Sari direct la conținut

Rusaliile, sărbătoare nebună. ​Articolul conține Rusalca, rețetă contra anxietății

HotNews.ro
Colaj semnificatii Rusalii, Foto: Perspektiva
Colaj semnificatii Rusalii, Foto: Perspektiva

Rusalcă sau anxietate, vomă și cinism? Să-ți zic de Rusalii întâi. Sub numele ăsta supraviețuiesc mai multe ceremoniale trăite de străbunii noștri: Pogorărea Duhului Sfânt și Sfânta Treime, un joc al zânelor-ielelor care-ți iau mințile și Moșii de Rusalii, un cult al morților. Păi, se amestecă sărbători creștine și străvechi credințe. Este un mix de sensuri, pe care ai vrea să-l înțelegi, poate. Peste toate, mai e și primăvara pe trecute, și începe deplin vara. De fapt, se schimbă natura. Tu, om de 2019, înțelegi ceva din Rusalii? Citește aici cum Rusaliile sunt leac contra anxietății, vomei.

Cei mai mulți dintre voi o frecați într-un timp liber care nu vă spune mare lucru. Voi nu știți ce să faceți cu atâtea zile libere. Păi, ce să faci cu 4 zile libere? Mănânci, bei, mănânci, bei, bei, bei, vomezi, spune unul o prostie, altul o glumă cretină. Hăhăială.

Dar este un moment în care TU dai click-scroll. Dai, de plictiseală sau din altă stare. Click-scroll, cauți ceva. Un miracol în viața ta plină de hăhăieli. Și cauți ceva ce să-ți spună despre ce-i cu tine astăzi. Despre Rusalii, de obicei, citești articole-behăieli care încep cu fraze pompoase “sărbătorim…”, “n-ai voie să faci asta și pe ailaltă”. Și te întrebi ce dracu’ serbez eu că nu mă atinge nimic din sărbătoarea asta. Totuși citești articolele (de fapt, în fiecare an aceleași) și în clipa cât durează click-scroll-ul cinic, tu te transpui într-o altă lume.

Ai nevoie de miracol. Ești om.

Ai nevoie de sens, vrei să nu te rătăcești cu mintea doar în algoritmi de câștigat averi, să crezi că viața chiar merită trăită și pentru altceva decât casă-masă-mașină.

Hai, să-ți spun acum cum ar trebui să vezi Rusaliile, ca pe o poveste a ta, pe atât de personală, pe atât de puternică.

Pornește de la o frunză de nuc, de la o frunză de leuștean, de la una de viță, de la orice frunză vezi. Intri în joc? Dacă privești o frunză, ești în natură. Da, chiar de ești la bloc, la casă, la office. Toate se înalță-trăiesc într-un mediu natural.

Acest mediu natural intră de Rusalii într-o poveste ce merită sărbătorită.

Privește în jur. Mergi poate într-o piață, sau într-un supermarket, unde vrei tu, vezi bucurie de frunze, de căpșuni, de cireșe, de piersici, de caise. Este leuștean, este mărar, este cimbru. E bucurie de legume și fructe. E bucurie de culori și arome. Aproape de natura deplină a primăverii, omul are casa plină de plante – mirodenii de mâncat și de leac. Și acest lucru merită sărbătorit.

Natura este darnică. Natura te ocrotește. Natura este misterioasă.

Îți dă cu nemiluita. O asemenea bogăție este sărbătoare. Dar o asemenea bogăție are misterul ei. De unde ne dă natura? De unde această “nemiluită” resursă? Nu e aici ceva misterios? Este. Sigur, leuștean poate pune orice om, roșii pune, ardei pune. Dar cireșul? Dar căpșunul? Acestea stau după capriciile naturii.

Și atunci, nu merită serbată enigma?

Să serbezi necunoscutele căi ale acestei naturi potente, darnice. Anxietate, hăhăială?

Uite, sărbătoare.

Rusaliile îți iau mințile. Natura îți oferă. Bucură-te, stai ca prostu’ “pică pară mălăiață în gura lui nătăfleață”, ai lumea “mură-n gură”. Înnebunește și tu un pic.

Dă-te în leagăn, de întâlnești vreun leagăn. Iubește! Este vreme de înfrățire. Între oameni, între etnii și între sexe, cuvintele devin magice. Oamenii se încredințează unii altora. Îl înțeleg pe Celălalt. De vezi pe stradă un cerșetor, un amărât, un nebun, un țigan, ÎNȚELEGE-L! De ți se vorbește de vreun mort din familie, din viață, ascultă! Vorbește cu Toți. Fii Ne-bun.

E timpul, Zânelor. Zâne, un fel de a spune, că-s vedenii urâte, nu? Arată ca un cerșetor, un amărât, un nebun, un țigan, un mort.

Zânele sunt neiertătoare. Că toate aceste arătări trăiesc în lumea lor. Pe vremuri, li se spunea pe nume de alint: Șoimanele, Bunele, Vântoasele. Doar-doar or vrea să se bucure de bucuria ta.

Zânelor le place să danseze, iar acolo unde o fac, locul rămâne paragină. Ielelor le place muzica. De le admiri și le spui vorbe și ele îți răspund, da, ți se ia darul vorbirii, ori te poartă prin aer și-ți aruncă trupul sleit de frică prin răspântii. De aia, nu te lua cu Ielele, taci, nu te lăsa ademenit de cântec. Dă cu rostopască, avrămeasă, leuștean. Cum te gândești la Iele, te gândești la Călușari. De nu vezi Ielele, vezi Călușarii. Ei sunt trimișii Ielelor, Zânelor. Între Călușari se face ucenicie și dans ani în șir sub ordine de Vătaf. De este omul bântuit de Iele, Călușarii îl joacă și-l vindecă. (Lucruri „furate-adaptate” după cartea: Irina Nicolau – Sărbătorile la români, 1998)

Natura își ia mințile, instinctele o iau razna. Ielele ies și cultivă îndoiala. De aceea, este logic să fie și momentul nebun în care credința să fie verificată.

Unii dintre noi, creștinii, serbează coborârea Duhului Sfânt. Cei ce cred cu adevărat în Isus, în Fecioara Maria se risipesc în lume spre a duce învățătura Dumnezeului lor „duhul sfânt”.

Sunt și ei într-un fel “nebuni”. Dar nebuni cu-minți. Cum să spui „păcătuiești, vei fi pedepsit”, când e bucurie în jur, când te cheamă natura să faci asta? Repet, sunt cu-minți. Unii dintre noi trebuie să ne spună: omule, oprește-te, ai grijă, leagă-te cu jurământ de un Dumnezeu să nu faci așa păcate de nu le poți duce după aia.

E o nebunie Rusalca asta și fiecare își trăiește nebunia cum este el lucrat de la natură. Unii deslănțuiți, alții precauți.

Hei, cam așa e lumea noastră. Dar împreună am făcut împreună un exercițiu de imaginație. V-am spus și semnificațiile Rusaliilor, am încercat ca această poveste de demult să vă dea un sens acum. Rusalca. Ai trăit o clipă miracolul?

Miracol nu este doar să scapi de Depresii, Anxietăți, Mahmureli, vome, surplus de grăsime. Nu. Miracol înseamnă să te bucuri de ce ți se dă.

Apropo, acum e chiar miracol. Poți scăpa de kilograme. Ai vegetale la îndemână și spanacul, urzica, salata te slăbesc.

Hei, acum, miracol, de vrei să te speli pe cap, ia o frunză de nuc și freacă-te la rădăcina părului.

De vrei să mănânci, fă-ți sărmăluțe în foi de viță.

De vrei înghețată ia-ți căpșuni și fă-ți!

De vrei să bei, ia soc și fă-ți socată.

Vorbește cu un cerșetor, cu un amărât, cu un nebun, cu un țigan, cu un mort. Poți fi și tu în oricare din aceste destine.

Rusalca este o nebunie, bucură-te!

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro