Sari direct la conținut

 Scandalul GDF Suez: De ce au crescut facturile de gaze ale consumatorilor

HotNews.ro

GDF Suez Energy Romania a importat, in septembrie, gaze naturale de la sora sa din Ungaria, GDF Suez Energy Ungaria, la un pret cu 15 dolari/mia de metri cubi mai mare fata de cel platit pentru gazele aduse din Rusia. Potrivit unor date noi obtinute de HotNews, in alte luni, GDF Suez Energy Romania a importat gaze de la compania din Ungaria la o diferenta de pret si mai mare fata de gazul rusesc. De exemplu, in luna mai, gazul din Ungaria a costat cu 78 dolari/mia de metri cubi mai mult decat cel din Rusia. In urma unor asemenea tranzactii, banii raman in interiorul grupului GDF, dupa care compania solicita Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sa-i recunoasca toate costurile in pretul final, inclusiv cele legate de importuri, pentru gazele furnizate pe piata reglementata. Vezi in text alte detalii legate de aceasta situatie, care este pozitia GDF Suez Romania si cum se reflecta aceste importuri in factura la gaze.

  • HotNews a solicitat GDF Suez Energy Romania un punct de vedere. „Am luat cunostinta despre datele cu caracter confidential publicate de mass-media care trebuie interpretate cu rezerva  si pe care nu le putem comenta inca. Cu toate acestea, subliniem faptul ca aceste contracte de achizitie de gaze din import sunt incheiate pe durate diferite (spot, termen mediu si lung) si sunt influentate de un curs valutar USD/RON fluctuant. GDF SUEZ Energy Romania este preocupata in mod special de achizitionarea de gaze naturale in cele mai bune conditii, asigurand diversitatea surselor sale de aprovizionare si garantarea alimentarii cu gaze a clientilor sai”, se arata in raspunsul GDF.

Potrivit unor date noi obtinute de HotNews, in alte luni, diferentele de pret au fost si mai mari.

Exemple de diferente pret import gaze din Ungaria/pret gaze din Rusia

  • mai 2011: 17 dolari/mia de metri cubi
  • februarie 2012: 27 dolari/mia de metri cubi
  • mai 2012: 78 dolari/mia de metri cubi
  • iunie 2012: 71 dolari/mia de metri cubi

HotNews a publicat, miercuri, un extras dintr-un document confidential pe care ANRE l-a publicat accidental, pentru scurt timp, pe site-ul sau. Documentul arata cum s-au realizat importurile de gaze in luna septembrie. Potrivit acestora, GDF Suez Energy Romania importa gaze de la sora sa din Ungaria, GDF Suez Ungaria. Pe langa faptul ca importa de la o companie din acelasi grup, preturile sunt mai mari chiar si decat cele cu care importa de la Wintershall Elvetia sau Imex Oil, intermediari ai Gazprom, atat GDF cat si alte companii.

In documentul prezentat de Hotnews, cantitatile de gaze erau exprimate in MWh, sistem de masurare a gazelor care se utilizeaza din 2007. HotNews a reusit sa obtina cantitatile exprimate in metri cubi, sistem de masurare mai bine cunoscut in Romania, precum si preturile exprimate in dolari/1.000 mc.

  • VEZI tabelele atasate cu toate importurile (exprimate in metri cubi) realizate in luna septembrie

Potrivit documentelor, sunt doua categorii de importuri. Importurile destinate comercializarii (pe piata interna) si importurile curente (pentru consumul propriu, inmagazinare).

In tabelul care prezinta importul destinat comercializarii, se mentioneaza ca GDF Suez Energy Romania a importat, in septembrie, de la Wintershall Elvetia cu 402 dolari/mia de metri cubi o cantitate de 998 mii metri cubi (mc), de la Imex Oil a importat cu 402 dolari/mia de metri cubi o cantitate de 2,9 milioane mc, iar de la GDF Suez Ungaria cu 417 dolari/mia de metri cubi o cantitate de 5,2 milioane mc. In tabel este trecut ca furnizor extern si GDf Suez Franta, insa pe luna septembrie nu figureaza cu nicio cantitate.

Pretul mediu la toate importurile destinate comercializarii in luna septembrie a fost de 393 dolari/mia de metri cubi.

In tabelul care prezinta importul curent, se mentioneaza ca GDF Suez a achizitionat de la Wintershall Elevetia o cantitate de 998 mii mc la pretul de 402 dolari/ mia metri cubi, de la Imex Oil a cumparat 2,9 milioane mc la pretul de 402/mia metri cubi si de la GDF Suez Ungaria 6,1 milioane mc la pretul de la 417 dolari/mia de metri cubi. Media a fost de 399 dolari/mia de metri cubi.

Cum se reflecta aceste importuri in factura la gaze

Dupa ce cumpara mai scump de la o companie din acelasi grup, GDF solicita Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sa-i recunoasca toate costurile in pretul final, inclusiv cele legate de importuri, pentru gazele furnizate pe piata reglementata. Interesanta este chiar o declaratie recenta a presedintelui ANRE, Niculae Havrilet, care a spus ca in Romania consumatorii de gaze au de platit in urmatorii doi ani circa o jumatate de miliard de euro, reprezentand costurile operatorilor de distributie gaze naturale, neacoperite de catre ANRE in perioada 2009-2012. Potrivit presedintelui ANRE, este vorba de asa-numitele „costuri amanate”.

  • Insa, un calcul facut de un expert din domeniul gazelor arata ca GDF Suez Energy Romania a avut in urma importurilor facute in luna septembrie rate de profit  de 9 si 10%. Vezi documentul atasat.
  • Trebuie mentionat faptul ca GDF Suez detine o cota pe piata reglementata de 55,41%, in timp ce E.On detine 35,05%. Restul pietei este impartit de circa alti 20 de furnizori. Vezi documentul atasat.

De altfel, chiar in luna septembrie a avut loc o majorare a pretului la gazele naturale pentru populatie cu 5% si pentru consumatorul industrial cu 10%, motivandu-se ca pierderile inregistrate de furnizori in perioadele anterioare nu au fost acoperite. Aceasta majorare este in plus fata de cele care prevazute in calendarul de liberalizare a preturilor la gaze. Conform calendarului, prima etapa a liberalizarii va avea loc pe 1 decembrie 2012 cand preturile la consumatorii industriali vor creste cu 5%. Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%. Separat de aceasta liberalizare, pe 15 septembrie a avut loc o alta crestere de preturi: cu 10% pentru consumatorii industriali si cu 5% pentru consumatorii casnici.

Interesant mai este faptul ca reprezentantii ANRE considera ca acea crestere din luna septembrie nu a acoperit in integralitate costul cu achizitia gazelor naturale realizate de catre furnizorii licentiati, printre care si GDF. Cel putin asa reiese dintr-un raspuns oficial transmis de ANRE deputatului Adrian Gurzau dupa ce acesta a solicitat Guvernului sa justifice scumpirea din 15 septembrie. „Pe data de 15 septembrie, ANRE a decis cresterea pretului la gazele naturale pentru populatie cu 5% si pentru consumatorul industrial cu 10%, motivandu-se ca pierderile inregistrate de furnizori in perioadele anterioare nu au fost acoperite. Din datele pe care le detin, cresterile sunt nejustificat de mari, neimpunandu-se o crestere mai mare de 1% pentru populatie si de 3% pentru consumatorul industrial.Care au fost factorii care au fost luati in considerare la efectuarea acestor cresteri. De ce sunt cresterile atat de mari?”, se arata intr-o scrisoare a deputatului catre premierul Victor Ponta. La intrebare a raspuns ANRE.

In raspunsul transmis catre Gurzau, ANRE sustine ca majorarea pretului final cu circa 5% de la inceputul anului 2012, „prin marirea valorii costului unitar al gazului estimate de ANRE pentru consumatorii noncasnici, nu a acoperit in integralitate costul cu achizitia gazelor naturale realizate de catre furnizorii licentiati, datorita in special variatiei unor elemente componente fata de estimarile initiale, elemente aflate in afara controlului ANRE”.

Acesta mai sustine ca prin ajustarile realizate in perioada a doua de reglementare nu au fost incluse integral diferentele provenind din costurile cu achizitia gazelor naturale aferente perioadei trimestrului IV 2008-iunie 2012, astfel operatorii economici licentati din sector au acumulat diferente negative intre valoarea costurilor realizate cu achizita gazelor naturale si valoarea costurilor de acest tip recuperate prin preturile finale reglementate practicate pentru gazele revandute in regim reglementat.

Raspunsul ANRE referitor la motivul majorarii preturilor la gaze in luna septembrie:

  • Cresterea pretului final cu circa 5% de la inceputul anului 2012, prin marirea valorii costului unitar al gazului estimate de ANRE pentru consumatorii  noncasnici, nu a acoperit in integralitate costul cu achizitia gazelor naturale realizate de catre furnizorii licentiati, datorita in special variatiei unor  elemente componente fata de estimarile initiale, elemente aflate in afara controlului ANRE.
  • Spre exemplu, pentru primul trimestru din 2012, procentul de import considerat la stabilirea preturilor finale reglementate pentru consumatorii noncasnici,  cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si  in centralele termice care este destinata consumului populatiei, a fost de 33%, in comparatie cu procentele de import stabilite pe baza consumurilor  realizate si a surselor de gaze din productia interna disponbile, care au fost de 42% in ianuarie 2012, 67,2% in februarie, respectiv de 50,42% in luna  martie 2012.
  • Prin ajustarile realizate in perioada a doua de reglementare nu au fost incluse integral diferentele provenind din costurile cu achizitia gazelor naturale  aferente perioadei trimestrului IV 2008-iunie 2012, astfel operatorii economici licentati din sector au acumulat diferente negative intre valoarea costurilor  realizate cu achizita gazelor naturale si valoarea costurilor de acest tip recuperate prin preturile finale reglementate practicate pentru gazele revandute  in regim reglementat, precum si din celelalte costuri efectuate si nerecuperate ca elemente de ajustare a preturilor si tarifelor reglementate potrivit  normelor metodologice din domeniul gazelor naturale.
  • Coroborat cu situatia economica dificila a operatorilor licentiati din sectorul gazelor naturale, analiza efectuata in cadrul ANRE, solicitarile delegatiei  comune FMI, Banca Mondiala si CE din timpul negocierilor purtate cu Guvernul Romaniei, finalizate prin scrisoarea de intentie si memorandumul de politici  economice si financiare din data de 12 septembrie 2012.
  • ANRE a aprobat Ordinul prin care, incepand cu data de 15.09.2012, au fost ajustate preturile finale reglementate de frunizare a gazelor naturale la  consumatorii casnici si noncasnici.
  • Astfel, procentele de ajustare a preturilor finale reglementate, datorate diferentelor de cost achizitie gaze naturale, corespunzatoare fiecarui furnizor  licentiat, sunt in medie de:
  • 5% pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in  centralele de cogenerare si in centralele termice destinata consumului populatiei
  • 10% pentru consumatorii noncasnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie  termica in centralele de cogenerare si in centralele termice care este destinata consumului populatiei.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro