Sari direct la conținut

Rompetrol e pe cale sa castige un contract major in Irak dupa ce statul roman a sters 80% din datoriile Bagdadului

HotNews.ro

Anuntul privind stergerea datoriei Irakului fata de Romania (cifrata la 2,7 miliarde dolari plus dobanzile aferente) a venit ca din senin, la jumatatea lunii august. Desi nu face parte din Clubul de la Paris, ai carui membri au decis in unanimitate stergerea a 80% din datoriile Irakului, Romania a luat si ea aceasta decizie, la jumatatea lunii august.

De ce? Motivele si modul in care s-au purtat negocierile sint necunoscute.

Singurul lucru cert in acest moment este participarea Rompetrol Well Services la o licitatie importanta in Irak, precum si cumpararea de catre Irak a 100 de tractoare de la UT Brasov, dezvaluita de ambasadorul irakian la Bucuresti.

Irakul, deschis pentru romani dupa stergerea datoriei

Si reprezentantii Guvernului, si Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor si negociatorul roman al acordului, au refuzat sa raspunda intrebarilor Hotnews.ro pe aceasta tema.

Ionut Popescu, ministrul Finantelor la acea data, ne-a declarat ca nu stie nimic despre acel acord, sustinind ca Dragos Neacsu e singurul care poate vorbi despre avantajele obtinute de Romania.

O idee despre aceste avantaje ne-a dat-o ambasadorul Irakului la Bucuresti, Excelenta sa Adel Murad, care a declarat pentru Rompres ca „Romania este primul stat din afara Clubului de la Paris, care a luat decizia importanta de a anula 80 la suta din datoriile Irakului, iar aceasta decizie nu face decat sa impulsioneze autoritatile de la Bagdad catre o mai larga deschidere catre Romania”.

Rompetrol, cu un picior in nordul Irakului

Rompetrol Well Services (fosta Petros SA), o firma din grupul Rompetrol, este foarte aproape de a deveni subcontractor al unui firme turco-americane pe un camp petrolifer din Kurdistanul irakian. Rezultatul licitatiei va fi cunoscut la sfarsitul lunii septembrie a.c.

Vineri, 2 septembrie, ambasadorul irakian la Bucuresti a declarat, pentru Rompres, ca „in urma cu o saptamana o firma romaneasca a obtinut un caiet de sarcini pentru a activa intr-un nou camp petrolifer”, lasind sa se inteleaga, conform Rompres, ca este foarte probabil ca firma romaneasca sa obtina acest contract.

In contextul stergerii de catre Romania a 80% din datoria Irakului, ambasadorul a mai spus ca, „in ceea ce priveste datoria restanta, Irakul va deschide portile firmelor romanesti pentru a repune in functiune masina irakiana de petrol”.

Imediat dupa afirmatia ambasadorului irakian, Excelenta Sa Adel Murad, reporterii HotNews.ro au contactat Ambasada pentru a solicita numele firmei romanesti invocata in interviul acordat Rompres.

Reprezentanta Ambasadei, Violeta Adam, ne-a declarat ca ambasadorul nu poate nominaliza firma.

Conducerea Rompetrol a confirmat ca, intr-adevar, este vorba despre Rompetrol, mai precis despre Rompetrol Well Services.

Conform raspunsului primit de la Rompetrol, aceasta ar putea participa, in calitate de contractor al unei companii turco-americane, la lucrarile de explorare a zacamantului Pulkhana, Iraq (zona Kurdistan, in apropierea orasului Al Sulaymaniyah).

„Detalii nu avem nici noi pana cand se finalizeaza discutia si se semneaza un contract, in conditiile in care acesta oportunitate se materializeaza”, ne-au mai transmis reprezentantii companiei.

Din surse de incredere, confirmate de surse din cadrul Rompetrol, am aflat ca potentialul partener al Rompetrol Well Services este Pet Oil, un important jucator pe piata turca a petrolului.

Conform Bancii Comerciale Irakiene (Trade Bank of Iraq), Pet Oil a descoperit, in zona Pulkhana, zacaminte de „milioane de barili de petrol”.

Istoria contractului semnat de Pet Oil – pentru care Rompetrol Well Services ar putea fi subcontractor – incepe in ianuarie 2003, cind presedintele Pet Oil a semnat un acord cu liderul kurzilor din nordul Irakului si cu presedintele de atunci al tarii, Jalal Talabani.

Dupa ce si-a inceput activitatea in zona, Pet Oil a decis sa-si atraga un aliat, o companie americana de marime medie, al carei nume este secret, cu care a impartit in mod egal investitia si eventualele profituri.

„Chiar daca am utiliza toate fondurile de care dispune, nu am putea suporta in totalitate costurile. Ca urmare, am gasit o companie americana si i-am propus un parteneriat egal”, a explicat Guntekin Koksal, proprietarul Pet Oil.

Conform Trade Bank of Iraq, este de asteptat ca petrolul sa fie extras in zona de la o adincime de 2.000 – 2.400 metri.

„Miliardarul rosu”

Conform publicatiei grecesti „Reporter”, Pet Oil, al carei proprietar este Guntekin Koksal, a fost singura companie din Turcia care a avut contracte in URSS in anii ’70. Guntekin Koksal a colaborat foarte bine cu rusii. El a fost supranumit „Miliardarul Rosu” din cauza relatiilor sale comerciale cu Uniunea Sovietica.

Desi si-a inceput cariera in domeniul constructiilor, Guntekin Koksal s-a facut cunoscut in afacerile cu petrol. A lucrat in mai multe departamente ale firmei de stat Turkish Petroleum Corporation (TPAO) din 1959 pina in 1974.

Dupa ce a parasit TPAO, a intrat din nou in afaceri din domeniul constructiilor si in turism. In 1990 si-a infiintat propria companie, Pet Oil.

In acelasi an, cu sprijinul presedintelui turc Turgut Ozal, Pet Oil a obtinut un contract de exploatare a unor cimpuri petrolifere din Azerbaidjan.

Mai apoi, si-a extins operatiunile si in Kazahstan. Guntekin Koksal si-a vindut actiunile din Azerbaidjan si mai apoi pe cele din Kazahstan, concentrindu-se pe rezervele de petrol din nordul Irakului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro