment mediatic care pare a fi fost regizat pentru a asista la un linsaj in direct”. Aspectele pozitive ale prezentei romanilor in Italia nu sunt aproape deloc mediatizate, a concluzionat moderatoarea emisiunii, Elsa di Gati, cu referire directa, in primul rand, la aportul conationalilor nostri la economia italiana.

Miruna Cajvaneanu traieste in Italia de 10 ani, a absolvit la Roma Facultatea de stiinte politice la Universitatea La Sapienza, cu specializarea Relatii Internationale. Este co-autoarea studiului Romania – imigratie si munca in Italia, editat de Institulul de cercetare IDOS si Caritas Italia. Este colaborator al ziarului Gazeta Romaneasca, saptamanal al romanilor din Italia.

In attach datele statistice cu privire la gradul de criminalitate a diferitelor etnii

Clasament – procentajul strainilor aflati in inchisorile din Italia raportat la numarul de rezidenti- primele 5 etnii

(Sursa: Elaborare furnizata de Partidul Romanilor din Italia, facuta pornind de la statistici Caritas, Istat (Institutul de Statistica din Italia) si Ministerul de Justitie italian- 2008)

1- Comunitatea algeriana: 22.672 rezidenti/detinuti algerieni: 1.095, adica 4,829%

2- Comunitatea tunisiana 93.601 rezidenti /detinuti tunisieni: 2.261 adica 2,415%

3- Comunitatea marocana 366.000 rezidenti/detinuti marocani: 4.495 adica 1,228%

4- Comunitatea albaneza 402.000 rezidenti/detinuti albanezi 2.484: adica 0,617

5- Comunitatea romaneasca 1.016.000 rezidenti/detinuti romani: 2.828 adica 0,278%

Video: Miruna Cajvaneanu la Rai3

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro