Sari direct la conținut

Science Report: O prezentare video piratată pare să arate planurile spațiale ale Chinei (VIDEO) ● Mineritul spațial va fi o afacere profitabilă în doar 30-40 de ani● Japonia suspendă temporar programul mașinilor autonome

HotNews.ro
bază lunară permanentă, Foto: P. Carril, EUROPEAN SPACE AGENCY / Sciencephoto / Profimedia
bază lunară permanentă, Foto: P. Carril, EUROPEAN SPACE AGENCY / Sciencephoto / Profimedia

​O prezentare video piratată pare să arate planurile spațiale ale Chinei (VIDEO) ● Mineritul spațial va fi o afacere profitabilă în doar 30-40 de ani● Japonia suspendă temporar programul mașinilor autonome

O prezentare video piratată pare să arate planurile spațiale ale Chinei (VIDEO)

Programul spațial al Chinei a atras de multe ori atenția internațională în ultimii ani. De la lansarea stației spațiale proprii, Tiangong, la intenția declarată de a construi o bază permanentă pe Lună împreună cu cei de la Roscomos, agenția spațială rusă, CNSA (Agenția Spațială Națională a Chinei) s-a aflat adesea pe prima pagină a ziarelor de pretutindeni.

Însă, în ciuda tuturor intențiilor de explorare spațială, programul chinez a fost unul marcat de secretomanie. În principiu, cam tot ce se știe despre el vine din declarațiile și știrile oficiale sau din clipuri care, în marea lor majoritate, apar în spațiul public sub atenta observație a organismelor de control al presei.

Acesta pare a fi și cazul unui clip încărcat pe You Tube, care arată ceea ce pare a fi o prezentare video a planurilor spațiale ale Chinei.

Clipul arată proiectul unei viitoare baze modulare care urmează să fie amplasată pe orbita Lunii, misiuni robotizate de explorare a suprafeței selenare în căutarea resurselor, rovere lunare, facilități pentru producerea energiei precum și camere speciale în care vor fi cultivate plantele care să asigure hrana taikonauților.

De asemenea, arată planul a ceea ce ar urma să fie o bază permanentă amplasată într-un tunel de lavă, proiect despre care am mai scris aici pe HotNews. Ceea ce este și mai interesant, este că în clip se specifică faptul că acești pași sunt doar primii către ceea ce ar însemna viitoarea explorare și colonizare a planetei Marte.

Chiar dacă este vorba de o prezentare de doar câteva minute, aceasta oferă unele dintre cele mai detaliate imagini din ceea ce își propune China în viitorul apropiat. Mai trebuie subliniat și că, în ciuda câtorva mici diferențe, programul spațial chinez seamănă izbitor cu programul Artemis al celor de la NASA care își propune colonizarea Lunii cam în aceiași pași.

Originea și autenticitatea clipului sunt neclare deocamdată, subliniază cei de la Universe Today, însă pare autentic și confirmă tot ceea ce se știa până acum despre programul spațial chinez.

Mineritul spațial va fi o afacere profitabilă în doar 30-40 de ani

Luna și resursele ei reprezintă principala țintă a marilor puteri în momentul de față. De aici și motivația cursei spațiale între vest și est. O alternativă cel puțin la fel de profitabilă și de accesibilă a fost însă prezentă independent de către două echipe de cercetători, una de la universități din Italia și SUA, iar cealaltă formată din experți de la Universitatea Minieră din Colorado și de la Fondul Monetar Internațional.

Chiar dacă pare o idee SF, mineritul în spațiu ar deveni nu doar o realitate în curând, ci chiar o afacere foarte profitabilă, susțin la unison autorii celor două studii. Și asta în doar trei sau patru decenii. Iar principala țintă, după Lună, o constituie asteroizii. Iar ceea ce este și mai important e că toată industria asta va veni de la sine.

Tranziția către o tehnologie „verde” crește substanțial cererea pentru cupru, cobalt, nichel, argint, iridiu, zinc șamd. Problema este că resursele de genul acesta încep să se împuțineze. În plus, costurile mineritului pe Terra au crescut considerabil. Nici nu mai pomenim de efectele asupra mediului.

Într-o atare stare de fapt, asteroizii devin cea mai profitabilă opțiune. În fapt, susțin specialiștii, tehnologia necesară unor astfel de misiuni care implică mineritul resurselor de pe asteroizi și transportarea lor pe Terra este, în mare parte, accesibilă, mai ales că vorbim despre un minerit strict robotizat. Impedimentele care mai există acum ar putea fi depășite în câțiva ani.

Asta evident, vine la pachet cu o investiție masivă, dar nu imposibilă, subliniază aceiași autori. Iar realitatea este că, pe măsură ce resursele minerale de pe Terra se vor diminua, costurile lor vor crește. În același timp, prețul mineralelor din spațiul cosmic va scădea, pe măsură ce vor deveni tot mai accesibile. Iar ăsta este semnul către o tranziție istorică, de la mineritul terestru, la cel spațial.

Tranziția ar putea fi facilitată de un parteneriat public-privat care, în prima etapă, să suporte costurile mari ale dezvoltării tehnologice și ale demarării primelor operațiuni de minerit. Profitul ar veni în timp, dar va fi unul substanțial, afirmă specialiștii. Și e cert că există companii interesate deja de astfel de operațiuni.

Rămâne însă o altă problemă de rezolvat. Dacă din punct de vedere economic, astfel de inițiative sunt viabile, din punct de vedere politic pot apărea dispute care trebuie clarificate. Spre exemplu, cine are dreptul de exploatare asupra asteroizilor și cine are drept de proprietate asupra lor?

(Ca să accesați studiile, dați click aici și aici).

Japonia suspendă temporar programul mașinilor autonome

La scurt timp după ce au dat undă verde nivelului 4 din ceea ce înseamnă implementarea programului vehiculelor autonome, nivel care însemna accesul pe distanțe limitate al autoturismelor fără șofer pe șosele, autoritățile nipone au anunțat că suspendă temporar tot programul. De vină este un incident minor în care a fost implicat un autobuz electric autonom.

Acesta ar fi lovit o bicicletă parcată pe marginea drumului, undeva în prefectura Fukui din centrul țării. Niciunul dintre cei patru pasageri ai mini-autobuzului autonom nu a fost rănit, au anunțat autoritățile locale, însă toate autoturismele autonome vor fi oprite de a mai circula până se va afla cauza accidentului.

Astfel de autobuze circulă cu o viteză de maxim 12 kilometri pe oră și sunt dotate cu senzori care să permită evitarea oricăror obstacole. Ce anume a dus la producerea accidentului este încă neclar. Oficialii japonezi nu vor însă să își asume riscuri suplimentare, așa că au luat decizia suspendării temporare a programului.

Japonia a fost un vârf de lance în ultimii ani în ceea ce înseamnă implementarea unor astfel de programe, mai ales pe fondul îmbătrânirii populației, al blocajelor tot mai dese din zonele urbane, dar și a numărului tot mai mic de șoferi de taxi, în special în zonele rurale.

Decizia de a bloca programul este o nouă lovitură pentru industria de acest gen, după ce autoritățile californiene au suspendat temporar testele cu mașini autonome ale celor de la General Motors, după o serie de accidente și alte incidente.

Michinori Holdings, compania niponă care și-a asumat inițiativa tranziției de la autobuzele clasice la cele fără șofer, împreună cu autoritățile publice, au anunțat că speră ca programul să devină operațional în maxim trei ani. Inițial, el va fi implementat în 50 de localități, acolo unde autobuzele vor circula pe piste speciale.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro