Sari direct la conținut

Ruleta ruseasca de la Bucuresti (de Ioana Lupea)

Evenimentul Zilei

George W. Bush ar putea avea, pe litoralul romanesc al Marii Negre, ultima ocazie sa priveasca cu ochii presedintelui SUA in sufletul lui Vladimir Putin.

Daca viitorul premier rus va veni la intalnire. Caz in care Bush ar putea ajunge la vorbele lui Hillary Clinton, „un fost KGB-ist nu are suflet“ si la concluzia Angelei Merkel dupa trilaterala cu Dmitri Medvedev si Vladimir Putin: controversele cu Rusia vor continua.

In urma cu sapte ani, dupa o intalnire bilaterala, presedintele SUA marturisea liric si optimist ca a surprins esenta sufletului omologului sau rus, un om profund loial tarii sale. SUA isi permitea sa-l trateze pe noul sef al unei Rusii inca in declin cu amabilitate superioara. Inainte de big-bangul de la Praga, americanii raspundeau ingrijorarilor Romaniei cu privire la pozitia Rusiei fata de extindere, cu o fluturare a mainii in semn de „ce conteaza?“. De la Praga la Bucuresti s-au scurs numai 6 ani, timp in care Rusia a redevenit o putere pe scena internationala. Vladimir Putin nu mai este doar patriotul local descoperit de George W. Bush, ci, asa cum il numesc unii comentatori, un adevarat luptator al Razboiului Rece (Cold Warrior).

Pentru succesul Summitului NATO de la Bucuresti, George W. Bush este obligat sa-si utilizeze empatia si intreaga experienta de explorator al sufletului lui Vladimir Putin pentru ca deciziile importante de pe agenda depind si de Rusia.

Este evident astazi, pana si pentru optimistii din Washington DC, ca NATO are nevoie de Rusia in Afganistan si in Balcani; ca fara acceptul Moscovei scutul antiracheta ramane un joc de strategie pentru generalii americani; ca extinderea spre Est cu Ucraina si Georgia depinde de vointa Kremlinului, ca si securitatea energetica a Europei.

Rusia nu mai poate si nu mai vrea sa fie ignorata. Mesajul Kremlinului pentru Summitul NATO a fost transmis de ambasadorul Dmitri Rogozin intr-un interviu acordat „Der Spiegel“. „Orice incercare de a forta intrarea Georgiei in NATO este o provocare si ar putea conduce la varsare de sange.“ „Doar vestul Ucrainei va intra in NATO. Estul Ucrainei va deveni independent sau un stat de facto ca Abhazia.“ „Am propus un sistem comun de aparare antiracheta. Daca solutia noastra va fi respinsa, vom fi obligati sa ne indreptam rachetele spre Cehia si Polonia.“

Daca Vladimir Putin va raspunde invitatiei NATO, comentatorii se asteapta din partea lui la un discurs confruntational, de tipul celui care i-a uimit si ingrijorat pe liderii occidentali la München. Cu ocazia Conferintei pentru securitate, Putin a acuzat pe un ton violent Statele Unite ca incearca sa construiasca o lume unipolara, cu un singur stapan. Precedentul München si amenintarile lui Dmitri Rogozin sugereaza ca Rusia va incerca sa domine Summitul NATO de la Bucuresti.

Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro