Rusia va amplasa in Crimeea o escadrila de bombardiere strategice Tu-22M3, in replica la baza de la Deveselu/ NATO exprima ingrijorare
O escadrila de bombardiere strategice Tu-22M3 cu raza lunga de actiune urmeaza sa fie desfasurata in curand in Crimeea pentru a consolida unitatea de aviatie de atac din peninsula (anexata in martie 2014 la Rusia), a declarat miercuri pentru agentia de presa Interfax o sursa din cadrul Ministerului rus al Apararii.
„In acest stadiu, s-a considerat suficienta amplasarea unei escadrile de Tu-22M3 pe aerodromul din Crimeea. Capacitatile sale de lupta vor permite consolidarea semnificativa a acoperirii aeriene in apele Marii Negre si in regiunea riverana”, a afirmat responsabilul rus, sub rezerva anonimatului, potrivit Agerpres.
„Aceasta este una din masurile luate ca reactie la instalarea pe teritoriul Romaniei a unei baze americane antiracheta”, a declarat interlocutorul Interfax, mentionand totodata ca raza de actiune a bombardierelor Tu-22M3 si a rachetelor sale se extinde mult dincolo de Marea Neagra. „Nu este exclus ca, pe viitor, grupul de bombardiere Tu-22M3 din Crimeea sa fie extins la un regiment”, a mai adaugat el.
Ministerul Apararii din Rusia a declarat marti ca baza de rachete (interceptoare) de la Deveselu, din Romania, parte a sistemului global antiracheta al SUA, va deveni tinta principala pentru mijloacele de atac rusesti in cazul unei agresiuni a SUA impotriva Rusiei, relateaza Interfax.
O alta sursa din cadrul aceluiasi minister a anuntat anterior ca la baza aeriana din Gvardeisk (Crimeea) va fi desfasurat in 2016 un regiment aerian, ce va fi dotat cu bombardiere strategice Tu-22M3.
In anii ’70 ai secolului trecut, Flota Marii Negre (a fostei URSS) avea in componenta sa Divizia 2 de Garda din care faceau parte trei regimente de rachete cu baza pe aerodromurile Veseloie, Gvardeiskoie si Okiabriskoie din Crimeea. Catre sfarsitul anului 1994, mai ramasese Regimentul aerian 943 din Veseloie. Doi ani mai tarziu, regimentul a fost, de asemenea, desfiintat. Dupa impartirea Flotei Marii Negre, Rusiei i-au revenit 19 bombardiere Tu-22M, iar Ucrainei – 20 de astfel de aparate de zbor.
Bombardierele strategice de tipul Tu-22M3 sunt destinate pentru a ataca tinte terestre, maritime, in miscare si obiective fixe, cu rachete ghidate supersonice si cu bombe cu focoase conventionale sau nucleare.
UPDATE: In replica, un oficial NATO a condamnat vehement initiativa Rusiei.
„Dupa cum au aratat ministrii de Externe ai statelor NATO in luna mai, a trecut mai mult de un an de cand Rusia a anexat in mod ilegal si nelegitim regiunea ucraineana Crimeea; noi nu recunoastem masura anexarii si cerem Rusiei sa o anuleze”, a declarat oficialul NATO, citat de revista Newsweek, transmite Mediafax.
„Condamnam planurile Rusiei de suplimentare a prezentei militare in Crimeea si suntem preocupati de intentiile de consolidare a capabilitatilor militare in regiunea Marii Negre, situatie care poate avea implicatii pentru stabilitatea regiunii”, a atras atentia oficialul NATO.