Sari direct la conținut

Satenii din Cajvana au batut in cuie usa bisericii si au pus coroane la intrare

Monitorul de Suceava

Dupa o perioada de liniste, protestele satenilor din Cajvana pentru sustinerea preotului Radu Rezus au reinceput ieri. Nemultumiti ca preotul il doresc la ei in sat si-a facut bagajele si a plecat, ca urmare a amenintarilor venite din partea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor ca va fi dat pe mina Politiei pentru port ilegal de uniforma, enoriasii din Cajvana au trecut la o noua forma de actiune.

Ei au batut in cuie usa de la intrarea in biserica si au pus coroane in fata ei. Este, daca vreti, un fel de prohod, un protest poate nepotrivit, dar care spune multe despre relatia dintre mai marii bisericii ortodoxe din Bucovina si popor.

Semnificatia acestui gest limita mai poate fi interpretat si altfel, cum ca „religia va fi ingropata in satul lor” pina cind nu se face dreptate, asa cum s-au exprimat chiar unii dintre sateni. O situatie care pare fara iesire, mai ales ca se perpetueaza de jumatate de an, si pe care oamenii o asteapta rezolvata macar acum in Postul Pastelui.

Preot amendat de Garda Financiara cu 5 milioane de lei

Vestea ca preotul Radu Rezus nu va mai avea voie sa slujeasca la ei in sat a venit peste enoriasi ca un trasnet. Miercuri seara, cind oamenii trebuiau sa asculte slujba oficiata de preot, au avut neplacuta surpriza sa constate ca usa bisericii a ramas inchisa. Satenii au plecat nedumeriti spre casele lor, dar cu o presimtire sumbra. De ceea ce le-a fost frica, oamenii nu au scapat.

Preotul Rezus isi facuse bagajul si plecase de la ei din sat, dupa ce conducerea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor a declarat ca va face plingere la Politie impotriva sa pentru port ilegal de uniforma.

Ultimele afirmatii ale mai marilor bisericii ortodoxe din Bucovina au venit dupa ce Garda Financiara a efectuat un control la parohia din Cajvana si a descoperit o serie de nereguli, control plecat pare-se tot de la sesizarea celor de la Arhiepiscopie.

Astfel, preotul Radu Rezus este acuzat de evaziune fiscala pe motiv ca nu a platit la bugetul de stat in jur de 370 de milioane de lei, bani proveniti din manopera bisericii din Cajvana, operatiune evaluata la 659 milioane de lei. In plus, preotul a primit si o amenda de 5 milioane de lei pentru ca nu a trecut in registrul de casa toate cheltuielile parohiei.

Curios este ca toate acest imputari s-au facut pe persoana fizica si nu pe persoana juridica. Mai mult, este, probabil, singurul caz din judetul Suceava in care se intimpla asa ceva, banii pentru constructia bisericii provenind din donatii ale satenilor, care nu au reclamat nicaieri furtul vreunui leu.

Satenii spun ca doresc efectuarea unei anchete impartiale din partea Patriarhiei Romane si a Ministerului Culturii si Cultelor

In urma primirii acestor acte si a interdictiei de a mai sluji in biserica, desi o decizie definitiva de caterisire nu a primit inca, preotul Radu Rezus s-a angajat sa nu mai oficieze slujbe in biserica din Cajvana. Numai ca, acest lucru i-a nemultumit pe enoriasi, care ieri au protestat vehement impotriva acestui deznodamint.

„Credem ca la constructia bisericii din Cajvana s-au spalat bani negri si vor acuma sa gaseasca un tap ispasitor. Se vorbeste ca s-au dat citeva miliarde de leu pentru ridicarea bisericii si noi stim doar de 160 de milioane de lei”, a spus Filip Ciotu.

La rindul sau, Vasile Toader a precizat ca in biserica ridicata din banii oamenilor nu va mai intra un alt preot pina ce „preotii Nutu, Bradatan si Irimia, de la Arhiepiscopie, nu-si vor da demisiile. Daca ne vor trimite un alt preot se poate ajunge chiar si la varsare de singe, iar noi nu mai raspundem pentru ceea ce s-ar putea petrece aici”.

Referitor la decizia Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, facuta publica de consilierul economic Mircea Nutu, cum ca toate nuntile, botezurile si inmormintarile oficiate de preotul Rezus sint lovite de nulitate, dupa ce acesta a fost caterisit de Consistoriu, in decembrie anul trecut, fara ca Patriarhie sa se pronunte definitiv in acest caz, oamenii si-au facut cruci cu amindoua miinile.

„Si ce vor acum, sa ne dezgropam mortii ca ei sa fie multumiti. Ce, cind l-au trimis pe parinte sa slujeasca la Ioneasa atunci nu era caterisit, dar cind a fost la noi era. Ce-i asta?”, s-au intrebat nemultumiti oamenii.

Satenii mai spun ca doresc efectuarea unei anchete impartiale din partea Patriarhiei Romane si a Ministerului Culturii si Cultelor, pentru ca tot ceea ce au facut cei de la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor nu poate fi credibil.

Un scandal care dureaza de 6 luni

Scandalul de la Cajvana a inceput in toamna anului trecut, cind preotul Radu Rezus a primit o hirtie prin care era anuntat ca trebuie sa plece intr-o alta parohie, pe motiv ca ar fi delapidat bani din fondurile bisericii. Oamenii s-au adunat in numar mare la auzul bataii clopotelor si au decis sa-l sustina pe parintele Rezus.

Nemultumiti ca Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor nu revine asupra deciziei, satenii au intentionat chiar sa si blocheze drumul european E85, in dreptul localitatii Darmanesti.

Pacaliti cu promisiunea ca totul se va rezolva, oamenii s-au linistit, dar s-a dovedit ca aceasta a fost doar o diversiune, mai marii bisericii ortodoxe din Bucovina sperind ca trecerea timpului va vindeca ranile si satenii isi vor inmuia sprijinul neconditionat fata de preotul Radu Rezus.

Lucrurile nu au stat chiar asa, iar orgoliosii localnici din Cajvana nu si-au abandonat preotul, numai ca acum situatia este cu totul diferita fata de toamna anului 2003. Astfel, daca atunci nu exista nici un fel de infractiune cu conditia ca preotul Radu Rezus sa plece linistit intr-o alta parohie din judet, acum s-au inventat dosare, exista acuzatii clare.

Este o metoda clara de santaj, de incercare a impunerii unei situatii, pe care, din pacate, o regasim in istorie cu sute de ani in urma, pe vremea Inchizitiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro