Sari direct la conținut

Rusia vrea să anexeze toate teritoriile ucrainene ocupate într-un nou district federal / Liderii separatiști din Lugansk și Donețk, trași pe linie moartă (Meduza)

HotNews.ro
Vladimir Putin alaturi de comandantii fortelor armate ale Rusiei, Foto: Mikhail Klimentyev / Zuma Press / Profimedia
Vladimir Putin alaturi de comandantii fortelor armate ale Rusiei, Foto: Mikhail Klimentyev / Zuma Press / Profimedia

Autoproclamatele republici separatiste Lugansk și Donețk, precum și teritoriile ocupate de ruși din regiunile Herson și Zaporojie urmează să fie unite într-un singur district federal ce va fi încorporat de Rusia, scriu jurnaliștii de investigație de la Meduza.

Aceștia citează trei surse apropiate de Kremlin care afirmă că districtul ar urma să fie creat după organizarea referendumurilor privind aderarea la Rusia în aceste teritorii. Teritoriile ucrainene nu se vor alătura raioanelor existente”, a explicat una dintre surse.

Miercuri, un oficial instalat de Kremlin în regiunea ucraineană Zaporojie a declarat pentru agenția rusă de presă TASS că sunt făcute planuri pentru organizarea unui referendum local de alipire la Rusia.

Marți, un alt oficial instalat de ruși în regiunea Herson a semnalat că Moscova ar putea încerca să organizeze un vot privind anexarea la Rusia. „Cel mai probabil va fi un referendum”, a spus Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației impuse de Kremlin.

Un oficial de la Kremlin se ocupă de organizarea viitorului district

Potrivit surselor Meduza, Boris Rapoport, șef adjunct al Departamentului Administrației Prezidențiale pentru Afacerile Consiliului de Stat, coordonează planurile de creare a noului district ce urmează să fie anexat de Rusia.

El s-a ocupat deja de organizarea autorităților locale pro-ruse din Donbas în regiunile ocupate de separatiști în 2014.

Meduza notează că Rapoport recrutează deja personal care să lucreze în administrațiile republicilor autoproclamate Lugansk și Donețk, precum și în „administrațiile civilo-militare” din zonele ocupate de ruși în Herson și Zaporojie.

Oficialii selectați de Rapoport ar urma să fie cei care vor pregăti referendumurile pentru aderarea la Rusia. Potrivit surselor Meduza, până acum s-au discutat două date pentru organizarea acestora.

Prima este „la mijlocul lunii iulie, dacă situația de pe front o permite” iar a doua, „mai realistă”, pe 11 septembrie, într-o singură zi de vot, concomitent cu alegerile regionale din Rusia.

Rusia caută „ofițeri politici” pentru teritoriile ucrainene

Kremlinul caută și propagandiști pentru posturile de „instructori politici” sau „ofițeri politici” care vor lucra în teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse, activitățile de recrutare intensificându-se puternic în ultima perioadă.

Mai mulți strategi politici le-au spus jurnaliștilor de la Meduza sub condiția anonimității că au primit deja oferte să lucreze ca „comisari politici” în teritoriile ucrainene ocupate, oferindu-li-se funcții de adjuncți ai șefilor de orașe.

Aceștia ar urma „să supravegheze politica, viața publică, mass-media, pregătirile pentru referendumuri. Chiar și programele sociale”, a explicat unul dintre cei intervievați.

Liderii republicilor separatiste ar urma să fie înlăturați din funcție

Două dintre sursele jurnaliștilor de investigație afirmă că Rapoport se află deja în Donbas se deplasează periodic în regiunile Herson și Zaporojie. Una dintre sursele Meduza chiar l-a numit pe oficialul de la Kremlin drept principalul candidat pentru funcția de plenipotențiar prezidențial în noul district federal ce urmează să fie creat.

Această sursă a adăugat că șefii actuali ai Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Luhansk, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, și-ar putea pierde posturile în viitorul apropiat, ei urmând să fie înlocuiți de oficiali ruși considerați mai loiali.

Aparent, Kremlinul nu dorește ca fondurile alocate de Moscova pentru viitorul district pe care ar urma să îl anexeze să fie gestionate de „personaje locale tulburi”.

Meduza, un site de investigații independent ce funcționează în afara Rusiei, a fost interzis de autoritățile de la Moscova la începutul lunii martie, concomitent cu restricționarea accesului la BBC și Deutsche Welle.

Urmărește ultimele evoluții din a 106-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro