Sari direct la conținut

Scandalul azilelor groazei: Șeful Inspecției Muncii și directorii agențiilor pentru plăți și inspecție socială din București și din opt județe pleacă din funcții

HotNews.ro
Seful Inspectiei Muncii, Dantes Bratu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Seful Inspectiei Muncii, Dantes Bratu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Șeful Inspecției Muncii, Dantes Bratu, și directorii executivi ai agențiilor pentru plăți și inspecție socială din București și din opt județe au fost suspendați din funcție, a anunțat Ministerul Muncii. Reamintim că măsura a fost cerută de premierul Marcel Ciolacu, care a spus că în urma controalelor în centrele sociale, declanșate după scandalul privind azilele groazei, au fost descoperite „situații de netolerat”.

Comisia de Disciplină a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Comisia de Disciplină a Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) s-au sesizat și au dispus cercetarea disciplinară a inspectorului general de stat al Inspecției Muncii (IM), Dantes Bratu, respectiv a directorilor executivi ai Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială București, AJPIS Arad, AJPIS Constanța, AJPIS Giurgiu, AJPIS Hunedoara, AJPIS Maramureș, AJPIS Teleorman și AJPIS Vrancea, a anunțat joi seară Ministerul Muncii.

Cei care ocupau aceste posturi sunt suspendați din funcțiile de conducere pe perioada cercetării disciplinare. De asemenea, directorul executiv al AJPIS Bacău și-a dat demisia.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, joi, la începutul ședinței de guvern, suspendarea din funcție a șefilor acestor instituții, spunând că verificările făcute la nivel național în centrele pentru vârstnici și persoane cu dizabilități arată „date și fapte clare” care obligă la „decizii ferme”.

Potrivit acestuia, cele mai mari probleme au fost descoperite în centre din București, mai ales în sectorul 1, și din județele Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman și Vrancea.

„Există o situație de netolerat – centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin sub ochii funcționarilor statului român, plus alte centre cu probleme grave închise sau cu activitatea suspendată. Este inadmisibil”, a declarat Ciolacu.

„Să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul”

Ciolacu a cerut aceleași măsuri și în cazul conducerii Inspecției Muncii, spunând că au fost descoperite condiții de muncă de Evul Mediu:

  • „Am descoperit că este o problemă uriașă și cu munca la negru în aceste centre.
  • Câteodată erau condiţii de Evul Mediu în aceste centre în ceea ce priveşte condiţiile de muncă. Din punctul meu de vedere, este clar că Inspecţia Muncii nu şi-a făcut datoria.
  • Doamna ministru, vă cer să luaţi aceeaşi măsură şi în cazul şefului acestei instituţii.
  • Părerea mea este că trebuie să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul, care şi-au dovedit incapacitatea de a face faţă cerinţelor în acest moment”.

De asemenea, premierul le-a cerut președinților consiliilor judeţene, în subordinea cărora se află direcţiile generale de asistenţă Socială din judeţele amintite, să înceapă să schimbe toţi aceşti directori din funcţie: „Este evident că nu şi-au făcut treaba şi datoria. Dacă nu vor face acest lucru, tot dânşii vor răspunde în faţa românilor care i-au votat”.

47 de dosare penale deschise după controalele în azile

47 de dosare penale au fost deschise în 97% din centrele de îngrijire bătrâni, copii și persoane cu dizabilități din țară, a anunțat joi Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

  • „În 40 de județe controalele au fost încheiate. Au rămas deschise București-ul și Județul Ilfov. Au fost luate măsuri de suspendare, retrageri autorizație sau de inchidere a acestor centre.”, a spus joi Mihai Constantin, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

Din peste 59.000 de persoane din centrele verificate, 627 au fost mutate

Întrebat ce s-a întâmplat cu bătrănii cazați în centrele cu probleme descoperite de MAI, purtătorul de cuvânt al Guvernului a venit cu detalii.

„Din peste 59.000 de persoane rezidente în centrele investigate, 627 au fost relocate. Din cele 51 de centre neautorizate găsite, 543 de persoane au fost relocate și aici am o detaliere: 125 au avut nevoie de spitalizare, 234 de persoane au fost duse în alte centre și 184 de persoane au fost preluate de aparținători”, a spus acesta.

Scandalul azilelor groazei

În scandalul azilelor groazei din Voluntari și Afumați au avut loc două demisii la vârful statului – au plecat ministrul Muncii, Marius Budăi, și ministrul Familiei, Gabriela Firea. Gabriela Firea a demisionat în 14 iulie, la zece zile de la perchezițiile făcute de anchetatori la azilele groazei și în urma numeroaselor dezvăluiri privind legăturile Gabrielei Firea cu Ștefan Godei, patronul a două dintre căminele de bătrâni.

Centrul de Investigații Media și Buletin de București, cele două publicații de la care a pornit ancheta DIICOT vizând cele trei azile ale groazei, au dezvăluit legăturile Gabrielei Firea cu oameni implicați în schema abuzurilor din azile.

Ștefan Godei, patronul Asociației Gabriel cel Viteaz, care deține două dintre azilele groazei, a fost angajat în Primăria Capitalei în 2016, de la debutul primului mandat al Gabrielei Firea la PMB și a lucrat acolo timp de aproape cinci ani.

Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz condusă de Ștefan Godei a avut-o în conducere, la înființare, și pe Ligia Gheorghe, consiliera și prietena Gabrielei Firea.

În urma anchetei declanșate de DIICOT în scandalul azilelor groazei, Ștefan Godei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Conform referatului DIICOT cu propunerea de arestare, Ștefan Godei, omul care controla asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” vizată de anchetă, a câștigat 3,7 milioane de lei din azilele groazei, unde bătrânii și oamenii cu dizabilități au fost bătuți, lăsați flămânzi, cu bube care au făcut viermi, într-o mizerie inimaginabilă.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro