Sari direct la conținut

Romgaz a preluat Termocentrala de la Iernut

HotNews.ro

​Romgaz a preluat joi controlul unic direct asupra unor active ale Elcen, mai precis Sucursala Electrocentrale Mureş-Termocentrala de la Iernut, a anuntat compania Romgaz. Transferul dreptului de proprietate asupra CTE Iernut s-a realizat in scopul stingerii datoriei pe care SC Electrocentrale Bucuresti SA o are fata de SNGN Romgaz SA. Discutiile cu Elcen despre transferarea termocentralei Iernut la Romgaz, in contul unor datorii de 653 milioane lei, au inceput inca de acum doi ani.

„Preluarea activelor a avut loc în temeiul Memorandumului aprobat de Guvernul României sub nr.3038/21.10.2010 privind aprobarea declanşării procedurii legale de predare a CTE Iernut către SNGN ROMGAZ SA în compensarea datoriilor SC PEET TERMOELECTRICA SA, a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, numărul 15 din data de 27 noiembrie 2012 şi în baza deciziei nr.2/17.01.2013 a Consiliului Concurenţei”, precizeaza Romgaz.

În perioada imediat următoare încheierii actului de dare în plată, şi până la obţinerea licenţelor de la Autoritatea Naţională de Reglementare în

domeniul Energiei şi înregistrărilor la OPCOM -bursa energiei şi Dispecerul Energetic Naţional pe titulatura ROMGAZ, CTE Iernut va fi exploatată prin cesionarea drepturilor şi obligaţiilor din licenţa pentru producere de energie electrică existentă. Astfel, va fi evitata întârzierea producerii şi comercializării energiei electrice.

Centrala de la Iernut (Targu Mures) are o capacitate de circa 800 MW, aproape la fel de mare ca cea de la Brazi a companiei Petrom, si mai mare decat a unui reactor de la Cernavoda de 700 MW.

Reamintim ca OMV Petrom a inaugurat, anul trecut, centrala electrica de 860 MW de la Brazi, o investitie de circa 530 de milioane de euro.

OMV Petrom si Romgaz vor beneficia de facilitatile unui act normativ unei hotarari de guvern care permite producatorilor sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii.

Anul trecut, in luna august, Guvernul a aprobat o hotarare de guvern potrivit careia „Sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei cantitatile de gaze naturale din productia interna utilizate de catre producatorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrica in propriile centrale electrice pe baza de gaze naturale”. Mai simplu spus, HG 870/2012 permite companiilor care produc gaze si electricitate sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii. Insa in aceasta situatie se afla doar Petrom.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro