Sari direct la conținut

Rusia și rachetele cu propulsie nucleară: Ce avantaje și ce provocări presupune dezvoltarea acestui nou tip de armament

HotNews.ro
Ministrul rus al apararii, Sergei Shoigu, si Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru
Ministrul rus al apararii, Sergei Shoigu, si Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru

„Noul armament” care a explodat într-o bază de testare a rachetelor în nordul european al Rusiei este cu siguranță un nou tip de rachetă cu propulsie nucleară, dar fezabilitatea sa și utilitatea sa sunt puse în discuție de numeroși experți. Ce avantaje și ce provocări presupune dezvoltarea acestui nou tip de armament, într-o analiză publicată de AFP.

Președintele american Donald Trump a afirmat luni că știe „multe” despre explozia misterioasă care s-a produs joi într-o bază militară rusească, o afirmație imediat dezmințită de un expert respectat.

„Statele Unite au aflat multe despre explozia unei rachete în Rusia”, a scris pre Twitter miliardarul american, menționând racheta „Skyfall”. „Avem o tehnologie similară, dar mai avansată”.

„Iată ce este bizar. Nu avem un program de rachete de croazieră cu propulsie nucleară”, a replicat, tot pe Twitter, expertul american Joe Cirincione.

„Am încercat să dezvoltăm una, în anii 1960, dar era prea delirant, prea nerealizabil, prea crud chiar și în anii nebuniei nucleare a Războiului Rece”, a adăugat Cirincione, președintele fundației Ploughshares Fund, care militează pentru o denuclearizare globală.

  • Care este interesul de a propulsa o rachetă cu energie nucleară?

Este vorba de a putea dispune de o rachetă cu o rază de acțiune practic nelimitată, a explicat Corentin Brustlein, directorul centrului de studii în securitate al Institutului francez de relații internaționale (IFRI). „Acest lucru ar permite teoretic eliberarea de constrângerea cantității de carburant pe care o poți transporta”, a adăugat el.

„Cu o rază de acțiune nelimitată, poți apela la ample ocoliri pentru a lovi adversarul în zonele expuse, pentru a folosi traiectorii nesupravegheate, pentru a ocoli și surprinde radarele americane și scuturile antirachetă”, a adăugat acesta.

„Rușii au o obsesie legată de apărarea antirachetă americană și de amenințarea pe care ar putea să o constituie pentru forța lor de disuasiune, respectiv se tem că americanii vor avea într-o zi capacitatea de a neutraliza arsenalul lor prin mijloace ofensive și defensive”, a explicat expertul. „Acest lucru ne readuce la Războiul Rece și la Războiul Stelelor al lui Ronald Reagan. Rușii își multiplică opțiunile pentru a fi siguri că pot penetra scuturile antirachetă americane”.

  • Care sunt provocările tehnice?

Sunt enorme: este vorba în primul rând de a miniaturiza un reactor nuclear până la punctul de a fi amplasat la bordul unei rachete, apoi de gestionarea securității cercetătorilor în timpul fazelor de testare, apoi cea a operatorilor.

Accidentul de joi s-a produs, potrivit agenției nucleare rusești Rosatom, la bordul unei platforme maritime în timp ce specialiștii săi furnizau asistență tehnică pentru o „sursă de energie izotopică” a motorului rachetei aflat la originea exploziei.

„Pentru a funcționa tot ce este nuclear este nevoie de un mediu de securitate indispensabil, care este foarte dur. Manevrarea, siguranța nucleară, sunt constrângeri enorme”, asigură șeful unui serviciu francez de informații, care a cerut anonimatul.

„Rușii, moștenitorii sovieticilor, au tendința să folosească nuclearul peste tot. Nu respectă aceleași constrângeri de securitate, deoarece le consideră prea dure”, a adăugat el. „Franța a renunțat la asta acum mult timp și a decis să-l rezerve pentru submarine și portavioane. Pentru restul, merită? Noi am considerat că nu, și nu suntem singurii”.

„Cantitatea provocărilor tehnice care apar pentru miniaturizarea unui reactor nuclear până la această dimensiune, apoi constrângerile legate de teste, sunt enorme”, confirmă Corentin Brustlein. „Este extrem de complex, pentru un interes operațional îndoielnic. Dacă încrucișăm dificultățile tehnice, consecințele politice și de mediu și interesul operațional, aveți o ecuație extrem de defavorabilă”.

Expertul militar rus Alexandr Golts crede că sistemul de rachete de croazieră „Burevestnik” (care, potrivit experților militari, este cel care a explodat joi) „este complet inutil, de prisos”. Dar, „dacă cercetătorii ruși ar inventa un nou top de rachetă cu un motor etern, ar fi destul pentru a da Rusiei o superioritate asupra Statelor Unite”, a mărturisit el.

  • Există o dimensiune politică în această dorință de a deține rachete cu propulsie nucleară?

La începutul anului, Vladimir Putin a anunțat, cu mare fast, că țara sa s-a dotat cu noi arme „invincibile”, cu rază de acțiune nelimitată, imposibil de interceptat. Rachetele cu propulsie nucleară fac parte din acest arsenal, cred experții, asigurând însă că acest tip de armă nu a fost încă dezvoltat și ar putea să nu fie niciodată.

„Există o dimensiune politică importantă pentru Vladimir Putin: vrea să arate că Rusia rămâne o mare putere nucleară”, asigură același fost șef de serviciu de informații. „Rușii au asociat mereu puterea politică cu puterea militară”.

„Este o dimensiune demonstrativă, naționalistă, extrem de importantă”, adaugă Corentin Brustlein. „Putin vrea să arate că Rusia dezvoltă sisteme pe care Statele Unite nu le au, că susține competiția tehnologică”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro