Scoaterea presei din Strategia de Aparare, respinsa la comisii
Dezbaterea Strategiei de Aparare in comisiile de specialitate ale Parlamentului a fost blocata, marti, din cauza divergentelor intervenite in interpretarea votului dat referitor la eliminarea din document a prevederilor legate de campanile de presa, parlamentarii PSD si PNL parasind sala, informeaza Mediafax.
In urma votului dat la o propunere de eliminare din continutul Strategiei a mentiunii care enumera campanile de presa printre vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale au fost inregistrate 16 optiuni „pentru”, ale parlamentarilor PSD si PNL, 15 „impotriva” si o abtinere.
Presedintele Comisiei pentru Aparare din Senat, liberalul Teodor Melescanu, a precizat ca in urma votului opozitia a apreciat ca eliminarea a fost adoptata, in timp ce parlamentarii democrat-liberali au sustinut contrariul pentru ca nu a fost intrunita majoritatea voturilor exprimate.
La randul sau, consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Iulian Fota, a declarat ca articolul din Strategia nationala de aparare care introduce mass-media si campaniile in categoria vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale nu pune presa la zid.
„Situatia articolului referitor la campaniile de presa inca nu a fost transata. A fost o discutie de procedura. Am lamurit cred, a nu stiu cata oara, ca presa nu reprezinta din punctul de vedere al Strategiei nationale o amenintare, un pericol, o vulnerabilitate. Presa, ca institutie, dupa parerea mea, este foarte bine tratata in material. Fraza care se refera la presa, ca institutie, este una pozitiva. Daca este o formulare care a dat nastere la discutii, este o formulare care se leaga de un anumit tip de comportament, nu asupra unei institutii in ansamblul sau. Nu pune nimeni presa la zid prin aceasta strategie. Ca institutie, presa este foarte bine tratata si recunoastem importanta presei si rolul de element de control pe care presa il joaca”, a afirmat Iulian Fota, citat de Agerpres.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a analizat, in iunie, Strategia de Aparare a Tarii, propusa de presedintele Traian Basescu.
La capitolul ‘Riscuri si amenintari’, CSAT a identificat, in primul rand, ‘extinderea modalitatilor de manifestare a fenomenului terorist in plan international, prin diversificarea bazei de sprijin si recrutare, precum si aparitia unor riscuri noi generate de radicalizare religioasa, terorism cibernetic sau propaganda in mediul virtual’.
CSAT identifica si ‘presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului’.