Sari direct la conținut

Salariul minim pentru angajatii cu studii superioare ar putea creste cu doar 33 lei in 2010

HotNews.ro

Coeficientul minim pentru salariatii cu studii superioare, prevazut in grila de ierarhizare din contractul colectiv de muncă la nivel naţional, ar putea scadea de la 2 la 1,75 salarii minime pe economie, a declarat pentru HotNews.ro, Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. Astfel, o persoana cu licenta va castiga, anul viitor, un salariu minim de 1.233 lei, fata de 1.200 lei cat este in prezent. Aceasta in cazul in care salariul minim pe economie va creste la 705 lei de la 600 lei cat este in prezent, potrivit propunerilor facute de sindicate.

Bogdan Hossu sustine ca aceasta propunere a fost facuta in cadrul negocierilor purtate la Ministerul Muncii pe tema salariului minim pe economie. Insa reducerea coeficientului la 1,75 pentru salariatii cu studii superioare va fi acceptata de sindicate numai in cazul in care va creste salariul minim la 705 lei, anul viitor. O alta conditie impusa de sindicate este ca salariile prevazute in contractele colective de munca sa respecte noul salariu minim. „Doar in conditiile respectarii celorlalte conditii, vom fi dispusi sa acceptam reducerea la 1,75 pentru angajatii cu studii superioare. Si toata lumea sa plece de la acest nivel”, a precizat Hossu.

Daca toate aceste propuneri vor fi luate in considerare, salariul minim pe economie va creste, de la 1 ianuarie 2010, cu 105 lei de la 600 lei cat este in prezent, iar cel pentru salariatii cu studii superioare cu 33 lei. La inceputul saptamanii viitoare este posibil sa fie luata o decizie privind salariul minim.

In cadrul negocierilor, a mai fost discutata o propunere a patronatelor privind scutirea angajatorilor de plata impozitului de 16% pentru orice majorare a salariilor pana la 1.000 lei. Ministrul Finantelor a afirmat ca va analiza aceasta propunere. „Pentru o persoana cu un salariu de 850 lei, ce urmeaza a fi majorat la 1.000 lei, patronul va plati pentru diferenta de 150 lei numai contributiile, mai putin cota unica de 16%”, a spus Pogea. El a precizat ca un prim efect ar consta in „albirea” salariilor din economie, deoarece „antreprenorii ar mari aceste salarii, iar acestea, nefiind supuse impozitarii, nu le-ar mari direct costurile”.

Pogea a mai spus ca „aceasta deducere are un impact negativ de vreo 360 de milioane, in sensul ca 16% din baza de impozitare genereaza o pierdere de venituri, dar avem un alt castig: cresterea contributiilor si faptul ca acesti oameni vor avea pensii si, in plus, veniturile lor devin oficiale”, ceea ce ar trebui sa duca la reducerea evaziunii fiscale, a precizat Pogea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro