Sari direct la conținut

Scrisoarea suplimentara de intentie catre FMI: Crestere economica de -2%, inflatie de 7-8% in 2010/ Promisiuni: plata arieratelor de 1,9 miliarde lei, modificari in legislatia TVA UPDATE: Obiectivul de concediere a 74.000 bugetari pana la sfarsitul anului – mentinut

„Redresarea economica va fi intarziata din cauza cererii interne reduse, contextului nefavorabil din regiune si inundatiilor. Asteptam o crestere economica in jur de -2% in 2010. Inflatia este de asteptat sa urce temporar in trimestrele III si IV din cauza cresterii TVA si va ajunge la 7-8% la finalul anului 2010 inainte de a se intoarce in marja tinta a BNR, in cursul anului 2011”, se arata in Scrisoarea de intentie suplimentara semnata de Guvern joi, 9 septembrie (vezi documentul atasat – publicat de Mediafax).

Deficitul de cont curent este asteptat in continuare sa ajunga la 5% din PIB, se mai arata in documentul citat.

  • In ciuda dificultatilor economice, Romania a atins tinta de deficit bugetar stabilita pentru jumatatea acestui an, fapt determinat de controlul sctrict al cheltuielilor si de disponibilizarea a circa 27.000 de bugetari, se arata in scrisoarea de intentie. Potrivit acestuia, pentru a doua parte a anului va fi aplicat pachetul de ajustari adoptat recent, acesta reprezentand 4,6% din PIB pe baze anuale. Pachetul de masuri prevede majorarea TVA la 24%, reducerea cu 25% a salariilor in sectorul bugetar si cu 15% a beneficiilor sociale si concedierea a 74.000 de bugetari. Tinta de deficit pentru acest an ramane de 6,8% din PIB.
  • In scrisoarea de intentie se mai arata ca in 2011 vor exista noi concedieri de cel putin 15.000 de persoane. Ar putea avea loc o usoara majorare a salariilor din sectorul bugetar, in conditiile in care vor fi reduse cheltuielile cu personalul sub un plafon de 39 de miliarde de lei. In aceasta suma trebuie incluse toate tipurile de compensatii, in afara contributiilor de asigurari sociale pentru militari.
  • De asemenea, in 2011, va fi mentinute pensiile inghetate si vor fi eliminate al 13-lea salariu, primele de vacanta si subventiile la incalzire.
  • Legat de implementarea legislatiei privind salarizarea unitara, va fi simplificata clasificarea salariala, iar platile vor fi facute in functie de responsabilitatile si calificarile fiecarui angajat. De asemenea, noul sistem de salarizare in sectorul public va fi adaptat conditiilor de pe piata muncii, in raport cu salariile din sectorul privat, in limita constrangerilor. In acest sens, va fi facut un studiu al salariilor. Prin noua legislatie, va fi introdusa o limita de 30% a cheltuielilor de personal, in afara celor cu salariile, in totalul cheltuielilor cu personalul. De asemenea, stimulentele vor fi tratate ca sporuri.

Reforme fiscale:

  • Vom continua eforturile de a combate evaziunea fiscala si a imbunatati dobanzile la imprumuturi
  • Vom largi definitia veniturilor pentru a permite taxarea veniturilor din orice sursa care nu este exceptata prin lege
  • Pentru a combate evaziunea fiscala vom incepe discutii cu Comisia Europeana pentru amendarea legislatiei in domeniul impozitelor

Fondurile europene:

  • Am luat deja masuri pentru accelerarea absorbtiei fondurilor UE in acest an.
  • Eforturile noastre se vor concentra pe intarirea capacitatii administrative a unitatilor de administrare, in special in domeniul transporturilor; modernizarea si consolidarea cadrului legislativ al investitiilor publice, prioritizarea investitiilor pentru a asigura fonduri suficiente pentru proiectele cheie.
  • In mod specific, ne angajam:
  • –  sa acordam prioritate numai proiectelor de investitii cofinantate din fonduri europene, cand demaram noi investitii; sa imbunatatim procesul de selectie a proiectelor solicitand evaluarea sectorului privat in ceea ce priveste bancabilitatea proiectelor;
  • – sa incurajam participarea sectorului privat la proiecte prin putsourcing sau parteneriate public-private;
  • – sa asiguram intregul necesar de personal in autoritatile de management si salarizarea adecvata a personalului de specialitate, finantat prin fondurile de asistenta tehnica. 

Companiimonitorizate:

  • Pentru urmatoarele doua trimestre a fost convenit un grafic de limitare a pierderilor celor 10 companii monitorizate de FMI de pana la trei miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie si de pana la patru miliarde de lei la sfarsitul lunii decembrie. Companiile monitorizate sunt ompania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Pensii:

  • Promovarea reformei pensiilor a fost intarziata cumva din cauza unei agende legislative incarcate, dar acum asteptam aprobarea in Parlament panma la jumatatea lunii septembrie.
  • Partea referitoare la taierea pensiilor speciale a fost deja implementata.
  • Am inceput audierea pensionarilor cu dizabilitati pentru a elimina solicitarile frauduloase.

Sanatate:

  • Ramanem decisi sa asiguram functionarea sistemului de sanatate in limita alocarilor bugetare pe 2010 si sa realizam economii in 2011.
  • In privinta veniturilor, taxa „clawback” pentru furnizori a fost deja implementata si se lucreaza la legislatia care prevede co-plata in sistemul medical, aceasta va fi aprobata in curand in Parlament astfel incat sa intre in vigoare din ianuarie 2011.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro