Sari direct la conținut

Romulus Badea: În 2020 și fabricile din România vor importa forță de muncă din Vietnam, Sri Lanka sau Nepal

HotNews.ro
Romulus Badea, Foto: Romulus Badea/arhiva personala
Romulus Badea, Foto: Romulus Badea/arhiva personala

Economia are nevoie de mulți oameni, cifrele vehiculate arată un necesar de 500.000 de oameni, susține Romulus Badea, partener Soter&Partners, companie care se ocupă, printre altele, cu recrutarea de persoane din Asia de Sud-Est. În momentul de față vorbim de un contingent de 30.000, pentru 2020. Dacă va fi depășit cel de 30.000, atunci va fi suplimentat, crede el.

„Principalii furnizori de forță de muncă sunt Sri Lanka, Vietnam și Nepal, în prezent. Cu privire la alte țări, e puțin probabil (în 2020 n.r.). Țările astea sunt preferate pentru că au legislație specifică, sunt cărări bătătorite, lucrurile sunt clare. Trebuie să se dezvolte o infrastructură, nu neapărat logistică, cât legislativă pe alte țări. E destul de greu. Opțiuni sunt, precum America de Sud. Țări din Africa pot deveni atractive, dar lipsește elementul acesta de legislație și de siguranță, în final”, a spus Badea.

În 2020 fabricile vor începe să importe forță de muncă

În 2019 au venit muncitori din Vietnam, Sri Lanka și Nepal în zone precum Horeca sau construcții. Se pare că vine rândul industriei.

„Anul viitor, printre business-urile care vor căuta forță de muncă străină vor fi fabricile, industria, cei care au lucru repetitiv, de bandă, și care nu găsesc capitalul necesar pentru automatizare. Aici s-a trenat destul de mult. Lumea a amânat-o, angajatorii au amânat o decizie sau a demarat programe pilot micuțe, cu număr mic de oameni ca să vadă cum funcționează, dar necesarul real e foarte mare”, a spus Badea.

El crede că 2020 va fi anul în care zona asta va solicita cel mai mare aport de forță de muncă.

„Cum forța de muncă locală nu mai există, vor trebui să apeleze la import”, a explicat partenerul Soter&Partners.

În ceea ce privește liberalizarea pieței, Romulus Badea consideră că este o decizie politică.

„Este o decizie logică, dar trebuie să existe voința politică pentru a face procedurile, de a elimina practic prevederea care spune că trebuie practic să existe un contingent. Acum nu-și mai găsește rostul. Avea o logică atunci când România era în criză, șomajul era mare și trebuia să protejăm forța de muncă locală. Acum nu mai avem ce să protejăm. O măsură care atunci era bună, acum s-a întors împotriva noastră”, a mai arătat el.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro