Sari direct la conținut

Scandalul exproprierilor de pe soseaua Fabrica de Glucoza: Sorin Oprescu a fost infrint de consilierii locali, care i-au reprosat ca sumele sunt prea mari

HotNews.ro
Str Fabrica de Glucoza, Bucuresti, Foto: Google Street View
Str Fabrica de Glucoza, Bucuresti, Foto: Google Street View

Consiliul general al Municipiului Bucuresti a respins proiectul prin care primarul Sorin Oprescu cerea voie sa cheltuiasca 28 milioane de euro (125,7 milioane lei) pentru exproprierea terenurilor (43.277 mp) si cladirilor necesare largirii strazii Fabrica de Glucoza intre Calea Floreasca si Soseaua Petricani. Consilierii spun ca preturile notate de municipalitate sunt foarte mari si ca sunt interese ale executivului acolo. Proprietarul care urma sa primeasca cea mai mare despagubire este omul de afaceri iranian Sohi Manochehr Saadati. Controversata avocata Tanti Virginica Dumitrescu urma sa primeasca si ea 41,4 milioane lei.

  • Potrivit proiectului de hotarare, ar urma sa fie expropriate 42 de proprietati de pe partea dreapta a strazii, cum mergi spre Petricani. Proprietarul care va cea mai mare despagubire este omul de afaceri iranian Sohi Manochehr Saadati, care va primi 42,2 milioane lei pentru 8.796 metri patrati. Avocata Tanti Virginica Dumitrescu si Ciorobea Adrian vor primi pentru 19.503 metri patrati de teren o despagubire de 41,4 milioane lei.  Printre cei care vor primi despagubiri se numara si Editura Adevarul, care va primi despagubire 10, 6 milioane lei pentru 2375 mp de teren si constructii.

Consilierul USL, Doru Giugula, acuza executivul de anumite interese in acest proiect.

„In aceasta hotarare sunt nereguli care frizeaza penalul. Nu este nicio concordanta intre hotararea aprobata in urma cu cativa ani, cu costurile acestui proiect, 50 milioane euro, dintre care fonduri de 30 milioane lei pentru exproprieri. Credem ca sunt niste interese. Dar ne-am obisnuit cu aceste lucruri din partea executivului. Daca suprapuneti suprafata expropriata cu cea a partii carosabile vedem ca 14 metri este trama stradal si exproprierile se fac pe 30 de metri. Pe restul sunt platforme de beton pentru parcari. Noi dam 20 de milioane de euro pe parcari. De ce sa facem asta cand acolo sunt birouri si ei sunt obligati sa isi faca parcari. Eu nu am sa fiu niciodata de acord cu manglelile domnului Madalin Dumitru (n.r. seful directiei de Infrastructura din Primarie)”, a declarat Doru Giugulea. Acesta a intrebat executivul si de ce nu se face penetratia bd. Timisisoara sau largirea str. Dimitrie Pompeiu.

Grupul de consilieri PDL din Consiliul general sustine ca preturile pe care municipalitatea le va plati pe aceste terenuri sunt foarte mari si ca acesta este un tun marca Sorin Oprescu.

„Asa cum ne-a obisnuit in mandatul sau, Oprescu continua seria de tunuri imobiliare inceputa acum cativa ani cu sediul actual al Primariei in care ne aflam. Astazi, Sorin Oprescu vrea sa faca exproprieri la preturi ILEGALE. Terenurile care se expropriaza sunt evaluate in grilele notariale aprobate de Codul Fiscal la valori intre 435-475 euro/mp. Cat credeti ca plateste Oprescu? 500 euro/mp? NU! 750 euro/mp? NU! Oprescu plateste 1000 euro/mp pentru exproprierea acestor terenuri”, sustin alesii locali PDL. Acestia il acuza pe Oprescu ca nu are nici cea mai mica urma de bun-simt in cheltuirea banului public.

Oprescu spune ca preturile sunt atat de mari fiindca s-a schimbat grila notarilor si ca aceasta suma este estimativa. Edilul mai spune ca largirea acestei strazi este necesara pentru debusarea autostrazii A3, atunci cand aceasta va intra in Bucuresti.

„Sunteti intr-o confuzie totala. Ati ridicat problema de ce nu ma duc sa largesc Pompei. A3 intra intre Pipera si Glucizei. A3 se deschide in Pipera, Pompei si Glucozei. Pipera este facuta. Daca nu largim aceste doua strazi ciculatia de coborare de pe autostrada va fi afectata. Pe Pompei avem spatiu ca sa o largim la 3 benzi pe sens , daca o sa scoatem tramvaiul. Pe str. Glucozei nu am facut nicio expropriere. Suma pare a fi mare. La exproprierile de la bd. Nicolae Grigorescu suma a fost de 40 milioane euro. In final am platit 10 milioane. Parcarile in spic au aparut ca sunt 4620 de locuri care lucreza in zona Pipera. Acum 14 zile s-a modificat grila notariala. Este vorba de bugetul anului viitor”, a explicat Sorin Oprescu.

Doru Giugula a propus ca in urmatoarea perioada, comisiile de specialitate din Consiliul General sa se intalneasca si sa stabileasca cum vor face.

Potrivit proiectului de hotarare propus de executiv vor fi expropriate urmatoarele proprietati:

– SAADATI Sohi Manochehr, suprafata teren 8796 mp, despagubire circa 42,2 milioane lei;

– Editura Adevarul, suprafata teren 2375 mp teren si constructii, despagubire 10, 6 milioane lei;

– Aplolodor SA, patru terenuri in suprafata de 1523 mp si constructii, primeste despagubire circa 4 milioane lei;

– Ghinea Nicolae si Ghinea Ioana, teren 42 mp si constructii, despagubire 129.000 lei;

– Katz Patricia, Rostami Kia, 192 mp de teren si constructii, despagubire 1,5 milioane lei;

– Metav SA, sase terenuri de 3060 mp, despagubiri de 6,5 milioane lei;

– Aronovici Iulian si Mustatea Silvia, 1808 mp teren, plus constructii, despagubire 6,1 milioane lei;

– Only Grup doua terenuri in suprafata de 2.324 , despagubire circa 5 milioane lei;

– Aerofina, 2.486 mp teren, despagubire 4,7 milioane lei;

– Dumitrescu Tanti Virginica si Ciorobea Adrian – 16 terenuri in suprafata de 19.503, despagubire de 41,4 milioane lei;

– Sprint Investement, 125 mp teren, despagubire 239.209 lei;

– Domus Mex, 268 mp teren, despagubire 547.311 lei;

– Drum acces Mobexpert, 21 mp teren, despagubire 44,600 lei;

– Intrarom, 70 mp teren, despagubire 148.667 lei;

– Romanel International Grup, 10 mp teren, despagubire 21.238 lei;

– INL SA, 82 mp teren, despagubire 174.153 lei;

– Margarit Voicu, Margarit Elisabeta, Margarit Luiza, 160 mp teren, despagubire 639.560 lei;

– BVB Real Estate, 412 mp teren, despagubire 1,6 milioane lei.

Dumitrescu Tanti Virginica si Ciorobea Adrian sunt cunoscuti pentru cumpararea mai multor drepturi litigioase pentru terenuri aflate in prodecura de retrocedare. Acestia au devenit celebri datorita unui schimb de ternuri care a avut loc in 2005. Adrian Ciorobea si Tanti Virginica au cumparat drepturile litigioase de la mostenitorii de drept ai unui teren de 9,3 hectare care se afla pe fundul Lacului Plumbuita si in Parcul Plumbuita.

Fiindca nu li s-a putut retroceda parcul si lacul, au primit in compensare un teren de aproape trei ori mai mare pe strada Fabrica de Glucoza, nr. 6-8, respectiv, 23,4 hectare. Punerea in posesie a fost facuta de primarul interimar de la vremea respectiva, Razvan Murgeanu, prin Dispozitia nr. 4.175 din 04.04.2005. O parte din acest teren este acum cumparat de primarie cu 41,4 milioane lei. Citeste aici mai mult despre schimbul de terenuri.

Afaceristul Sohi Manochehr SAADATI a mai primit bani de la Primaria Capitalei. Potrivit unui raport al Corpului de Control al Primului Ministru facut la RADET, in perioada 13 decembrie 2010 – 1 iulie 2011, RADET a efectuat plati catre creditorul Saadati Sohi Manochehr, prin executor judecatoresc, in suma totala de 8,2 milioane lei, ca despagubiri pentru lipsa de folosinta a unui teren si cheltuieli de executare silita.

„Verificarile efectuate au evidentiat faptul ca la momentul intocmirii celor doua procese – verbale aceasta suma nu era efectiv platita de catre creditorul Manochehr Saadati Sohi si nici nu a fost ulterior achitata de creditor catre societatea civila de avocati. In fapt, suma de bani a fost incasata de catre societatea civila de avocati, in perioada 24 decembrie 2010 – 22 noiembrie 2011, prin transfer direct din contul bancar al executorului judecatoresc, dupa ce sumele au fost achitate de catre RADET. In acest context, se impune precizarea ca reprezentantii RADET au acceptat, in mod neconditionat, plata sumei de 4,1 milioane lei pretinsa de executorul judecatoresc ca reprezentand onorariul pe care creditorul l-ar fi platit societatii civile de avocatura”, spun inspectorii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro