Sari direct la conținut

… ruleta etica a PDL: les jeux sont faits, rien ne va plus!

Contributors.ro
, Foto:
, Foto:

… asa ca va marturisesc sincer: cand am citit Codul etic al PDL – aici – am simtit, pentru prima oara, dupa multa vreme, ca se intampla ceva cu adevarat deosebit in viata politica a Romaniei. Daca acest “ceva” se va dovedi benefic sau distructiv, nu stiu inca. Stiu, insa, ca orice – chiar si un branci pana-n fundul prapastiei – e (aproape) de preferat acestei baltiri mocirloase. « Orice » e mai bun decat « nimic ».

Si mai stiu ca ‘responsabila’ pentru aparitia acestui Cod etic e, in buna masura, o singura persoana : Monica Macovei. Avem asadar de-a face cu o combinatie rara – o idee promovata cu incapatanare de catre un singur om zgaltaie, spre bine sau rau, viata politica a unei tari intregi. O combinatie rara, da, dar una in masura sa zgaltaie convingerile celor multi care se iluzioneaza cu certitudinea « realista » ca politica e doar despre statistica, numere mari, majoritati de galeti si pungi de faina sau consensuri la sarmale a la Udrea si mititei a la Vanghelie.

N-am spus-o eu : oamenii nu traiesc doar cu paine.

Ati putea crede ca mi-am pierdut mintile, cuprins de un inexplicabil optimism, daca-mi imaginez ca adoptarea unui asemenea cod etic de catre un partid – orice partid – va reusi sa schimbe ceva. Va asigur ca nu este cazul. Inca nu mi-am pierdut uzul ratiunii si nu (mai) confund visele cu realitatea. Tocmai de aceea va spun cu toata seriozitatea: prin adoptarea acestui cod, PDL isi joaca nu doar propriul viitor. Il joaca deopotriva si pe cel al tarii.

Les jeux sont faits, rien ne va plus!

Cine se va osteni sa citeasca Codul pana la sfarsit (merita, va asigur, si nu are decat sase pagini), va afla cu surprindere ca o condamnare penala pentru infractiune savarsita cu intentie atrage automat dupa sine excluderea din PDL, la fel ca si dovedirea statututlui de colaborator al Securitatii. Prin acelasi statut se mai sanctioneaza « mita electorala », ocuparea de functii de conducere retribuite in fostul PCR ( !), etc. In cazul trimiterii in judecata sau chiar al existentei unor suspiciuni intemeiate «se poate » sanctiona cu suspendarea sau excluderea.

C-esti copil ? – ma veti intreba. « Se poate » sanctiona cu retragerea sprijinului politic, suspendarea sau excluderea lasa loc de interpetari. Il va suspenda partidul pe Ghita Falca, primarul Aradului cotat cu 60% in sondaje si candidat sigur la al treilea mandat doar pentru ca a fost trimis in judecata si ca exista «indicii temeinice privind încheierea ilegală, netransparentă sau preferentială de contracte de afaceri cu instituii publice » (Art. 3, 4 :6) ?

Ce-nseamna indicii temeinice ? Greu de spus . Sa vedem :

« Conform rechizitoriului, procurorii au stabilit că Falcă ar fi primit de la acţionarii SC Elecon SRL o casă de 242 de metri pătraţi în zona ultracentrală a Aradului. În schimbul casei, el le-a dat un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi. Diferenţa valorică dintre cele două imobile ar fi fost de 111.550 de euro.

Demeter şi Vasil, acţionarii firmei Elecon, au vândut fostul apartament al primarului după trei săptămâni cu 80.000 de euro. Procurorii care au instrumentat cazul spun că primarul Aradului a favorizat firma Elecon să obţină la un preţ subevaluat suprafaţa de 52.434 de metri pătraţi, situată în zona centrală a Aradului, pe care a fost amplasată Fabrica de zahăr. “Elecon a trebuit să plătească 838.944 de euro Consiliului Local Municipal Arad, iar după numai o zi de la încheierea tranzacţiei, a vândut terenul cu 2.936.304 euro altei societăţi comerciale, care, la rândul ei a revândut acelaşi teren cu 17 milioane de euro“.

Reprezinta aceste informatii « indicii temeinice » ?

[Disclaimer : Gheorghe Falca mi-a fost tovaras de joaca in copilarie, coleg de liceu, de cate o bere, etc. Asta insa nu schimba datele problemei.]

In jurul acestei intrebari se va juca, repet, viitorul politic al PDL si al tarii.

Daca PDL decide sa mearga inainte si sa respecte Codul in spiritul si litera lui, nu va mai fi nevoie de nici o Alba ca Zapada. Decimat, PDL va invinge, chiar daca va pierde alegerile. Va invinge, pentru ca-si va forta competitorii politici sa mimeze macar adoptarea unei conduite asemanatoare. Vorbim, totusi, de o piata libera a voturilor. Nici PSD, nici PNL, nici UDMR nu se vor mai putea preface ca ploua doar in curtea unora.

Caprele n-au obiceiul sa moara doar in vecini.

Daca, insa, PDL va incepe cu « intepetrarile » a la Udrea, conform careia penalul primar al Craiovei e asteptat in partid cu bratele deschise, daca sanctiunile se vor limita la mustrari de ochii lumii, PDL si-a semnat condamnarea definitiva la moarte politica – si, cu un drum, a amanetat si viitorul tarii. Ideile – crede sau nu Ioan Oltean – au o calitate. Sunt ca apa : razbat prin crapaturi, le largesc, isi fac loc, nu se lasa duse cu una cu doua. N-o spun eu. A spus-o Machiavelli, care numai de lipsa de realism nu poate fi acuzat.

PDL si-a ridicat singur stacheta. Daca nu va reusi sa sara peste ea, va fi definitiv compromis. Dincolo de asta, insa, va fi compromisa, pentru o perioada nedeterminata de timp, insasi ideea ca asa ceva este posibil in Romania. PSD si PNL si UDMR (ca de PC sau UNPR n-are rost sa vorbim) se vor bucura ca au castigat – fara sa realizeze ca, in fapt, au pierdut cu totii. Nici o Alba ca Zapada nu va mai putea reda increderea intr-un partid – orice partid – scutit nu de coruptie (nimeni n-are pretentii atat de mari) ci de coruptia stridenta, coruptia ostentativa, coruptia care-ti baga in mana-n buzunar la lumina zilei, dupa care te scuipa-ntre ochi si-ti rade in nas.

Realistic vorbind, PDL a intrat pe un drum cu un singur sens, tarand dupa el o tara intreaga. Les jeux sont faits. Singura intrebare care mai ramane e daca acest drum va duce la bal sau la spital. Daca iese ‘rosu’ sau ‘negru’. De-o fi una, de-o fi alta, inclin sa cred ca, precum la orice cazinou care se respecta, “casa” castiga. Atata doar ca acum, spre deosebire de alte dati, noi suntem “casa”. Nu e de colea.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro