Sari direct la conținut

Scandalul Schengen vs. lalele: Firmele olandeze care exporta seminte de flori in Romania si-au "exprimat ingrijorarea" la Ambasada Olandei / Doi europarlamentari olandezi vorbesc de "santaj"

HotNews.ro
Scandalul Schengen si lalelele olandeze, Foto: USER UPLOADED
Scandalul Schengen si lalelele olandeze, Foto: USER UPLOADED

Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat luni ca a cerut informatii Romaniei despre motivele care au dus la masura de a bloca la granita toate tirurile cu flori si seminte din Olanda. „Companiile olandeze exportatoare in Romania si-au exprimat ingrijorarea in mod direct la Ambasada si la autoritatile competente din Olanda”, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro. Intre timp, toate transporturile de seminte si flori din Olanda sunt verificate in toate vamile din tara, in contextul in care exista suspiciunea ca acestea ar fi purtatoare a unor bacterii periculoase. Vineri, Guvernul olandez a acordat un vot negativ aderarii in acest moment a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen

Ambasada Olandei la Bucuresti a anuntat luni ca este la curent cu masurile luate de autoritatile romane de „a preveni importul de flori, seminte si bulbi provenite din Olanda”.

„Companiile olandeze exportatoare in Romania si-au exprimat ingrijorarea in mod direct la Ambasada si la autoritatile competente din Olanda. In prezent, autoritatile olandeze sunt in contact cu autoritatile romane pentru a obtine informatii despre motivele pentru care aceste masuri au fost luate. Olanda este de parere ca toate masurile puse in aplicare de catre autoritatile romane ar trebui sa fie in conformitate cu legislatia UE”, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Doi europarlamentari olandezi vorbesc de „santaj” si cer clarificari din partea Comisiei Europene

Blocada romaneasca a lalelelor seamana „suspect de mult cu un santaj”, scrie ziarul olandez De Telegraaf, care citeaza doi europarlamentari Olandezi, Wim van de Camp (membru in grupul PPE, cel mai mare din Parlamentul European) si Esther de Lange, ambii membri ai partidului CDA (Christen-Democratisch Appel) din coalitia de guvernamant.

Publicatia olandeza scrie ca cei doi europarlamentari privesc cu suspiciune momentul declansarii blocadei si ca au cerut luni Comisarului European Michel Barnier sa clarifice situatia.

Lange a precizat ca ar vrea sa stie despre ce bacterie este vorba si daca rezultatele din laborator confirma prezenta ei. Potrivit europarlamentarului, daca Romania are dovezi, atunci are si dreptul sa actioneze astfel. „Dar se pare ca autoritatile din Romania au ales sa faca putin santaj clasic cu lalelele olandeze, un produs de baza a economiei olandeze si cu o valoare simbolica foarte mare”, a precizat Esther de Lange.

Comisia Europeana este la curent cu informatiile privind blocarea in vamile romanesti a transporturilor de flori, bulbi si seminte provenind din Olanda si va verifica respectivele informatii, a declarat luni Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului european pentru sanatate publica, John Dalli, citat de Agerpres.

Anul trecut, Romania a importat flori din Olanda in valoare de 20 de milioane de euro, potrivit Radio Netherlands Worldwide.

Potrivit nu.nl, care citeaza date ale CBS (Agentia Olandeza de Statistica), in 2010, Romania a importat 8.9 milioane de bulbi de flori din Olanda, valoarea totala fiind de 683.000 euro. Astfel, in 2010, exporturile catre Romania au reprezentat 0,4% din valoarea toala de export in tarile UE a bulbilor olandezi.

2 tiruri au fost deja confiscate de Garda Financiara

Potrivit ANAF, intre 16 si 19 septembrie, 15 tiruri cu flori au fost verificate la vamile din romania. Dintre acestea:

  • 10 tiruri au fost indisponibilizate in vederea confiscarii/ instituirii sechestrului asigurator/ alte masuri;
  • 2 tiruri au fost confiscate de catre Garda Financiara;
  • 3 tiruri au fost returnate furnizorului din Olanda.

„Doua tiruri au fost confiscate din cauza ca nu aveau toate actele in regula. In ceea ce priveste celelalte tiruri, 10 au fost indisponibilizate pana cand vom primi rezultatele de la laborator, iar alte 3 s-au intors in Olanda, nu au mai cerut sa intre in tara”, a declarat pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sabina Zeres.

Toate transporturile cu flori din Olanda, blocate la granita din cauza unei „bacterii periculoase”

Toate transporturile de seminte si flori din Olanda sunt verificate in toate vamile din tara, in contextul in care exista suspiciunea ca acestea ar fi purtatoare a unor bacterii, iar din ele au fost prelevate probe pentru analiza, pana la primirea rezultatelor transporturile fiind blocate.

Elena Leaota, director al Agentiei Nationale Fitosanitare, declara ca toate aceste transporturi provenind din Olanda, continand seminte si flori sunt verificate in cadrul unui control de rutina. Astfel, echipe ale Agentiei s-au deplasat in vamile unde se afla aceste transporturi, au prelevat probe, rezultatele urmand sa fie aflate in doua – trei zile. Probele vor fi analizate in laboratorul central al ANF. Pana la primirea rezultatelor, transporturile vor fi blocate, a mai spus sefa Agentiei Nationale Fitosanitare. Potrivit acesteia, nu sunt informatii privind existenta unui anumit tip de organism de carantina.

Pe parcursul weekendului, angajatii Directie Fitosanitare au prelevat probe pentru a stabili daca transporturile sunt contaminate de o bacterie periculoasa.

„Nu stim exact ce se cauta. Noi doar am primit dispozitii sa preluam probe din toate incarcaturile care trec prin Vama Bors si transporta flori, seminte sau bulbi. Se cauta virusi sau bacterii care pot avea influente negative asupra omului, solului sau plantelor”, a declarat pentru adevarul.ro inspectorul Amalia Laslau, din cadrul Directiei Fitosanitare.

Vineri seara, un TIR olandez incarcat cu plante, seminte si bulbi a fost indisponibilizat in Punctul de Trecere a Frontierei Bors, dupa ce analizele preliminare facute de Serviciul Fitosanitar al Directiei Agricole Bihor au relevat prezenta unei „bacterii periculoase”, dupa cum a declarat seful Garzii Financiare Bihor, Calin Gal.

Duminica, alte patru TIR-uri olandeze incarcate cu plante au fost oprite in Vama Bors, dupa ce rezultatele analizelor preliminare facute de Serviciul Fitosanitar au relevat prezenta unei bacterii periculoase, iar un al cincilea a fost oprit in Vama Salonta.

Olanda a decis, vineri, sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

Vineri, Guvernul olandez a acordat un vot negativ aderarii in acest moment a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Votul a avut loc in perspectiva intrunirii Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 22 septembrie, unde ar urma sa fie luata o decizie privind eventuala aderare a celor doua tari. Extinderea Spatiului Schengen este posibila doar daca exista unanimitate de voturi, iar Olanda pare decisa sa utilizeze dreptul de veto pentru a bloca aderarea Romaniei si Bulgariei in acest moment.

Si firmele franceze au avut de sufierit dupa ce Franta a anuntat ca nu sustine aderarea Romaniei la Schengen

Decizia Guvernului olandez vine in contextul in care, in ultimele luni, Bucurestiul si Sofia reusisera, cu ajutorul presedintiei poloneze a Uniunii Europene, sa schimbe pozitia intransigenta a altor tari ca Franta si Germania, care legau aderarea la Schengen de problema coruptiei.

Pozitia Frantei pana de curand a fost impotriva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Fara a avea vreo legatura oficiala cu opozitia Frantei, mai multe firme franceze care opereaza in tara noastra au intampinat probleme.

In aprilie, Metrorex anunta ca ar putea renunta la un contract de 239 milioane de euro cu francezii de la Alstom. „Exista posibilitatea anularii contractului celor de la Alstom”, spunea atunci Gheorghe Udriste, directorul general Metrorex. Intre timp, la fel ca pozitia Frantei fata de aderarea tarii noastre la Schengen, lucrurile s-au schimbat si Metrorex a renegociat contractul cu Alstom.

O alta firma franceza care a avut de suferit a fost Colas CF, constructorul autostrazii Cernavoda-Constanta. In aprilie, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a reziliat contractul cu firma franceza Colas. Reprezentantii CNADNR au afirmat ca masura a fost luata ca urmare a refuzurilor repetate ale Colas de a continua executia lucrarilor. CNADNR sustine ca firma franceza a invocat „diverse motive pentru a justifica intarzierile”. Rezilierea a avut loc in conditiile lipsei unei „planificari si mobilizari corespunzatoare, precum si lipsa aprovizionarii cu materiale”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro