Scandalul certificatelor verzi din energie: Ce a transmis Comisia Europeana Romaniei
Departamentul pentru Energie il contrazice pe presedintele Traian Basescu in privinta informarii Comisiei Europene asupra modificarii schemei de sprijin a producatorilor de energie regenerabila prin reesalonarea acordarii de certificate verzi. In timp ce Basescu acuza faptul ca nu a fost trimisa o prenotificare Comisiei Europene, Departamentul pentru Energie sustine contrariul, ambele parti facand referire la o scrisoare a CE din 3 octombrie. In realitate, Comisia Europeana confirma ca a primit o prenotificare, insa considera ca nu este suficient pentru a adopta o decizie referitoare la intentia autoritatilor romane de a modifica schema de sprijin si de aceea solicita notificarea oficiala, fapt care reiese din scrisoare din 3 octombrie, document obtinut de HotNews.ro.
- Vezi documentul atasat
Legea blocata de presedinte este de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului care prevede amanarea subventiilor acordate prin certificate verzi pentru producatorii de energie „verde”, subventii care valoreaza conform estimarilor zeci de milioane de euro.
Informatii pe scurt
- In urma cu cateva zile, presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea Legii privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila, deoarece ar fi fost incalcat un articol din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, potrivit caruia Comisia Europeana „este informată în timp util pentru a-și prezenta observațiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”.
- Potrivit presedintelui, Comisia Europeana a trimis o scrisoare autoritatilor romane, pe 3 octombrie, prin care sublinia necesitatea prenotificării, obligație neîndeplinită până în prezent de către Guvernul României.
- A doua zi, Departamentul pentru Energie a dat o replica presedintelui spunand ca in cererea de reexaminare exista „informatii eronate” deoarece Comisia a fost prenotificata. Insa nu s-a ajuns la notificare deoarece urma ca OUG privind reesalonarea certificatelor verzi sa fie modificata in Parlament. „Pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare măsuri contradictorii care să conducă la reluarea procedurii, notificarea a fost amânată pana la finalizarea dezbaterilor din Parlament și adoptarea legii”, a explicat Departamentul pentru Energie motivul pentru care nu a trimis notificare oficiala.
- HotNews.ro a obtinut scrisoarea Comisiei in care se arata ca intr-adevar a fost trimisa o prenotificare, insa nu este suficienta pentru adoptarea unei decizii. Comisia considera ca proiectul de notificare este insuficient, motiv pentru care solicita autoritatilor romane informatii suplimentare. In aceste conditii, Comisia solicita notificarea formala a masurii prin care sa transmita informatiile suplimentare solicitate.
„In urma unei examinari preliminarii si pentru aplicarea punctului 15 a Comunicarii privind Procedura Simplificata (n.red. Comunicare a CE din 2009 privind tratarea unor tipuri de ajutoare de stat), dorim sa va informam ca aceasta Comunicare privind Procedura Simplificata s-a dovedit a fi neaplicabila pe masura prenotificata, deoarece exista mai multe amendamente a schemei initiale de sprijin care trebuie analizate, iar Comisia a primit deja mai multe plangeri cu privire la aceasta masura pentru catre trebuie adoptata o pozitie. Prin urmare, masura prenotificata nu pare a se califica pentru a fi tratata in conformitate cu aceasta Comunicare. Astfel, masura prenotificata, odata notificata, va fi tratata in conformitate cu procedurile normale prevazute in Regulamentul 659/199″, se precizeaza in scrisoarea CE.
„Proiectul de notificare s-a dovedit a fi incomplet. Cu toate acestea, la prima vedere, modificarile respective nu par sa ridice probleme semnificative in termeni de compatibilitate, efectul principal fiind o reducere a sprijinului acordat. Avand in vedere acest lucru si pentru a permite Comisiei sa adopte o decizie cat mai curand posibil, sugeram ca autoritatile romane sa notifice in mod formal masura si sa includa toate informatiile suplimentare solicitate in cadrul notificarii (…)Acest e-mail nu include o pozitie definitiva a Comisiei Europene, ci doar o opinie preliminara a DG Competition in privinta prenotificarii, in baza informatiilor disponibile in aceasta etapa”, se mai arata in scrisoare.
Informatiile suplimentare cerute de Comisie se refera la motivele care stau la baza modificarii schemei de sprijin si la impactul pe care il va avea fiecare amendament. (Vezi documentul atasat).
- Reamintim ca Traian Basescu a cerut reexaminarea Legii privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila. Motivul cererii este a fost incalcat un articol din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, potrivit caruia Comisia Europeana „este informată în timp util pentru a-și prezenta observațiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”.
Legea transmisă spre promulgare aprobă Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, act normativ care modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
Acesta mai arata ca potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene „Comisia este informată în timp util pentru a-și prezenta observațiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”.
În data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene prin care se precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. În data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o nouă scrisoare prin care subliniază necesitatea prenotificării, obligație neîndeplinită până în prezent de către Guvernul României.
„Astfel, considerăm că aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013, până la îndeplinirea obligațiilor prevăzute de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, este inoportună şi expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”, se mai precizeaza in comunicat.
„Comisia a apreciat că la prima vedere, modificările supuse atenției de către autoritățile române, nu par să ridice probleme semnificative în termeni de compatibilitate. În ceea ce privește procedurile de lucru în relația cu Comisia Europeană, precizăm că prenotificarea este o etapă necesară în relația de informare a Comisiei deoarece dă posibilitatea acesteia să solicite clarificări și informații suplimentare înainte de luarea unei decizii.
În scrisoarea din 3 octombrie 2013, invocată în Cererea Președinției, sunt enumerate măsurile pentru care se face invitația de notificare: amânarea temporară a unor certificate verzi până în 2017-2018; modificări ale mecanismului de ajustare (la supracompensare); limitarea acreditărilor la nivelele stabilite în PNAER; posibilitatea de a solicita garanții financiare la racordare; tranzacționarea certificatelor verzi numai pe piața centralizată; anularea suportului pentru instalații fotovoltaice pe terenuri agricole; anularea suportului pentru energia livrată peste notificările orare; preluarea energiei cu certificate verzi pe bază de contracte ferme”, a precizat Departamentul pentru Energie.
Potrivit acestuia, pe 25 octombrie 2013, s-a întâlnit Grupul de lucru constituit pentru redactarea notificării (Departamentul pentru Energie, Consiliul Concurentei, ANRE, OPCOM, Transelectrica). „În urma reluării dezbaterii OUG 57/2013 în Parlament, care urma să conducă implicit la modificări, pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare măsuri contradictorii care să conducă la reluarea procedurii, notificarea a fost amânată pana la finalizarea dezbaterilor din Parlament și adoptarea legii”, a mai afirmat Departamentul pentru Energie.