Sari direct la conținut

Saddam Hussein sfideaza tribunalul irakian

La cererea judecatorului de a-si confirma identitatea, Saddam Hussein a raspuns „Sunt Saddam Hussein. Sunt presedintele Irakului” si a indreptat un deget amenintator spre judecator.

Desi audierea a fost filmata, ulterior nu au fost furnizate decit imagini fara sunet, continutul discutiilor fiind descris de corespondentul postului american de televiziune CNN care a fost de fata.

Saddam Hussein a refuzat sa recunoasca autoritatea tribunalului, spunind ca totul este o mascarada si a spus ca nu el ci presedintele Statelor Unite, George Bush, este adevaratul criminal. El a justificat si invadarea Kuweitului in 1990 intrebindu-l sfidator pe judecator „Cum poti tu, ca irakian, sa vorbesti de invadarea Kuweitului cind Kuweitul este parte a Irakului?”

Majoritatea irakienilor au avut astazi pentru prima oara ocazia sa-l vada pe fostul dictator de la capturarea lui in luna decembrie.

Probabil ca pentru multi a fost un moment incarcat de emotii: soc si bucurie la vederea omului care cindva avea drept de viata si de moarte asupra lor si care acum nu mai are nici o putere.

In decembrie irakienii l-au vazut in timpul unui control medical facut de americani. Avea barba, era obosit si haituit.

Acum Saddam Hussein era imbracat intr-un elegant costum occidental, cu barba si mustata proaspat tunse si avea o atitudine deopotriva aroganta si abatuta.

Un Saddam „arogant”

Reporterul CNN a precizat ca de fiecare data cind il intrerupea pe judecator spunea „va rog”, dar pe de alta parte a refuzat sa semneze documentele legale care consemnau faptul ca i s-au citit drepturile si ca a inteles acuzatiile ce i se aduc.

El a ascultat insa lista cu sapte capete de acuzare formulate impotriva sa. Printre ele sunt acuzatii legate de campania impotriva kurzilor de la sfirsitul anilor 80 cind a folosit arme chimice impotriva lor, precum si acuzatii legate de reprimarea brutala a revoltelor kurzilor si siitilor dupa razboiul din Kuweit.

Saddam Hussein nu a fost insotit de avocati, iar procesul propriu zis nu va incepe mai devreme de anul viitor.

Mai intai trebuie adunate probele pe baza carora sa fie sustinute acuzatiile. Ramine insa de vazut daca dovezile vor putea fi gasite.

Obtinerea marturiilor – o chestiune dificila

Autoritatea Provizorie a Coalitiei a descoperit mai bine de 250 de gropi comune de la sfirsitul razboiului pina acum, dar inca nu au fost exhumate cadavrele pentru a fi cercetate de specialisti, iar anchetele sunt ingreunate de lipsa de securitate din Irak.

Sunt si multi martori care ar putea fi chemati la proces, dar este putin probabil ca ei sa o faca atita vreme cit nu va fi pus la punct un sistem de protectie a lor si a familiilor lor.

Guvernul irakian sustine insa ca aceste ingrijorari sunt nefondate si ca exista deja dovezi „covirsitoare” intrucit regimul Saddam Hussein arhiva cu meticulozitate toate actiunile de represiune pe care le punea la cale.

In afara de Saddam Hussein astazi au mai fost adusi in fata judecatorului alti 11 fosti lideri ai Partidului Baath, intre care primul ministru adjunct, Tariq Aziz si Alia Hasan al-Majid, poreclit „Ali chimistul” din cauza presupusului rol jucat in folosirea armelor chimice impotriva kurzilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro