Sari direct la conținut

Sapte ani de "Reporterii Realitatii"

HotNews.ro

Prima emisiune de reportaje si anchete din istoria televiziunilor de stiri din Romania a implinit sapte ani. Lansata pe 4 martie 2007, a ajuns deja la cel de-al 15-lea sezon. Este difuzata in fiecare sambata, de la ora 21:00, sub sloganul: „Realitatea e plina de povesti – le vezi doar aici, la „Reporterii Realitatii”.

De-a lungul celor sapte ani de existenta, emisiunea a fost prezentata de Liana Alexandru(fosta Patras), Dalia Tabacaru, Melania Medeleanu, iar in prezent o are la pupitru pe Saviana Russu.

Ce au vazut telespectatorii, de-a lungul celor sapte ani, la „Reporterii Realitatii”?

Povesti ale unor locuri, oameni, situatii si comunitati cu totul aparte. Au aflat ca la Botosani a existat o republica sovietica si ca, dupa cutremurul din 1977, la Zimnicea s-au daramat case inca aflate in picioare, doar pentru ca lui Ceausescu i se raportasera pagube mai mari; au fost avertizati, de acum sapte ani, ca un judet intreg, Dolj, se poate transforma in desert, ca la Repedea, in Maramures, se nasc copii handicapati din cauza minelor de uraniu inchise si neecologizate; au descoperit cu cate sacrificii isi pastreaza identitatea nationala romanii de pe Valea Timocului, ori cei din Transnistria.

Si tot „Reporterii Realitatii” le-au prezentat povestea preotului roman Mihail Jar, care a devenit, in adevaratul sens al cuvantului, tata pentru 400 de suflete de orfani, la manastirea Banceni, din Ucraina, a romanilor care, pentru stat, nu existau, caci nu aveau acte de identitate, a chinezului venit sa cultive legume si sa creasca capre, in Oltenia, dar si a baimareanului care a castigat primul proces intentat statului roman, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru nerespectarea normelor de protectie a mediului.

Au inteles, de curand, din documentarul regizorului Gheorghe Preda, cat de grea este viata persoanelor diagnosticate cu autism, intr-o tara care nu e in stare sa le ofere sprijin financiar si servicii medicale adecvate. Catalin Doscas le-a aratat, inainte de inceperea protestelor din Piata Universitatii, ca resursele secundare pot fi mai importante decat aurul. Au aflat secretele „Delfinului”, singurul submarin militar al Romaniei, din reportajul semnat Anne Trattner si i-au urmarit la lucru, in Afganistan, pe luptatorii din Fortele pentru Operatii Speciale ale armatei romane, in materialul semnat Dragos Sasu. Iar Alexandra tenea le-a spus adevarul despre mutarea osemintelor din vechiul cimitir din Rosia Montana.

Ce vor vedea, telespectatorii, la „Reporterii Realitatii”? O noua campanie: „sapte ani de poveste – sapte ani pentru Romania”.

«Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile daca aici nu ar exista, cu adevarat, o echipa. De aceea, le sunt recunoscator tuturor celor care au dat viata acestui proiect, primul din istoria televiziunilor de stiri din Romania, celor care cred inca in el si care ne ajuta sa-l infaptuim, aici, la Realitatea TV, telespectatorilor nostri dragi si in primul rand colegilor, pentru pasiunea cu care isi fac munca: tuturor reporterilor, Savianei, operatorilor de imagine Horia Russu si Daniel Stefan si editorilor video Daniel Radu si Marius Serban.» – Catalin Farcas, producator „Reporterii Realitatii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro