Salariile profesorilor cresc cu 15% de la 1 decembrie prin Ordonanta de Urgenta. Primii bani vor veni din bugetul anului viitor
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat luni ca Guvernul va creste salariile profesorilor si ale celorlalti angajati din invatamant cu 15% de la 1 decembrie, prin ordonanta de urgenta. Cimpeanu si premierul Victor Ponta au declarat ca primii bani vor fi incasati in ianuarie 2016, din bugetul aferent anului viitor. Aceasta este a doua mare crestere de salarii, dupa ce a medicilor.
„A fost acceptata solicitarea ca, in educatie, dupa ce s-au acordat cresterile salariale de 10% pentru personalul didactic si dupa ce s-au acordat 12% pentru personalul nedidactic in august, sa se mai acorde in acest an, incepand din decembrie o crestere de 15% pentru tot personalul din invatamant, personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic„, a anuntat astazi, 12 octombrie, de la Guvern, ministrul Sorin Cimpeanu.
Acesta a precizat ca efortul bugetar este de „1,7 miliarde de lei pe tot anul 2016.
„Salariile pe luna decembrie se platesc in luna ianuarie„, a declarat Cimpeanu.
In ceea ce priveste proiectul legii salarizarii unitare, aici „vor fi cresteri salariale la fel ca pentru toti ceilalti bugetari, si in sanatate si in educatie. Aceste cresteri au fost acordate pe baza acordului semnat de guvern cu sindicatele din invatamant [acord semnat de Ponta pe cand era candidat la alegerile prezidentiale si prezentat in exclusivitate de HotNews.ro – n.red.] si nu fac obiectul proiectului legii salarizarii unitare„, a anuntat ministrul Educatiei.
Anuntul a fost facut de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, de la Palatul Victoria, dupa negocieri cu liderii sindicali.
Informatii de background
Amintim ca cererile de crestere a salariilor din educatie au venit in aceeasi zi in care premierul Victor Ponta a anuntat ca mareste de la 1 octombrie 2015 salariile personalului din sistemul sanitar, cu 25%. Majorarea din sanatate a fost facuta dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca medicii nu pot primi primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, hotarare care a adunat mii de medici pe un grup de initiativa, unde discutau despre o greva generala.
Cand inca Ponta nici nu-si terminase declaratia de la Palatul Victoria – referitoare la cresterea salariilor medicilor si la legalizarea spagii fiscalizate – Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” a cerut Guvernului, printr-un comunicat, sa mareasca si salariile profesorilor si a amenintat cu proteste.
La finalul lunii august, FSLI avertiza ca, daca salariile profesorilor nu sunt majorate cu cel putin 15% inainte de ianuarie 2016, cadrele didactice vor fi platite ca muncitorii necalificati. „Conform deciziei Guvernului Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei”, amintea Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Spre comparatie, salariul unui profesor debutant va fi la finalul anului 1.189 de lei brut (sursa si detalii).
La runda anterioara de negocieri dintre Guvern si sindicatele din educatie, in luna septembrie, ministrul Educatiei a anuntat ca le-a propus sindicatelor din Educatie o marire cu 10% a salariilor profesorilor, de la 1 decembrie. FSLI a precizat, insa, atunci ca s-a intalnit cu ministrii Sorin Cimpeanu, Rovana Plumb, Eugen Teodorovici si Liviu Pop si a decis „sa acorde Guvernului un ragaz, pana in data de 10 octombrie, (…) pentru ca Executivul sa ia o decizie in ceea ce priveste procentul de majorare salariala in acest an”.
Citeste si: