Sari direct la conținut

România a pariat pe cartea pierzătoare în privința reactoarelor modulare mici? Ce dezvoltatori de SMR-uri preferă alte state europene

HotNews.ro
Prototip centrală cu reactoare modulare mici (Small Modular Reactor - SMR), Foto: Rolls-Royce SMR/Cover Images/INS / INSTAR Images / Profimedia
Prototip centrală cu reactoare modulare mici (Small Modular Reactor - SMR), Foto: Rolls-Royce SMR/Cover Images/INS / INSTAR Images / Profimedia

​Tot mai multe state europene încep să ia în considerare faptul că reactoarele modulare mici (SMR) sunt viitorul în domeniul energiei nucleare, mai ales că ele ar putea produce energie curată, cu emisii scăzute de carbon. De altfel, se simte o concurență tot mai puternică între dezvoltatorii de SMR-uri pentru cucerirea piețelor care doresc să implementeze astfel de proiecte.

România a ales, până acum, proiectul inovator al americanilor de la NuScale, însă a apărut întrebarea dacă a fost cea mai bună decizie în condițiile în care dezvoltarea acestui tip de SMR-uri a eșuat în SUA. Alte țări europene sunt interesate de tehnologia altor dezvoltatori, mai ales americani, care, poate, ar avea din start mai mult succes.

Modelul BWRX-300 a fost aprobat deja în Polonia

Un model care prezintă interes pentru Marea Britanie, Suedia și Polonia este BWRX-300 al GE – Hitachi Nuclear Energy (GEH), cu sediul în Carolina de Nord (SUA). Autoritățile poloneze au emis, recent, decizii de principiu pentru construcția de reactoare modulare mici (SMR) în șase locuri, iar planul prevede un total de 24 de reactoare.

Proiectul din Polonia a început în decembrie 2021, când GE Hitachi, BWXT Canada și Synthos Green Energy (SGE) au semnat o scrisoare de intenție pentru a coopera în implementarea SMR-urilor BWRX-300.

Pentru BWRX-300 este folosită tehnologia existentă a dezvoltatorilor de reactoare, spre deosebire de designul NuScale, care includea caracteristici care nu sunt prezente în reactoarele existente, scrie The Telepraph, care face o comparație între cele două proiecte de SMR-uri.

BWRX-300 a trecut cu succes de primele două etape de certificare nucleară în Canada și a trecut recent de prima etapă pentru aprobare în Polonia, pentru șase locații. De asemenea, SUA, Marea Britanie și Suedia sunt toate interesate de această tehnologie, fiind cu aprobări în așteptare pentru proiectare.

Potrivit The Telepraph, companiile de utilități din Idaho nu aveau experiență în domeniul nuclear, iar NuScale în sine este un dezvoltator neexperimentat.

În schimb, GEH a semnat un acord cu operatorul nuclear cu experiență, Ontario Power Generation, pentru a construi patru BWRX-300 la șantierul său din Darlington, prima unitate urmând să intre în funcțiune în 2029. Acest proiect va fi un barometru mai puternic al fezabilității SMR-urilor. Dacă eșuează, ar fi o lovitură puternică pentru sector, deoarece GE și Hitachi sunt dezvoltatori nucleari cu experiență, cu o tehnologie bazată pe reactoare în funcțiune existente.

Tehnologii Holtec și Westinghouse

Alți dezvoltatori americani care investesc în reactoare SMR, cu sistem de răcire cu apă ușoară, sunt Holtec și Westinghouse.

În ceea ce privește proiectarea reactorului modular mic SMR-300, model dezvoltat de Holtec International, a început o evaluare în Marea Britanie. Evaluarea este făcută de către Biroul pentru Reglementare Nucleară (ONR) și Agenția de Mediu din Marea Britanie, fiind verificate aspectele de siguranță, securitate și protecție a mediului.

În vederea evaluării, Guvernul Regatului Unit a oferit o finanțare prin granturi, de 37,7 milioane de lire sterline, sunsidiarei Holtec Britain.

SMR-300 este un reactor cu apă sub presiune cu o putere de circa 300 MW.

Westinghouse Electric a anunțat, în luna mai a acestui an, reactorul modular mic AP300, cu apă sub presiune, de 300 MW. Este bazat pe tehnologia reactorului mai mare – AP1000. Practic, AP300 SMR va utiliza tehnologia AP1000, inclusiv echipamente, componente structurale, sisteme de siguranță, combustibil și sisteme I&C.

În prezent, există în China patru reactoare în funcțiune care utilizează tehnologia AP1000, alte șase fiind în construcție. De asemenea, patru AP1000 au fost construite în Georgia.

Capacitatea mai mică a AP300 legată ar reduce costurile de construcție, operare și întreținere. Westinghouse intenționează ca primul SMR AP300 să furnizeze energie în 2033.

SMR-uri Rolls-Royce

Mini reactoarele nucleare dezvoltate de Rolls-Royce ar putea genera energie în Marea Britanie. Rolls-Royce SMR a atribuit, lunile trecute, un contract către americanii de la Westinghouse pentru dezvoltarea unui proiect de combustibil pentru SMR-urile sale.

De asemenea, a încheiat și un parteneriat cu Laboratorul Național de Fizică din Marea Britanie pentru a analiza siguranța reactorului automatizat al SMR -urilor.

SMR-ul Rolls-Royce este un model de 470 MW energie care se află în a doua etapă a evaluării designului generic de către autoritățile din Marea Britanie. Intenția este ca o decizie finală de investiție să fie luată în 2029.

Nuward, SMR model francez

Un model european de SMR este SMR-ul francez Nuward, un model prototip susținut de EDF și Framatome. Dezvoltatorii speră că acest model va deveni liderul european în tehnologia SMR. Deocamdată, proiectul se află într-o fază incipientă. Francezii au stabilit anul 2030 ca țintă pentru construirea primului SMR Nuward în Franța.

O centrală Nuward ar urma să aibă capacitate de 340 MW, cu două reactoare cu apă sub presiune de 170 MW energie fiecare.

Proiectarea detaliată și obținerea autorizațiilor ar urma să aibă loc în 2026, urmând să fie construit în 2030.

Un posibil nou proiect în România: Reactoare mici cu neutroni rapizi răciți cu plumb topit (LFR)

Pe 8 noiembrie, chiar în ziua în care NuScale anunța că proiectul său a eșuat în SUA, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a încheiat în Belgia un Memorandum de înțelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare mici, cu neutroni rapizi răciți cu plumb topit (LFR).

Memorandumul de Înțelegere pentru dezvoltarea reactorilor mici si modulari rapizi, răciți cu plumb (SMR-LFR), a fost încheiat între următoarele entități din domeniul energiei nucleare:

  • RATEN (Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară – din Mioveni, Argeș);
  • ANSALDO NUCLEARE S.P.A. (din Genova, Italia);
  • ENEA (Agenția Națională Italiană pentru Tehnologii Noi, Energie și Dezvoltare Economică Durabilă) – parteneri în cadrul consorțiului FALCON;
  • SCK CEN (Centrul de Studii privind Energia Nucleară – din Mol, Belgia);
  • WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC (din statul Delaware, SUA);
  • alți doi jucători cu experiență în tehnologia reactorilor rapizi răciți cu plumb (tehnologia LFR / (Lead-cooled Fast Reactor).

Reamintim că NuScale a anunțat, pe 8 noiembrie, anularea proiectului inovator privind construirea reactorelor modulare mici în Idaho, SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. În plus, NuScale Power se confruntă și cu o serie de acuzații potrivit cărora ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un „client fals”, Standard Power.

Ce sunt SMR-urile și care sunt posibilele avantaje

Sunt reactoare nucleare care au o putere mult mai mică decât cele tradiționale, în general între 10 MW și 300 MW. Pentru comparație, un reactor nuclear de la Cernavodă are o putere instalată de 700 MW.

În general, se bazează pe tehnologii existente, însă unul dintre avantaje este că pot fi ansamblate în fabrică și apoi instalate la fața locului, se arată într-un raport al Parlamentului European privind reactoarele modulare mici. Teoretic, SMR-urile au costuri mai scăzute, construirea lor durează mai puțin, iar necesarul de combustibil pentru acestea este mai scăzut.

Pot fi amplasate în zone care nu sunt potrivite pentru centrale nucleare mai mari. Ele sunt, de asemenea, mai puțin pretențioase în ceea ce privește sistemele de răcire cu apă, care, pot fi o problemă în contextul schimbărilor climatice.

Alte avantaje sunt simplificarea și standardizarea designului, fapt care ar putea avea un efect pozitiv asupra costului total al investiției.

Există, totuși, și provocări, principala fiind incertitudinile pe care le prezintă astfel de proiecte, în condițiile în care nu au ajuns la un stadiu avansat de maturitate. Încă se fac cercetări pentru demonstrarea avantajelor preconizate, fapt care limitează posibile piețe.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) consideră că SMR-urile ar putea deveni un produs nuclear viabil din punct de vedere comercial până la începutul anilor 2030. Pentru a maximiza avantajul economic al SMR, ar fi esențial să se stabilească o piață globală pentru un model de reactor, care să fie fabricat prin producție în masă.

Sursa foto: Rolls-Royce SMR/Cover Images/INS / INSTAR Images / Profimedia

Pentru mai multe amănunte despre proiectul NuScale, citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro