Rusia neagă „fricțiunile” cu OPEC+ din cauza supraproducției sale de petrol
Omul președintelui Vladimir Putin responsabil de producția de petrol a Rusiei a negat joi că ar exista neînțelegeri cu grupul producătorilor OPEC+ din cauza faptului că Moscova și-a depășit cotele convenite, relatează Reuters.
Rusia a confirmat miercuri că producția sa de țiței a depășit cotele stabilite de grupul OPEC+, dar ministerul energiei de la Moscova a promis să revină în parametrii conveniți până la sfârșitul lunii iulie.
OPEC+ reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol cu Rusia și o serie de alte state cu producție mai mică de țiței precum Kazahstan, Mexic, Oman sau Brunei.
În octombrie 2022 OPEC+ a convenit asupra unei tăieri record a producției de petrol și țiței pentru a ține sus prețurile și a prelungit recent limitarea producției până în 2025.
Întrebat joi dacă țările arabe din OPEC+ sunt nemulțumite de producția peste cote a Rusiei, vicepremierul rus Alexandr Novak a declarat:
„Nu avem niciun fel de fricțiuni”.
„Suntem cu foarte puțin peste ținte. Acestea sunt erori care vor fi de fapt eliminate, asigurate, iar obligațiile vor fi respectate”, a dat asigurări Novak, vicepremierul rus responsabil de sectorul energetic. El a fost și ministrul rus al energiei între 2012 și 2020.
Rusia se așteaptă la o „întâlnire constructivă” a grupului OPEC+
Novak a declarat de asemenea că Rusia este în legătură continuă cu partenerii săi din OPEC+ și că se așteaptă la o „întâlnire constructivă” pe 1 august, când urmează să se reunească comitetul ministerial de monitorizare al țărilor membre.
„Mereu avem discuții constructive”, a mai dat asigurări oficialul rus.
„Accentul general e pus pe asigurarea echilibrului pieței, executarea înțelegerilor. Suntem în legătură constantă cu colegii noștri. Am vorbit cu ministrul (Arabiei Saudite) săptămâna trecută”, a mai declarat Alexandr Novak.
Secretariatul OPEC a declarat miercuri că atât Rusia, cât și Kazahstanul și Irakul, au depus planuri prin care să compenseze supraproducția din prima jumătate a lui 2024 prin tăierea producției în fiecare lună care urmează până în septembrie 2025.
O sursă din industrie a declarat pentru Reuters că Novak a avut săptămâna trecută un apel telefonic cu oficiali saudiți care și-au exprimat îngrijorarea față de supraproducția Rusiei.
Arabia Saudită are nevoie de prețuri ridicate la petrol pentru a-și menține echilibrul bugetar în condițiile în care economiștii se așteaptă să aibă una dintre cele mai mici creșteri economice din zona Golfului Persic anul acesta.