Sari direct la conținut

Romprest anunţă că va colecta gunoiul de pe domeniul public din Sectorul 1 / Clotilde Armand: Înseamnă că au ales să respecte obligațiile contractuale

HotNews.ro
Gunoi Sectorul 1, Foto: Hotnews
Gunoi Sectorul 1, Foto: Hotnews

Compania Romprest anunţă că, începând de joi seara, organizează o acţiune de colectare a depozitelor de deşeuri necontrolate de pe domeniul public în Sectorul 1 al Capitalei.

„Notificăm Autoritatea contractantă că, în baza Contractului de delegare a serviciului public de salubritate în raza administrativ teritorială a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti, aflat în vigoare, Compania Romprest Service SA organizează o acţiune de colectare a tuturor depozitelor necontrolate existente în acest moment pe domeniul public, începând cu data de astăzi (…) Facem astfel, încă o dată, dovada bunei-credinţe şi a faptului că suntem dedicaţi principiilor şi nu lăsăm ca interese partinice, care în acest moment au fost interpuse derulării instituţionale a contractului, să prevaleze interesului public”, prevede notificarea Romprest către autoritatea locală, Primăria şi Prefectura Municipiului Bucureşti, pe care compania a postat-o joi pe site-ul său, scrie Agerpres.

Conform documentului citat, joi s-a efectuat o plată parţială a facturilor restante.

„Având în vedere că la data de 17.12.2020 a fost înregistrată o plată parţială pentru facturile restante depăşite de scadenţă, reprezentând doar 7% din totalul debitului restant depăşit de scadenţă pe care autoritatea îl înregistrează faţă de operatorul delegat, având în vedere degradarea accentuată a stării de curăţenie în Sectorul 1, cauzată de acumularea de depozite de deşeuri necontrolate, depuse abuziv pe domeniul public, în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă Romprest înţelege să pună sănătatea publică şi interesul legitim al cetăţenilor deasupra acestui conflict în care am fost implicaţi fără culpă şi împotriva voinţei noastre”, se mai arată în notificare.

Romprest solicită Poliţiei Locale Sector 1 ca în exercitarea obligaţiilor contractuale care îi revin să monitorizeze şi să sancţioneze corespunzător toate acţiunile prin care se încalcă regimul deşeurilor, pentru a evita „repetarea unui astfel de situaţii”.

Clotilde Armand: Înseamnă că au ales să respecte obligațiile contractuale

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat la anunțul Romprest într-o postare pe Facebook, joi seară.

„Am înţeles că firma de salubrizare care ne-a lăsat gunoiul neridicat pe străzile din Sectorul 1 a comunicat că se apucă să strângă gunoaiele din această noapte. Foarte bine. Asta înseamnă că au ales să respecte obligaţiile contractuale faţă de cetăţeni”, a scris Clotilde Armand.

Primarul Sectorului 1 a transmis miercuri că firma de salubrizare Romprest mai are câteva zile să-şi onoreze obligaţiile contractuale faţă de locuitori, iar în caz contrar autoritatea locală va rezilia contractul.

**********

Reamintim că, de la finalul lunii noiembrie, firma Romprest nu mai ridică depozitele necontrolate de deșeuri din Sectorul 1, din cauză că Primăria are facturi neplătite de 94 milioane lei. Clotilde Armand spune că facturile ar fi umflate și din această cauză nu le plătește.

Pe 27 noiembrie, Romprest anunţa că din iulie asigură „exclusiv din surse proprii sau atrase, cu angajarea de cheltuieli suplimentare”, serviciul de salubrizare în folosul cetăţenilor din Sectorul 1, iar conducerea companiei a decis să limiteze temporar şi gradual activităţile. Romprest sublinia că acea limitare temporară de activitate nu va afecta colectarea deşeurilor menajere de la populaţie şi de la agenţii economici.

Clotilde Armand a cerut joia trecută Romprest refacturarea serviciilor prestate de companie în ultima perioadă. Clotilde Armand arată că solicitarea vine ca urmare a neregulilor constatate de Poliția Locală Sector 1.

„Având în vedere neregulile consemnate în nota de raport, edilul Clotilde Armand a solicitat prestatorului de salubritate să verifice în mod riguros serviciile facturate pornind de la constatările Poliției Locale, să storneze factura nr. 5-0002854/16.11.2020 și să refactureze sumele în concordanță cu serviciile prestate”, susține Primăria Sectorului 1.

În opinia edilului, cetățenii nu merită să fie „victimele” unui fals război între prestatorul de servicii de salubrizare „care forțează nota și modifică tarifele după cum dorește” și autoritatea locală.

„Cetățenii își doresc curățenie pe străzi pentru că plătesc enorm pentru acest serviciu. Din respect pentru banii comunității locale, nu pot plăti niște servicii prestate doar pe hârtie. Tocmai de aceea, pentru a intra în legalitate, am solicitat prestatorului să refactureze serviciile prestate. Cât de curând vom rezolva această situație, însă doar cu respectarea strictă a legii”, a declarat Armand.

Poliția Locală Sector 1 a început recent o amplă acțiune de identificare a deșeurilor depozitate ilegal și de informare a cetățenilor și agenților economici care își desfășoară activitatea în Sectorul 1 pentru a le reaminti obligațiile legale.

Depozitarea pe domeniul public (zona intersecțiilor, în jurul stâlpilor de iluminat, pe spații verzi etc) a sacilor cu deșeuri în vederea colectării de către operatorul de salubrizare se sancționează contravențional cu amendă între 2.000 și 5.000 lei, iar depozitarea de orice fel pe terenuri virane, proprietate publică sau privată, constituie contravenție și se sancționează contravențional cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

Citește pe acest subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro