SAR: Impozitarea proprietatilor in functie de valoarea de piata va aduce incasari suplimentare la bugetele locale de pana la un miliard euro
Impozitarea proprietatilor imobiliare in functie de valoarea de piata va aduce incasari suplimentare la bugetele locale cuprinse intre 600 milioane de euro si un miliarde de euro in situatia actuala a pietei imobiliare, aceasta suma putand sa creasca in viitor, se arata intr-o analiza a Societatii Academice Romane (SAR). Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014, document aprobat saptamana trecuta de Executiv, arata ca autoritatile intentioneaza sa modifice legislatia fiscala in sensul identificarii unui sistem „echilibrat, echitabil si functional” in cazul cladirilor, terenurilor si mijloacelor de transport.
In document se mai arata ca Guvernul va modifica sistemul de impozitare a cladirilor, terenurilor si mijloacelor de transport si va impune un nou mecanism de calcul care sa permita majorarea veniturilor colectate din aceasta sursa cu peste un miliard de lei in urmatorii trei ani.
Reprezentantii SAR arata ca pentru ca cresterea prognozata a incasarilor la bugetele locale sa aiba loc, autoritatile trebuie sa opereze patru pasi de reforma. Primul ar fi eliminarea diferentei intre valoarea impozabila pe sistemul actual si valoarea de piata reala a proprietatilor, adica gasirea unei modalitati de aplicare a ratei actuale a impozitului (0,2%) la toate proprietatile urbane de inute de persoane fizice la o valoare cat mai apropiata de cea de piata a acestora.
De asemenea, trebuie reevaluate si eliminate majoritatea exceptarilor punctuale de la plata impozitului pe proprietate, precum si actualizarea valorii contabile a tuturor proprietatilor detinute de persoanele juridice la pretul de piata.
Ultimul pas il reprezinta finalizarea unui cadastru urban simplu (de fapt, o baza de date a proprietatilor), realizand astfel o inregistrare completa si obiectiva a proprietatilor pentru necesitati de impozitare si management urban.
Reprezentantii SAR precizeaza ca guvernul este obligat sa se consulte cu primariile inainte de a adopta o lege cu privire la impozitul pe proprietatea, avand in vedere ca este un impozit local. decis si administrat la acest nivel.
Societatea Academica Romana mai arata ca inca din anul 2006 a prezentat un raport despre cum se pot spori incasarile din impozitarea proprietatii.