Sari direct la conținut

Rusia analizează din nou ideea care a dus omenirea la un pas de război nuclear, spune un deputat de la Moscova

HotNews.ro
Rusia analizează din nou ideea care a dus omenirea la un pas de război nuclear, spune un deputat de la Moscova
Vladimir Putin l-a premiat pe Mironov la Kremlin în luna august a anului trecut, FOTO: Alexander Kazakov-Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia Images

Un deputat rus care conduce unul dintre partidele pro-Kremlin a declarat joi că Rusia analizează desfășurarea de rachete în Cuba, măsură care în timpul Războiului Rece a adus omenirea mai aproape de un război nuclear decât a fost oricând în istorie, amintește Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia ar trebui să reia producția de rachete de rază intermediară și mai scurtă care să poată fi armate cu focoase nucleare. Putin a spus de asemenea că Rusia ar trebui apoi să analizeze unde ar putea să le desfășoare, acuzând Statele Unite că au adus rachete asemănătoare în Europa și Asia.

Serghei Mironov, liderul partidului pro-Kremlin „O Rusie Justă – Pentru Adevăr”, a declarat vineri că Washingtonul s-a îmbarcat într-o cursă a înarmării care va avea „consecințe devastatoare” pentru Statele Unite.

„Posibila folosire a unei baze în Cuba, care a fost vizitată recent de nave de război rusești ce poartă arme hipersonice, este doar una dintre numeroasele opțiuni”, a declarat Mironov într-un comunicat remis presei.

Deputatul rus spune că azi o „criză a rachetelor cubaneze” ar putea avea loc oriunde

„Astăzi, Criza rachetelor cubaneze s-ar putea întâmpla oriunde, având în vedere capabilitățile moderne ale armatei, forțelor aeriene și navale ale Rusiei”, a mai spus Mironov, folosind numele sub care avea să intre în istoria criza diplomatică severă din 1962.

Confruntarea de atunci dintre Washington și Moscova din cauza intenției Uniunii Sovietice de a desfășura arme nucleare în Cuba este pe larg considerată de către istorici drept momentul din Războiul Rece când cele două mari superputeri au fost cel mai aproape de un război nuclear.

John Kennedy, președintele de atunci al SUA, a fost informat atunci că liderul sovietic Nikita Hrușciov a trimis în Cuba rachete nucleare după invazia eșuată din Golful Porcilor prin care guvernul american a încercat să dea jos regimul comunist condus de Fidel Castro.

„Merită amintit că cauza crizei din anii 1960 a fost desfășurarea de rachete SUA în Turcia”, a susținut vineri deputatul Mironov.

„Statele Unite uneltesc din nou acum să desfășoare arme în apropierea granițelor Rusiei, furnizând arme cu rază lungă regimului de la Kiev și planificând și direcționând atacuri asupra teritoriului rusesc”, a mai spus el.

Criza rachetelor cubaneze s-a încheiat printr-un pact secret între Kennedy și Hrușciov

Comentariile lui Mironov, un susținător fervent al președintelui Putin, vin după ce Pentagonul a confirmat pe 21 iunie că Statele Unite nu se opun ca Ucraina să folosească armele furnizate pentru a lovi teritoriul Rusiei. Anterior, administrația președintelui Joe Biden a condiționat livrările de armament de garanțiile Kievului că arme americane nu vor fi folosite în acest sens.

Cu o săptămână înainte de acest anunț mai multe navei de război rusești, inclusiv fregata Amiralul Gorșkov și submarinul nuclear Kazan, au intrat în portul Havana într-un semn al noii apropieri dintre cele două țări.

Criza rachetelor cubaneze a fost detensionată după ce pe 27 octombrie 1962 președintele Kennedy a ajuns la un acord secret cu Hrușciov prin care SUA s-au angajat să își retragă toate rachetele din Turcia în schimbul înlăturării rachetelor sovietice din Cuba.

Criza rămâne însă până în ziua de azi un simbol al pericolelor confruntării dintre cele două superputeri în timpul Războiului Rece.

Urmărește ultimele evoluții din a 862-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro