Sari direct la conținut

Science Report: China prezintă „artileria grea” în cursa pentru Lună ● NASA face un pas uriaș în ceea ce va fi colonizarea planetei Marte ● Satelitul PACE al celor de la NASA tocmai a trecut de „mama tuturor testelor”

HotNews.ro
Stația Lunară Internațională de Cercetare a Chinei, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia
Stația Lunară Internațională de Cercetare a Chinei, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

​China prezintă „artileria grea” în cursa pentru Lună ● NASA face un pas uriaș în ceea ce va fi colonizarea planetei Marte ● Satelitul PACE al celor de la NASA tocmai a trecut de „mama tuturor testelor”

China prezintă „artileria grea” în cursa pentru Lună

Cu doar un an în urmă, în iunie 2022, Agenția Spațială Națională Chineză (CNSA) anunța proiectul viitoarei baze permanente de pe Lună. Botezată Stația Lunară Internațională de Cercetare (ILRS), aceasta ar urma să fie folosită de China și aliații săi în cursa spațială, în special Rusia.

Recent, autoritățile chineze au prezentat racheta Long March 10 și landerul selenar de ultimă generație care vor servi unuia dintre ultimii pași înainte de a pune bazele stației respective, acela de a trimite un echipaj uman pe Lună. Racheta poate purta încărcături de până la 27 de tone, iar una dintre misiunile sale în viitorul apropiat (posibil în 2027) va fi un lander care să aselenizeze, dar care să și transporte taikonauții înapoi pe orbita Lunii. O altă rachetă va purta echipajul uman, pe un model similar cu cel al misiunii Artemis III al NASA.

Un rover cu o masă de aproximativ 200 de kilograme va fi, de asemenea, parte a misiunii. Din declarațiile oficialilor chinezi, acesta va putea acționa pe o distanță de până la zece kilometri. CNSA lucrează și la un costum spațial dintr-o nouă generație, unul care le va permite taikonauților să efectueze misiuni de până la opt ore.

Scopul acestei misiuni va fi aceea de a identifica resursele necesare bazei permanente, dar și locul pe care aceasta să fie amplasată. De altfel, China a prezentat anul acesta și o machetă a ceea ce urmează să fie baza permanentă de pe Lună. Dacă totul merge conform planului, baza ar urma să fie construită după 2030.

NASA face un pas uriaș în ceea ce va fi colonizarea planetei Marte

Unul dintre impedimentele unor viitoare misiuni umane pe Marte ar fi acela că astronauții ar trebui să transporte de pe Terra cantități uriașe de oxigen. Odată pentru a putea respira acolo, apoi pentru a asigura necesarul unei bune funcționări a rachetelor care să îi ducă înapoi pe Terra. Iar NASA spune că a făcut un prim pas major în eliminarea acestui impediment.

În ordinea asta de idei, NASA a desfășurat un experiment cu ajutorul roverului Perserverance, despre care s-a vorbit mai puțin în literatura de specialitate. Este vorba despre un dispozitiv de dimensiunile unui cuptor cu microunde, botezat MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), a cărui misiune era de a extrage oxigen din atmosfera marțiană.

Iar MOXIE nu doar că a reușit acest lucru, ba a și depășit așteptările specialiștilor de la MIT (Massachusetts Institute of Technology), cei care l-au și proiectat.

Conform declarațiilor oficiale ale celor de la NASA, de când Perseveranace a amartizat (în 2021), MOXIE a produs 122 de grame de oxigen, necesarul unei câine de statură mică, pentru vreo zece ore. În punctul de maximă eficiență, dispozitivul a generat 12 grame de oxigen pe oră. Pare puțin, dar este o cantitate dublă față de ceea ce așteptau specialiștii MIT și NASA. Și asta la o puritate de cel puțin 98%.

Așa cum subliniază și autorii experimentului, MOXIE nu reprezintă decât un prim pas în ceea ce se dorește a fi utilizarea resurselor marțiene în viitoarele misiuni cu echipaj uman. De fapt, este doar un prim pas în ceea ce a devenit deja o întreagă arie de cercetare.

Iar din ceea ce spun oficialii NASA, rezultatele obținute de MOXIE se vor dovedi cruciale în viitoarea misiune Artemis, o misiune selenară de altfel, dar care va pava calea către explorarea planetei Marte.

Satelitul PACE al celor de la NASA tocmai a trecut de „mama tuturor testelor”

În caz că nu ați auzit până acum de satelitul PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem) vă spunem că este unul de ultimă generație, iar NASA își propune să îl lanseze în luna ianuarie a anului 2024. Misiunea sa va fi aceea de a studia ciclul carbonului din atmosferă, dar și aerosolii, norii, calitatea aerului, precum și oscilația fitoplanctonului din oceanele lumii.

Dacă vi se pare că nu e vreo mare scofală, și că oricum urmează să avem în spațiu câteva zeci de mii de sateliți noi, pe lângă cei existenți deja, vă spunem că nu e chiar așa. PACE este cel mai complex satelit de acest gen creat vreodată.

Cântărește circa 1.694 de kilograme și este dotat cu o tehnologie care va permite observarea (24 de ore din 24) a interconectivității dintre diferitele sisteme și biosisteme terestre. Și asta pe fondul schimbărilor climatice majore care se petrec deja pe Terra. Practic, pentru a putea acționa eficient împotriva unor pericole, trebuie să le înțelegi. Iar PACE tocmai asta îi va ajuta pe cei de la NASA să facă.

Fiind un satelit revoluționar, cercetătorii NASA trebuiau să se asigure că acesta va rezista condițiilor dure din spațiul cosmic, precum și că va putea duce la îndeplinire misiunea. Iar pentru asta, a fost introdus timp de 33 de zile într-o cameră specială de la Centrul NASA din Maryland, acolo unde a fost supus unor temperaturi extreme, dar și unor presiuni uriașe.

Conform NASA, acesta era cel mai dur test pe care PACE trebuia să îl treacă. În caz contrar, întreaga misiune ar fi fost compromisă. Iar din ceea ce declară cei de acolo, PACE a trecut examenul cu brio. În acest moment, satelitul mai are de trecut două teste minore, înainte de a fi trimis în Florida, la Cape Canaveral.

Conform planului, acesta va fi lansat în spațiu la 9 ianuarie 2024, și va fi poziționat pe orbită la o altitudine de 676,5 kilometri, prin intermediul unei rachete Falcon 9, a celor de la Space X.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro