Sari direct la conținut

Rusia este deschisă negocierilor de pace cu Ucraina chiar și cu președintele Zelenski la putere, anunță Kremlinul, cerând „clarificări și lămuriri”

HotNews.ro
Rusia este deschisă negocierilor de pace cu Ucraina chiar și cu președintele Zelenski la putere, anunță Kremlinul, cerând „clarificări și lămuriri”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în Sankt Petersburg, 11 iulie 2024. Sursa foto: Vyacheslav PROKOFYEV / AFP / Profimedia

Kremlinul a semnalat joi că este deschis negocierilor cu Ucraina cu privire la încetarea conflictului chiar și în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski rămâne la putere, în ciuda faptului că se îndoiește public de legitimitatea acestuia, informează Reuters.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat miercuri, în timpul unei vizite în China, că oficialii de la Kiev sunt pregătiți pentru discuții de pace cu Rusia cu condiția ca suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei să fie pe deplin respectate, deși el a afirmat că Ucraina nu a văzut niciun semnal în acest sens.

Kremlinul, deși și-a arătat disponibilitatea de a purta negocieri în propriile condiții, a pus public sub semnul întrebării dreptul lui Zelenski de a mai conduce țara, subliniind că mandatul acestuia de președinte, de cinci ani, a expirat în luna mai și că ar fi trebuit să convoace alegeri.

Zelenski și Occidentul susțin că este necesară suspendarea regulilor politice normale pe timp de război și că Kremlinul, având în vedere sistemul politic strâns controlat al Rusiei, nu este în măsură să critice.

Întrebat joi dacă Rusia ar fi pregătită să poarte tratative cu Ucraina în timp ce Zelenski este la putere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat reporterilor: „Rusia este în general deschisă unui proces de negociere. Dar mai întâi trebuie să înțelegem cât de pregătită este partea ucraineană pentru acest lucru și în ce măsură partea ucraineană are permisiunea pentru acest lucru din partea manipulatorilor săi”.

Moscova îl descrie pe Zelenski drept o marionetă a Statelor Unite, o caracterizare pe care acesta o respinge.

„Pentru că până acum se fac declarații foarte diferite și încă nu este foarte clar. În plus, pe lângă problema legitimității lui Zelenski, există și o problemă cu interdicția legală (ucraineană) de a avea contacte și negocieri cu partea rusă. Prin urmare, există încă multe lucruri care trebuie clarificate și lămuriri care trebuie auzite”, a mai spus Peskov.

Presat de presă, în timpul unei teleconferințe, să spună dacă președinția rusă ar putea lua în considerare negocierea cu Zelenski sau exclude categoric o astfel de posibilitate, Peskov a răspuns: „Întrebarea nu este una ușoară. Din punct de vedere juridic, această problemă (a legitimității lui Zelenski, n.r.) este pe ordinea de zi, dar din punct de vedere practic suntem deschiși să ne atingem obiectivele prin negocieri. Prin urmare, diferite opțiuni sunt posibile aici”.

Reuters a scris în luna mai că Putin este pregătit să oprească războiul din Ucraina printr-o încetare a focului negociată, dar șeful de la Kremlin este pregătit să continue conflictul dacă Kievul și Occidentul nu răspund.

În iunie, Putin a declarat că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina, adică „operațiunea militară specială”, numai dacă Kievul este de acord să renunțe la ambițiile sale de aderare la NATO și să predea integral cele patru regiuni revendicate și anexate de Moscova (Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson), cereri pe care Kievul le-a respins rapid ca fiind echivalente cu capitularea.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro