Scandal de spionaj la Pentagon
FBI ancheteaza un analist care ar fi spionat pentru Israel, influentind politica SUA in Orientul Mijlociu
Autoritatile americane investigheaza cazul unui inalt responsabil de la Pentagon, analist in cabinetul secretarului american al apararii, Donald Rumsfeld, suspectat de spionaj in favoarea statului evreu si de influentarea politicii Washingtonului in Orientul Mijlociu, potrivit canalului CBS.
Desi Ambasada Israelului la Washington a dezmintit afirmatiile, FBI sustine ca acest spion ar fi oferit Israelului documente secrete privind anumite decizii ale Casei Albe legate de Iran. Mai mult, el ar fi participat la elaborarea politicii americane in Irak, pusa la punct de Pentagon.
Televiziunea americana a mai afirmat ca presupusul spion are legaturi cu adjunctul secretarului apararii, Paul Wolfowitz, si cu sub-secretarul apararii, Douglas Feith (foto), ambii considerati strategii razboiului din Irak.
Potrivit “The Washington Post”, este vorba de Larry Franklin, analist influent din cabinetul sub-secretarului apararii, Douglas Feith, specialist in problemele Orientului Mijlociu si Asiei de sud.
Spion din convingere
Larry Franklin lucrase anterior pentru serviciile secrete militare si se pregatea de pensionare. “The Washington Post” a publicat ieri un articol in care sustine ca Franklin ar fi lucrat pentru o perioada si la Ambasada SUA de la Tel Aviv.
Franklin este banuit ca a strecurat documentele Israelului prin intermediul Comisiei americane pentru afaceri publice israeliene (AIPAC), cel mai puternic grup de lobby pro-israelian din SUA. Potrivit anchetatorilor, acesta nu ar fi colaborat cu israelienii pentru bani, ci din convingere, el dorind sa sprijine statul evreu.
Doi oficiali din FBI au declarat sub rezerva anonimatului ca nu a fost operata inca nici o arestare. Un al treilea insa a precizat ca suspectul ar putea fi arestat in aceste zile.
Aspecte sensibile
Legatura presupusului spion cu departamentul lui Feith s-ar putea dovedi un aspect sensibil pentru actuala administratie. Acesta e unul dintre consilierii influenti ai ministrului apararii, Donald Rumsfeld, si care colaboreaza la chestiuni politice sensibile, precum politica SUA fata de Irak si Iran.
Pentagonul a informat ca cel anchetat “nu era insa in pozitia din care sa aiba o influenta semnificativa asupra politicii SUA. Si nici o putere straina nu ar fi in pozitia in care sa poata influenta politica SUA, folosindu-se de acest angajat”, citeaza AP.
Un oficial al FBI a apreciat ca, intr-adevar, persoana in cauza nu avea o functie de decizie, dar avea acces la informatii extrem de sensibile privind politica SUA fata de Iran. Dupa cum se stie, SUA au plasat Iranul pe asa-numita axa a raului, alaturi de Coreea de Nord si Irak.
In privinta Iranului, Departamentul de Stat a pledat pentru o pozitie moderata, desi oficialii mai conservatori din cadrul sau si cei de la Casa Alba au sprijinit ideea aplicarii unor politici dure fata de acest stat arab.
Un an de urmarire
Ancheta initiata de Pentagon, ai carui oficiali au refuzat pina acum sa faca vreun comentariu, include monitorizarea, cercetarea atenta a fisiere existente in computerul angajatului sau si a convorbirilor telefonice ale acestuia, au mai informat oficialii FBI.
Potrivit AP, responsabilii din FBI investigheaza cazul de mai bine de un an, incluzind aici si metode de supraveghere electronica a suspectului. Investigatiile au durat atit de mult, si din cauza relatiilor sensibile dintre SUA si aliatul sau, Israel.
Oficialii americani au precizat ca documentele secrete in cauza nu detaliaza operatiuni ale armatei americane ori ale serviciilor secrete si nu pun in pericol vietile spionilor americani din strainatate.
Ancheta se extinde
Citind oficiali care se ocupa de ancheta, fara a le dezvalui insa numele, “The Washington Post” sustine ca cercetarile FBI au fost extinse recent, incluzind audierea unor persoane de la Departamentul de Stat si Pentagon, precum si a unor specialisti in probleme privind Orientul Mijlociu care nu lucreaza in cadrul guvernului federal.
Ancheta FBI face parte dintr-o investigatie mai extinsa asupra politicii Ministerului Apararii, privindu-i pe colaboratorii sai civili care ar putea avea acces la documente confidentiale. Potrivit unor surse de la Pentagon, afacerea depaseste cazul analistului care ar fi transmis un document secret Israelului si vizeaza mai multi civili din minister.
Anchetatorii nu au stabilit inca daca afacerea va fi clasificata drept un caz grav de spionaj sau o gestionare gresita a documentelor confidentiale.
Israelul dezminte acuzatiile
Israelul, unul dintre cei mai puternici aliati ai SUA, a dezmintit ieri acuzatiile presei americane, dar si-a exprimat ingrijorarea fata de influentele pe care le va avea cazul asupra alegerilor prezidentiale din SUA, din noiembrie. “Negam categoric aceste acuzatii care sint complet false si scadaloase.
Israelul nu a folosit un agent pentru a spiona SUA, deoarece le sintem cei mai buni aliati”, a declarat David Siegel, purtatorul de cuvint al Ambasadei Israelului din Washington. Deputatul israelian Ehud Yatom, membru al subcomitetului parlamentar de supraveghere a activitatilor serviciilor de informatii, a respins de asemenea acuzatiile.
Un fost ambasador al Israelului la Washington, Itamar Rabinowitch, a estimat ca afacerea Franklin este “legata de viitoarele alegeri prezidentiale si de polemica din SUA privind razboiul din Irak”, el facind referire la acuzatiile lansate de unii politicieni americani care au sustinut ca oamenii lui Bush au declansat razboiul din Irak pentru a servi interesele Israelului, impingind
administratia americana sa intervina in Iran.
La rindul sau, AIPAC a declarat intr-un comunicat ca deocamdata “coopereaza deplin cu autoritatile federale si ca va face la fel in continuare”, precizind ca acuzatiile de comportament ilegal sint “lipsite de temei si false”.