Scandalul azilelor groazei: 127 de angajați la negru descoperiți în centrele de bătrâni / Ministrul Muncii a trimis Corpul de control la Inspecția Muncii – Surse
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a trimis vineri Corpul de control pentru a verifica activitatea Inspecției Muncii și a inspectoratelor teritoriale de muncă, după ce controalele în azile au descoperit 127 de angajați la negru, au declarat vineri surse guvernamentale. Șeful Inspecției Muncii, Dantes Bratu, a cărui demisie a fost cerută joi de premierul Ciolacu, va fi suspendat azi și trecut pe o funcție inferioară.
Ministerul Muncii a anunțat cu o zi în urmă că șeful Inspecției Muncii, Dantes Bratu, și directorii executivi ai agențiilor pentru plăți și inspecție socială din București și din opt județe sunt suspendați din funcție pe perioada cercetării disciplinare. De asemenea, directorul executiv al AJPIS Bacău și-a dat demisia.
Comisia de Disciplină a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Comisia de Disciplină a Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) s-au sesizat și au dispus cercetarea disciplinară a inspectorului general de stat al Inspecției Muncii (IM), Dantes Bratu, respectiv a directorilor executivi ai Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială București, AJPIS Arad, AJPIS Constanța, AJPIS Giurgiu, AJPIS Hunedoara, AJPIS Maramureș, AJPIS Teleorman și AJPIS Vrancea, a anunțat joi seară Ministerul Muncii.
Această procedură a fost demarată ieri, Comisia de disciplină s-a întrunit astăzi și când va trimite datele, noul ministru al Muncii va semna ordinul privind suspendarea din funcție a șefului Inspecției Muncii și mutarea acestuia pe o funcție inferioară, au declarat vineri surse guvernamentale.
Ce sarcină i-a trasat Ciolacu noului ministru al Muncii în problema azilelor de bătrâni: Termen limită 31 august
Surse guvernamentale au precizat vineri că noul ministru al Muncii are sarcină de lucru trasată de premierul Ciolacu elaborarea, până la 31 august 2023, a unui proiect de lege care să reașeze tot ce ține de partea de politici sociale – în principal de acreditarea și licențierea căminelor.
„Procesul de acreditare și licențiere nu se va mai face fară vizita la fața locului. Nu se va mai face din birou, doar pe hârtii, ci după verificarea in teren cu verificări privind dotarea și logistica, istoricul si structura de personal.”, au declarat sursele.
Propuneri: Listă neagră cu azile și posibilitatea verificărilor de tip „client fals” / Întâlnire cu ONG-urile săptămâna viitoare
Potrivit acelorași surse, prin noua lege se va întări rolul inspectorului social și a inspecției sociale prin noi atribuții. O propunere este aceea de a se face o listă neagră cu azilele care sunt descoperite cu probleme, listă care să fie implementată la nivelul Ministerului Muncii.
O altă idee la care se lucrează este posibilitatea ca inspectorii sociali să poată prin lege să facă și verificări incognito de tipul „clientului fals”.
Săptămâna viitoare ar urma să aibă loc o primă întâlnire cu ONG-urile, la care va fi invitat și Centrul de resurse Juridice (CRJ), ONG-ul care a dezvăluit public ororile din azilele de bătrâni.
Premierul Marcel Ciolacu a cerut, joi, la începutul ședinței de guvern, suspendarea din funcție a șefilor acestor instituții, spunând că verificările făcute la nivel național în centrele pentru vârstnici și persoane cu dizabilități arată „date și fapte clare” care obligă la „decizii ferme”.
Potrivit acestuia, cele mai mari probleme au fost descoperite în centre din București, mai ales în sectorul 1, și din județele Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman și Vrancea.