Sari direct la conținut

S-a declansat tavalugul demisiilor. Cutremur in Politie

Obiectiv

Politia braileana a intrat in fierbere: s-au dau jos sefi din functii-cheie, s-au uns altii in locul lor, se scotoceste in activitatea unora din cei care au plecat din fotoliile inalte.

Trei ofiteri s-au intors la mai vechile functii – unul prin demisie, ceilalti doi facindu-i „pirtie” si solicitind sa fie mutati in interesul serviciului, desi, pentru a ocupa functiile ierarhic superioare, detinute pina acum, au sustinut examene severe. Seful Politiei Municipiului, cms.-sef Stefan Marinica, si-a dat demisia, vineri, 30 aprilie.

Ieri, printr-o nota de presa, Biroul de Presa al Politiei Judetene ne-a informat sec: „Invocind motive personale, dl comisar-sef Marinica Stefan, seful Politiei Municipiului Braila, a solicitat eliberarea sa din functie.

In urma analizei in comanda IPJ Braila si Inspectoratului General al Politiei Romane, dl chestor principal Dumitru Sorescu, inspectorul general al IGPR, a dispus eliberarea acestuia din functie si numirea, incepind cu 1 mai, in functia de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor”.

Fotoliul pe care a venit Marinica era ocupat (prin concurs) de subcomisarul Marian Gheorghe, care a solicitat sa fie eliberat din functie si a fost numit consilier juridic al IPJ Braila, pozitie de unde plecase cu citeva luni in urma.

In aceasta situatie, subcomisarul Costel Arbunea, care ocupase, prin concurs, functia de sef al Serviciului Juridic, a solicitat, la rindu-i, sa fie mutat, „in interesul serviciului, pe o functie corespunzatoare gradului si pregatirii profesionale”, el revenind, astfel, la Serviciul Cercetari Penale, sector in care a lucrat, ani de zile, ca ofiter specialist si din care a plecat acum citeva

luni. Practic, demisia lui Marinica a impins doi oameni in jos, pe posturile ocupate anterior.

In conditiile in care activitatea Politiei Municipiului ameninta sa ramina paralizata prin plecarea comandantului (prim-loctiitorul demisionind si el, nu cu mult inaintea lui Marinica), comisarul-sef Antonel Colceag, prim-adjunctul sefului IPJ Braila, a preluat friiele institutiei de pe Str. Galati, la ordinul sefului Politiei Romane.

„Nu pot sa comentez demisia cms.-sef Marinica. Daca sint motive personale, sint personale. Demisia nu se discuta, eu am preluat si postul dinsului, pentru o perioada, pina cind va fi ocupat”, ne-a declarat, ieri, cms.-sef Colceag, care se afla deja la comanda Municipiului, verificind intreaga activitate de pina vineri, a cms.-sef Marinica.

Potrivit unor surse autorizate, Marinica nu a plecat de bunavoie din fotoliul de sef al Politiei Municipiului: desi, oficial, nu este subiectul vreunei cercetari, el a acumulat citeva „bile negre” la dosar, pentru faptul ca nu a reusit sa tina in friu infractionalitatea din oras si ca a ingropat o serie de cauze importante. Ieri, am incercat sa-l contactam pe cms.

-sef Marinica, pentru a-si expune punctul de vedere, insa acesta n-a raspuns apelului nostru, iar mai tirziu, si-a inchis telefonul mobil. L-am cautat si acasa, si pe „firul rosu”, insa in zadar. Cert este ca, pina miercuri, acesta trebuie sa intre „in piine” la „Economic”, specialitate de care nu este strain.

Acestea nu vor ramine singurele schimbari de la nivelul Politiei. Se anunta debarcari fara precedent la nivelul Municipiului, insa nici Judetul nu va ramine in aceeasi formula, sustin surse autorizate. In scurt timp, toate formatiunile politienesti operative vor fi „calcate” de specialisti de la Inspectoratul General de Politie, mandatati sa controleze la singe intreaga lor activitate.

Precizam ca acest seism din IPJ Braila este replica mai dura a cutremurului iscat, de curind, la virful Politiei Rutiere: tot din „motive personale”, a „demisionat”, in ianuarie a.c.

, si comisarul Mihai Frumuz, din functia de sef al Serviciului Rutier, pentru ca, in februarie, sa se afle ca a fost implicat in eliberarea a 10 permise false, unor tigani analfabeti, din Ilfov si sa fie demis oficial din functie, de catre seful IGP.

Mazilirea lui Frumuz a atras dupa sine demiterea comisarului-sef Neagu Mihaila, seful Biroului Rutier, precum si mutarea din locurile caldute a doi agenti si a unui ofiter cu atributii in examinarile auto, despre care IGP a informat presa ca sint cercetati in „Afacerea permiselor false”.

.

Marinica „recidiveaza”.

.

Sirul de demisii cu iz de mazilire, schimbari si rocade, din sinul Politiei brailene, la care asistam acum, seamana suspect de bine cu ceea ce s-a intimplat acum 7 ani, pe vremea cind Inspectoratul era condus de colonelul Traian Jipa.

Reamintim ca, in aprilie 1997, in urma descinderii, in ograda IPJ Braila, a „copoilor” colonelului Pavel Abraham, seful Inspectoratului General al Politiei, au cazut citeva capete de ofiteri cu functii de mare raspundere in aparatul politienesc local. Printre cei maziliti, s-a numarat si colonelul Stefan Marinica, care a fost destituit din functia de sef al Politiei Municipiului.

Precizam ca echipa Corpului de Control al IGP nu a sosit in mod intimplator in orasul nostru: ancheta administrativa, derulata la Politia Braila, a fost urmarea unei campanii de presa, purtate de cotidianul nostru, referitor la legaturile secrete cu lumea interlopa, a unor politisti cu functii de raspundere, presiuni facute asupra unor oameni de afaceri, musamalizarea unor dosare grele, toate

acestea dublate de un slab randament profesional al ofiterilor in cauza. Asa ca, dupa o perioada „fierbinte”, „ghilotina” IGP-ului s-a pus in functiune.

Iata ce declara, pe 21 aprilie 1997, colonelul Haralambie Neda, seful Biroului de Presa al IGP: „Corpul de Control al IGP a inaintat Inspectorului General propunerea de destituire a colonelului Marinica, aceasta avind la baza constatarea unor nereguli in serviciu, propunere aprobata de dl col. Abraham”. La acea vreme, surse demne de incredere din IGP ne-au declarat ca, asupra col.

Marinica, au planat 3 capete de acuzare: modul in care acesta s-a implicat in rezolvarea cazurilor ce au avut ca protagonisti figuri importante din lumea interlopa, dosarul „Ferary” (presupusa interventie a lui Marinica intr-un dosar civil) si rata inalta a infractiunilor comise cu violenta, ce plasa, atunci, Braila pe rusinosul loc 1 pe tara, din acest punct de vedere.

Tot la acea vreme, cotidianul nostru a intrat in posesia unor informatii de exceptie: un exponent al lumii interlope a declarat echipei de control a IGP ca o copie dupa unul dintre dosarele de cercetare penala, aflate in lucru la Politia Municipiului, a ajuns, pe cai ocolite, in posesia sa, acelasi ins dezvaluind oamenilor lui Abraham ca Marinica aborda in maniera personala relatia cu lumea

interlopa, ceea ce a daunat prestigiului sau de politist.

In ceea ce priveste „Cazul Ferary”, cotidianul nostru a obtinut declaratii, tot la vremea respectiva, de la patronul firmei „Ferary”, Fanica Popescu (actualmente detinut in Penitenciarul Malaga, din Spania, ins care a fost dat in urmarire internationala, pentru o escrocherie cu terenuri, de 420 milioane de lei, comisa in ’97), care avea relatii strinse cu mafia locala.

Popescu ne-a declarat ca, dator fiind cu 16 milioane numitului Sorin Stroe, patronul firmei „Caron”, din Bucuresti, a fost „prelucrat” de Marinica: „Stiu ca un general din Bucuresti a sunat aici, la Marinica, dupa care acesta mi-a spus: te bag in puscarie, iti fac, iti dreg daca nu-i dai banii! S-au facut presiuni asupra mea. M-a tinut cite 10-12 ore in ancheta, de mai multe ori.

De ce sa ma tina asa, fara mandat? Erau niste abuzuri”.

Col. Marinica ne declara, la acea vreme, referitor la presupusele sale tangente „neortodoxe” cu mafia locala: „Eu nu mi-am permis niciodata sa intru in tagma lor, eu am lucrat impotriva lor. Astea-s niste speculatii de-ale lor (…). Nu am facut nici o presiune asupra lui Popescu (…). Faptul ca rata infractionalitatii e ridicata, asta inseamna ca se munceste.

Oricum, cit am facut eu in Braila, altul n-a facut si nu stiu daca va mai face. Se vrea schimbarea de dragul schimbarii (…). Ma mira ca ati fost informati de IGP, pentru ca mie nu mi-au zis nimic. Dar asa se intimpla: intii stie presa si apoi cel interesat”.

Pe 12 iunie 1997, ziarul nostru primea multumiri din partea Corpului de Control al IGP, pentru articolele care au condus la ancheta desfasurata la IPJ Braila, soldata cu destituirea col. Marinica, si „pentru preocuparea permanenta, pe care o manifestati in vederea asigurarii unui climat de siguranta si legalitate, in judetul Braila”.

Imediat dupa ce tavalugul IGP-ului a trecut peste IPJ Braila, col.

Marinica a fost numit pe functia de sef al Biroului de Politie a Sucursalei „Insula Mare a Brailei”.

Curios este faptul ca, atunci, in ciuda atitor „capete de acuzare” si a faptului ca echipa Corpului de Control al IGP a descoperit grave deficiente in activiitatea lui Marinica si aspecte referitoare la incalcarea deontologiei profesionale, acesta a scapat doar cu destituirea din functia de comandant la Municipiu si, culmea, i s-a dat pe mina o „oaie” buna de muls in IMB.

Si mai ciudat e urmatorul lucru: in 2001, dupa un an de „lagar”, in Insula, si 3 ani pe „linie moarta”, la Logistica, Marinica a fost uns din nou pe functia de comandant al Politiei Municipiului. Functie pe care a detinut-o pina ieri.

La fel de curioasa este si „demisia” pe care si-a dat-o acum comisarul-sef Marinica, „din motive personale”. Curioasa este pentru faptul ca acesta a fost imediat numit pe functia de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor, adica fostul „Economic”, un sector extrem de „delicat”, tinind cont de faptul ca, la noi in judet, criminalitatea economico-financiara e in floare.

Nascut in 1952, in Mihalceni – Vrancea, Stefan Marinica a absolvit Scoala de Ofiteri de Politie, in 1978, si Facultatea de Drept, in 1981, dupa care a fost repartizat la Braila, la Biroul Economic. In 1990, a preluat functia de sef Serviciu Economic, in 1992, a fost numit sef al Politiei Municipiului, dupa care, in 1997, a fost mutat in IMB, ca sef al Biroului Politiei de acolo.

Dupa nici un an, a trecut la „Logistica”, ca sef de serviciu, iar in 2001, a revenit in operativ, ca sef al Politiei Municipiului. Acum, se pare ca Stefan Marinica se intoarce la situatia din anul 1990, cind era seful „Economicului”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro