S-a dat startul in competitia celor mai inalte cladiri din Capitala.
Bucurestiul arata acum ca in epoca marilor demolari comuniste, macarale, cife cu beton, gramezi de nisip si gropi peste tot. Orasul este un mare santier. Dezvoltatorii de imobile pentru birouri contribuie din plin la aceasta imagine.
Fiecare noua cladire inceputa de acestia trebuie sa fie mai mare si mai inalta decat cele precedente. In fond, ca sa fii vizibil intre atatea buildinguri, ce altceva poti face decat sa construiesti un turn si mai mare?!
la Dubai (Burj Dubai), este un secret, tocmai in ideea ca nu cumva un competitor sa incerce sa depaseasca recordul.
Pericole nebanuite
Stiinta medicala spune ca inaltimea optima pentru om este cea a unui pom matur, adica patru-sapte etaje. Mai sus incep probleme cu presiunea. Unui angajat care isi desfasoara activitatea intr-o astfel de cladire si care este nevoit sa se deplaseze repetat de la un etaj la altul, aceste schimbari de presiune nu-i pot aduce nimic bun.
Construirea de cladiri tot mai inalte duce si la cresterea densitatii locuirii, iar daca punem la socoteala si faptul ca, de cele mai multe ori, in sistemul de transport si al infrastructurii edilitare nu prea au loc modificari majore, este lesne de inteles de ce orasele devin mai aglomerate, retelele subcapacitate si, lucrul cel mai deranjant, apar blocajele de trafic.
In Capitala, desi nu au fost proiectate pentru asta, se poate spune ca numai noile cartiere ceausiste au strazi si bulevarde capabile sa sustina un trafic ridicat. Dar acest fapt nu ajuta cu nimic un oras in care traficul dintr-un capat in altul este obligat sa traverseze zona centrala.
Totodata, desi multi dezvoltatori au schimbat punctul de gravitatie investitionala dinspre zona centrala catre periferia nordica si, mai nou, cea vestica, sunt destui care continua sa „atace” centrul orasului, in care latimea multor strazi este rezultanta mijloacelor de transport dominante in epoca in care acestea au fost trasate, respectiv trasuri si carute.
Este ca si cum ai construi zgarie-nori intr-un oras medieval. Bucurestiul este, in multe zone, inca un oras de Ev Mediu.
Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam de aspectele pe care de cele mai multe ori le tratam cu lipsa de interes. Daca intr-un bloc cu patru etaje se taie curentul, cel mai grav lucru care se poate intampla este alterarea mancarii din frigidere.
Intr-o cladire foarte inalta, lipsa curentului este o catastrofa: hidrofoarele nu functioneaza, deci apa nu ajunge sus, ascensoarele nu merg, iar pentru ca scara sau scarile oricum nu fac fata numarului de locatari, in situatii de urgenta totdeauna apare panica: la coborare se produc busculade, unii cad, altii ii calca in picioare etc.
Un incendiu ii transforma pe locatarii unui zgarie-nori, mai ales pe cei de la etajele superioare, in victime sigure. Elicopterele de salvare sunt ineficiente pentru ca de multe ori nici nu se pot apropia de acoperis din cauza valului de aer fierbinte, iar scarile pompierilor nu ajung sus.
Dar o cladire care datorita dimensiunilor sale este unica in lume (piramidele egiptene, Casa Poporului sau Empire State Building) poate aduce beneficii frumoase proprietarilor sau administratorilor sai chiar si in vremuri de criza.
In timpul marii crize economice din anii „30, desi mai mult de jumatate din spatiile Empire State Building din New York (cea mai inalta cladire din lume pana in 1970) erau neocupate, proprietarii imobilului au castigat bani buni din vanzarea biletelor catre vizitatorii dornici de vederi panoramice.
Si oltenii vor un „zgarie-nori”
Pe locul stadionului pe care a debutat echipa de fotbal Universitatea Craiova, Consiliul Judetean Dolj vrea sa demareze constructia celei mai inalte cladiri din oras. Luna trecuta, CJ a organizat un concurs de idei in vederea schimbarii destinatiei Stadionului Tineretului, lasat in paragina.
Castigator a fost Romproiect Bucuresti, care a propus construirea unei cladiri de 105 metri, sustinuta de alte constructii moderne cu diverse functionalitati. Daca proiectul va fi pus in aplicare, capitala Olteniei va avea a doua cea mai inalta cladire din Romania, dupa Casa Presei.
Integral in Saptamana Financiara